Ο νέος αρχηγός του βρετανικού στρατού απηύθυνε μια σοβαρή προειδοποίηση προς τα στρατεύματα λέγοντάς τους ότι πρέπει να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης.
Ο στρατηγός, σερ Πάτρικ Σάντερς ο οποίος ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα την περασμένη εβδομάδα απευθύνθηκε στις 16 Ιουνίου σε όλα τα κλιμάκια με εσωτερικό μήνυμα το οποίο είδε το BBC.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υποδεικνύει την ανάγκη «να προστατεύσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο και να είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε και να κερδίσουμε πολέμους επί του έδαφος», λέει και προσθέτει ότι ο στρατός και οι σύμμαχοι πρέπει τώρα να είναι «ικανοί να... νικήσουν τη Ρωσία».
Πηγή ανέφερε στον ανταποκριτή του BBC, Τζόναθαν Μπιλ, ότι ο τόνος του μηνύματος δεν προκάλεσε έκπληξη. Είπαν ότι όλοι οι στρατοί εκπαιδεύονται για να πολεμήσουν, αλλά η απειλή έχει σαφώς αλλάξει.
Η «Σκιά του χερσαίου πολέμου»
Ο στρατηγός Πάτρικ σημείωσε στο μήνυμα ότι ήταν ο πρώτος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου «από το 1941 που ανέλαβε τη διοίκηση του Στρατού υπό τη σκιά ενός χερσαίου πολέμου στην Ευρώπη που εμπλέκει μια μεγάλη ηπειρωτική δύναμη».
Πρόσθεσε: «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υπογραμμίζει τον βασικό μας σκοπό - να προστατεύσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο και να είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε και να κερδίσουμε πολέμους στο πεδίο της μάχης - και ενισχύει την απαίτηση αποτροπής της ρωσικής επιθετικότητας με την απειλή της βίας».
Σημείωσε ότι «ο κόσμος έχει αλλάξει από τις 24 Φεβρουαρίου και τώρα υπάρχει μια επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένας Στρατός ικανός να πολεμήσει δίπλα στους συμμάχους μας και να νικήσει τη Ρωσία στη μάχη».
Ο στρατηγός αναφέρθηκε επίσης στον στόχο του να «επιταχύνει την κινητοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του Στρατού για να ενισχύσει το ΝΑΤΟ και να στερήσει τη Ρωσία την ευκαιρία να καταλάβει και άλλο τμήμα της Ευρώπης… είμαστε η γενιά που πρέπει να προετοιμάσει τον στρατό για να πολεμήσει ξανά στην Ευρώπη».
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε την προοπτική και το πλαίσιο για τον βρετανικό Στρατό, ο οποίος αντιμετωπίζει περικοπές στο εργατικό δυναμικό τα επόμενα χρόνια.
Τον Μάρτιο του 2021, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μείωση του αριθμού των στρατιωτών που σχεδιάζει να έχει στον Στρατό σε 72.500 έως το 2025. Οι αμυντικές δαπάνες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αυξηθεί κατά 3 δισ. λίρες ετησίως σε πραγματικούς όρους από το 2016-17, μετά από περικοπή χρηματοδότησης κατά 6,6 δισ. λίρες σε πραγματικούς όρους μεταξύ 2010 και 2017. Η Ρωσία ξοδεύει περίπου το 4,14% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της για τον στρατό της, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ξοδεύει περίπου το 2,33%, σύμφωνα με στοιχεία του IISS Global Military Balance 2020.
Πριν από την εισβολή της Ρωσίας, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε πει στους βουλευτές (τον περασμένο Νοέμβριο) ότι πίστευε ότι η εποχή των τανκς ήταν πίσω μας. Αμφισβητούμενος για τις αμυντικές δαπάνες υπό το πρίσμα της αυξανόμενης ρωσικής επιθετικότητας, ο κ. Τζόνσον είπε τότε: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι παλιές έννοιες της μάχης των μεγάλων τανκς στην ευρωπαϊκή ξηρά έχουν τελειώσει και υπάρχουν άλλα καλύτερα πράγματα στα οποία πρέπει να επενδύσουμε». Είπε ότι τα ενισχυμένα συστήματα εναέριας μάχης και οι στρατηγικές στον κυβερνοχώρο ήταν ο τρόπος με τον οποίον «θα διεξάγεται ο πόλεμος στο μέλλον... και σε αυτά πρέπει δώσουμε βαρύτητα».
Πηγή: BBC