Νέος Πρόεδρος Δημοκρατίας: «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο»

Ώρα 10:00 το πρωί η ψηφοφορία στη Βουλή, όπου απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών.
Open Image Modal
ΗuffPost Greece

 

Από σήμερα έχουμε νέο Προέδρο Δημοκρατίας. Τον Ηπειρώτη Κωνσταντίνο Τασούλα. Με την τέταρτη και τελική ψηφοφορία και μίνιμουμ πλαφόν τα 151 «Ναι», σήμερα είχε ήδη προαναγγελθεί η εκλογή του, με τους 160 βουλευτές που τον τίμησαν στις τρεις πρώτες ατελέσφορες διαδικασίες.

Για το βιογραφικό του δε χρειάζονται πολλές λέξεις. Έμπειρος στην Αυτοδιοίκηση, έμπειρος στα Κοινοβουλευτικά, Πρόεδρος με σοβαρότητα (και χιούμορ), βαθύς γνώστης της ελληνικής ιστορίας και πολιτικός που ποτέ δεν απασχόλησε με την προσωπική του ζωή. Και εν πάσει περιπτώσει ένας πολιτικός, που δεν έχει τα άχρωμα χαρακτηριστικά της απερχόμενης Προέδρου, η οποία πέρασε αδιάφορα με τον λόγο της στα κρίσιμα Εθνικά θέματα, αλλά όχι με το τραπέζωμα της χαράς, παρέα με τον Άκη Σκέρτσο, την ημέρα που ψηφίστηκε ο γάμος των ομόφυλων.

Αναμφισβήτητα η επιλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα δεν προέκυψε μόνο από αυτά τα συστατικά της καριέρας του, αλλά και από το γεγονός ότι προέρχεται από τα σπλάχνα της Νέας Δημοκρατίας, του Αβερωφικού και Καραμανλικού σκέλους, κάτι που έπαιξε ρόλο στην τελική απόφαση του Προέδρου του κόμματος και Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήταν ισχυρή η πίεση αυτής της εσωκομματικής πτέρυγας. Ο πρώτος που το διατύπωσε ήταν ο νέος Πρόεδρος της Βουλής και από τους πολύ παλιούς κοινοβουλευτικούς Νικήτας Κακλαμάνης. Αλλά να μην παραβλέψουμε και τις αντίστοιχες θέσεις που πρόβαλαν στο δημόσιο λόγο τους και οι δύο πρώην Πρόεδροι της γαλάζιας παράταξης, Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, θεωρώντας ότι η Παράταξή τους έχει χάσει τα χαρακτηριστικά του ιδρυτή του, με αξιοσημείωτο μπόλιασμα από υπουργούς και στελέχη του σημιτικού ΠΑΣΟΚ. Αναμφισβήτητα κάποιοι με υψηλές θετικές επιδόσεις.

Από κει και πέρα, όμως, θα πρέπει να σκεφτεί η  Αντιπολίτευση την στάση που θα ακολουθήσει από την ημέρα που θα ορκιστεί επίσημα ο Κωνσταντίνος Τασούλας Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εξαιρώ το ΚΚΕ που ψήφισε παρών, αλλά δεν κατεβαίνει στην επιζήμια συμπεριφορά άλλων κομμάτων απέναντι στο νέο πρόεδρο. Επί της ουσίας ΕΠΙΖΗΜΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΘΕΣΜΟ.

Το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί αψυχολόγητα και εμμονικά  πλέον, να του χρεώνει τον φάκελο για τον Τριαντόπουλο. Προφανώς δεν θέλει να ακούσει τις δηλώσεις που έκανε η Όλγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ) ότι είχε πάρει και μελετήσει το φάκελο, από τις πρώτες μέρες που η Δικαιοσύνη τον είχε στείλει στη Βουλή. Το λες και ξεμπρόστιασμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και κάλυψη Τασούλα.

Ούτε θα συμφωνήσω με τα λεγόμενα στο Kontra channel της πρώην υπουργού και υποψήφιας (ΣΥΡΙΖΑ + Νεά Αριστερά + Δύο ανεξάρτητοι) Προέδρου Δημοκρατίας Λούκας Κατσέλη.

«Καλώς ή κακώς η εικόνα του κ. Τασούλα έχει φθαρεί και υπάρχει, είμαι σίγουρη, ένα τεράστιο πρόβλημα στους βουλευτές της ΝΔ για το πώς μπορούν να στηρίξουν μια υποψηφιότητα η οποία, να το επαναλάβω, καλώς καλώς έχει φθαρεί από όλα αυτά που έχουν γίνει».

Σε αυτή την περίοδο που  βρισκόμαστε που η Ελλάδα είναι σε μια ευρύτερη περιοχή με μεγάλες αντιθέσεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις και κλυδωνισμούς έχει τεράστια σημασία να υπάρχει ένας πρόεδρος στον οποίο ο κόσμος να έχει εμπιστοσύνη.

Και, επίσης, τα λέει αυτά η υποψήφια για την Προεδρία ενός κόμματος που δεν συγκεντρώνει ούτε το 8% της εμπιστοσύνης των πολιτών, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Προφανώς ξεχνώντας και τις δηλώσεις Γεροβασίλη που υπενθύμισα πιο πάνω.

Από σήμερα να συνειδητοποιήσουν όλοι, ότι η Ελληνική Δημοκρατία έχει ΝΕΟ Πρόεδρο. Τους αρέσει δεν τους αρέσει. Τον ψήφισαν δεν τον ψήφισαν. Υποχρέωση είναι να συσπειρωθούν γύρω του όλες οι πολιτικές δυνάμεις, καθώς είναι ο πρώτος πολίτης της χώρας και ο λόγος του έχει αντίκτυπο ως μηνύματα, κυρίως σε δυνάμεις της διεθνούς πολιτικής και διπλωματίας που μας απασχολούν.  Μιλάμε για Τουρκία Ερντογάν, για Κυπριακό, για Συρία, για Ισραήλ και Μέση Ανατολή γενικότερα, Αλβανία Έντι Ράμα, για Βόρεια Μακεδονία, για ΗΠΑ Τραμπ, για Ουκρανία/Ρωσία…

Μη δίνουμε στους αντιπάλους τη «χαρά» να βλέπουν πριόνισμα του νέου Προέδρου η αμφισβήτηση του και εκείνοι να τρίβουν τα χέρια τους και να τον απαξιώνουν δημόσια ή παρασκηνιακά. «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο», όπως είχε πει η Βούλα Πατουλίδου.

-- --