Το 2010, η Ανιου Κατιουάντα εντάχθηκε στην Yeti Airlines του Νεπάλ, ακολουθώντας τα βήματα του πιλότου συζύγου της, που είχε πεθάνει σε δυστύχημα τέσσερα χρόνια νωρίτερα, όταν ένα μικρό επιβατικό αεροπλάνο συνετρίβη λίγα λεπτά πριν από την προσγείωση.
Την Κυριακή, η 44χρονη ήταν συγκυβερνήτης της μοιραίας πτήσης από το Κατμαντού που συνετρίβη καθώς πλησίαζε την πόλη Ποκάρα, κοστίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 68 ανθρώπους, στο πιο θανατηφόρο αεροπορικό δυστύχημα της χώρας των Ιμαλαΐων εδώ και τρεις δεκαετίες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί επιζώντες μεταξύ των 72 επιβαινόντων.
«Ο σύζυγός της, Ντιπάκ Πόχρελ, πέθανε το 2006 σε συντριβή αεροπλάνου στη Τζούμλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας. «Εκανε εκπαίδευση πιλότου με τα χρήματα που πήρε από την ασφάλεια μετά τον θάνατο του συζύγου της».
Πιλότος με περισσότερες από 6.400 ώρες πτήσης, η Κατιουάντα είχε προηγουμένως κάνει αρκετές φορές τη δημοφιλή τουριστική διαδρομή από την πρωτεύουσα, Κατμαντού, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Ποκάρα.
Το άψυχο σώμα του Καμάλ KC, κυβερνήτη της πτήσης, ο οποίος είχε περισσότερες από 21.900 ώρες πτήσης, ανασύρθηκε και ταυτοποιήθηκε. Η σορός της Κατιουάντα δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμη, αλλά πιστεύεται ότι είναι νεκρή.
«Την Κυριακή, πετούσε το αεροπλάνο με έναν εκπαιδευτή πιλότο, η οποία είναι η τυπική διαδικασία της αεροπορικής εταιρείας», δήλωσε ένας αξιωματούχος της Yeti Airlines, ο οποίος γνώριζε προσωπικά την συγκυβερνήτη. «Ήταν πάντα έτοιμη να αναλάβει οποιοδήποτε καθήκον και είχε πετάξει στην Ποκάρα νωρίτερα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Το αεροσκάφος ATR-72 συνετρίβη σε χαράδρα κοντά στο αεροδρόμιο της Ποκάρα και τυλίχτηκε στις φλόγες, σύμφωνα με μαρτυρίες αυτόπτων. Αποκαλυπτικό της φρίκης είναι βίντεο από κινητό επιβάτη που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι αρχές κατάφεραν να ανασύρουν τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, που μπορεί να βοηθήσουν τους ερευνητές να προσδιορίσουν τι προκάλεσε τη συντριβή του με αίθριο καιρό.
Σχεδόν 350 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2000 σε συντριβές αεροπλάνων ή ελικοπτέρων στο Νεπάλ - όπου βρίσκονται οκτώ από τα 14 ψηλότερα βουνά του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Εβερεστ - όπου οι ξαφνικές καιρικές αλλαγές μπορούν να δημιουργήσουν επικίνδυνες συνθήκες.