Γκαλαπάγκος: Κατέρρευσε η «Αψίδα του Δαρβίνου»

Το γεγονός οφείλεται σε «φυσική διάβρωση».
|
Open Image Modal
Αψίδα Δαρβίνου
AP

Η κορυφή της φημισμένης «Αψίδας του Δαρβίνου» στα Νησιά Γκαλαπάγκος κατέρρευσε. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος του Εκουαδόρ το γεγονός οφείλεται σε «φυσική διάβρωση». Η εντυπωσιακή φυσική γέφυρα της Αψίδας εκτείνεται περίπου ένα χιλιόμετρο από το νησί του Δαρβίνου. Η περιοχή των νησιών θεωρείται ένας κορυφαίος καταδυτικός προορισμός και δεν είναι προσβάσιμη μέσω ξηράς.

Λίγα λόγια για τα νησιά

Τα νησιά Γκαλαπάγκος βρίσκονται 563 μίλια (906 χιλιόμετρα) δυτικά του Εκουαδόρ και προστατεύονται από την UNESCO.

Πρόκειται για ένα αρχιπέλαγος αποτελούμενο από 13 κύρια ηφαιστειακής προέλευσης νησιά, 6 μικρότερα νησιά, και 107 βράχους και νησάκια. Το πρώτο νησί θεωρείται πως σχηματίστηκε 5 έως 10 εκατομμύρια έτη πριν, ως αποτέλεσμα της τεκτονικής δραστηριότητας. Τα νεότερα νησιά, Ισαβέλα και Φερναντίνα, διαμορφώνονται ακόμα, μέσω της πιο πρόσφατης ηφαιστειακής έκρηξης του 1998.

Open Image Modal
Γκαλαπάγκος - πανίδα
Getty Images

Τα νησιά Γκαλάπαγκος είναι φημισμένα για τον μεγάλο αριθμό ενδημικών ειδών και τις μελέτες που πραγματοποίησε εκεί τον 19ο αιώνα ο Κάρολος Δαρβίνος, οι οποίες τον οδήγησαν στη θεωρία της εξέλιξης.

Εξετάζοντας ο Δαρβίνος την πανίδα της περιοχής ανέπτυξε τη θεωρία του σύμφωνα με την οποία η γεωγραφική απομόνωση επηρέασε την απόκλιση των διαφόρων έμβιων ειδών. Για παράδειγμα οι λεγόμενες σπίζες του Δαρβίνου, κατά πάσα πιθανότητα εξελίχθηκαν από ένα κοινό πρόγονο και στη συνέχεια αναπτύχθηκαν σε πολυάριθμα σημεία στα νησιά λόγω έλλειψης ανταγωνισμού από άλλα είδη πουλιών, όπως επίσης τα θαλάσσια ιγκουάνα και οι γιγάντιες χελώνες που βρίσκονται εκεί και είναι άξιες ενδιαφέροντος.