Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σηματοδοτεί «την αρχή του τέλους» του πολέμου που ξεκίνησε πέρυσι εναντίον της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, εν είδει αντιποίνων για την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023.
«Ο Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός. Σκοτώθηκε στη Ράφα» από τον ισραηλινό στρατό, τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην αγγλική γλώσσα, διευκρινίζοντας ότι «δεν σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου στη Γάζα, αλλά την αρχή του τέλους».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για μια «καλή μέρα για το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τον κόσμο».
«Ως ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς ο Σινουάρ ήταν υπεύθυνος για τους θανάτους χιλιάδων Ισραηλινών, Παλαιστινίων, Αμερικανών και πολιτών από πάνω από 30 χώρες. Ήταν ο εγκέφαλος των σφαγών, βιασμών και απαγωγών της 7ης Οκτωβρίου. Ήταν με τις εντολές του που οι τρομοκράτες της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ για να σκοτώσουν και σφάξουν αμάχους – με ανείπωτη βαρβαρότητα- έναν επιζώντα του Ολοκαυτώματος, παιδιά μπροστά στους γονείς τους και γονείς μπροστά στα παιδιά τους» δήλωσε ο Μπάιντεν.
«Λίγο μετά τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου έδωσα οδηγία σε προσωπικό των Ειδικών Επιχειρήσεων και επαγγελματίες των υπηρεσιών πληροφοριών μας να δουλέψουν πλάι-πλάι με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους για να βοηθήσουν στον εντοπισμό του Σινουάρ και άλλων ηγετών της Χαμάς που κρύβονταν στη Γάζα. Με τη βοήθειά μας σε πληροφορίες, οι IDF κυνήγησαν αμείλικτα τους ηγέτες της Χαμάς, βγάζοντάς τους από τις κρυψώνες τους και αναγκάζοντάς τους να τραπούν σε φυγή. Σπάνια έχουν υπάρξει τέτοιες στρατιωτικές εκστρατείες, με τους ηγέτες της Χαμάς να ζουν και να κινούνται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα σηράγγων, οργανωμένα πολλούς ορόφους υπογείως, αποφασισμένοι να προστατέψουν τους εαυτούς τους χωρίς έγνοια για τους αμάχους που υπέφεραν στην επιφάνεια. Σήμερα, ωστόσο, αποδεικνύεται ξανά πως κανένας τρομοκράτες οπουδήποτε στον κόσμο δεν μπορεί να ξεφύγει από τη δικαιοσύνη, όσο και αν χρειαστεί. Στους Ισραηλινούς φίλους μου, αυτή είναι χωρίς αμφιβολία μία ημέρα ανακούφισης και αναθύμησης, παρόμοια με τις σκηνές ανά τις ΗΠΑ αφού ο πρόεδρος Ομπάμα διέταξε την επιδρομή που σκότωσε τον Οσάμα μπιν Λάντεν το 2011. Το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να εξοντώσει την ηγεσία και τη στρατιωτική δομή της Χαμάς. Η Χαμάς δεν είναι πλέον ικανή για άλλη μια 7η Οκτωβρίου. Θα μιλήσω σύντομα με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και άλλους Ισραηλινούς ηγέτες για να τους συγχαρώ, για να συζητήσω τον δρόμο για την επιστροφή των ομήρων πίσω στις οικογένειές τους και για τον τερματισμό αυτού του πολέμου μια και καλή...αυτή είανι τώρα μια ευκαιρία για μια “επόμενη ημέρα” στη Γάζα χωρίς τη Χαμάς στην εξουσία, και για μια πολιτική λύση που παρέχει καλύτερο μέλλον για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. Ο Γιαχία Σινουάρ ήταν εμπόδιο για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων. Το εμπόδιο αυτό δεν υπάρχει πλέον. Μα μένει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε το βράδυ ότι ο θάνατος του Σινουάρ, είναι «σημείο καμπής» και «ευκαιρία» που πρέπει να αξιοποιηθεί για «να σταματήσει επιτέλους ο πόλεμος» στη Λωρίδα της Γάζας.
«Αυτή η μέρα είναι σημείο καμπής, πέραν από μια στρατιωτική επιτυχία για το Ισραήλ. Αυτή η ευκαιρία πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι (της Χαμάς) και να σταματήσει επιτέλους ο πόλεμος», υπογραμμίζει ο Μακρόν σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter). Επίσης κατήγγειλε το βράδυ της Πέμπτης μια «έλλειψη επαγγελματισμού» υπουργών και δημοσιογράφων, προσάπτοντάς τους ότι «διαστρέβλωσαν» σχόλια του για το Ισραήλ έπειτα από ένα υπουργικό συμβούλιο.
«Πιστεύω ότι λέω αρκετά για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή» ώστε να μην χρειάζεται άλλος να μιλά για λογαριασμό του, δήλωσε. «Όλα αυτά είναι απόδειξη, κατά βάθος, μιας αποσύνθεσης της δημόσιας συζήτησης και μιας έλλειψης επαγγελματισμού», κατήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος από τις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στο θέμα των σχολίων του κατά τη διάρκεια ενός υπουργικού συμβουλίου στο Παρίσι.
Στις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε αναφέρει ενώπιον των υπουργών του ότι ο Νετανιάχου «δεν πρέπει να παρακάμπτει αποφάσεις του ΟΗΕ» και «να μην ξεχνά ότι η χώρα του δημιουργήθηκε με απόφαση του ΟΗΕ». Μια νύξη στην ψηφοφορία τον Νοέμβριο του 1947 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών επί του σχεδίου διαμοιρασμού της Παλαιστίνης σε ένα εβραϊκό και ένα αραβικό κράτος.
Τα αναφερόμενα αυτά σχόλια για την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ πυροδότησαν έντονη αντιπαράθεση, με μια βιτριολική ανακοίνωση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, την αγανάκτηση των εβραϊκών θεσμών στη Γαλλία και ενός μέρους των πολιτικών. Εμφανώς δυσαρεστημένος, ο Μακρόν αποδοκίμασε «υπουργούς» που «επανέλαβαν παραποιημένα σχόλια», «δημοσιογράφους που τα επανέλαβαν και σχολιαστές που δεν εστίασαν στην πραγματικότητα και την ακρίβεια τέτοιων σχολίων». «Όταν έχω κάτι να πω, κάνω ένα δελτίο Τύπου ή μια συνέντευξη Τύπου. Αυτό είναι δεοντολογία. Δεν υπάρχει άλλο», δήλωσε.
«Δεν υπάρχει καμία ασάφεια. Η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό του Ισραήλ», δήλωσε, προσθέτοντας πως «Αυτή η δέσμευση παραμένει, όπως δείξαμε και φέτος συμμετέχοντας στην άμυνα του Ισραήλ» απέναντι στις επιθέσεις του Ιράν και των Χούθι, διαβεβαίωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Γιαχία Σινουάρ στεκόταν «εμπόδιο στην κατεπείγουσα κατάπαυση του πυρός και στην άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων», αναφέρει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. «Ο Γιαχία Σινουάρ ήταν ένας τρομοκράτης, καταχωρημένος στη λίστα της ΕΕ, υπεύθυνος για την αποτρόπαια επίθεση της 7ης Οκτωβρίου» του 2023 στο Ισραήλ, υπογραμμίζει ο Μπορέλ.
Πέντε στρατιώτες νεκροί σε μάχη στον Λίβανο
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν σε μάχη στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.
Νεκροί είναι δύο αξιωματικοί και τρία μέλη της επίλεκτης Ταξιαρχίας Golani. Η κατάσταση τριών από τους επτά τραυματισμένους στρατιώτες χαρακτηρίζεται «σοβαρή».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης του Ισραήλ, Ισραηλινοί στρατιώτες έκαναν έφοδο την Τετάρτη σε πολυώροφο κτίριο όπου εντόπισαν υπόγειες σήραγγες.
Ήρθαν αντιμέτωποι με τέσσερις μαχητές της Χεζμπολάχ και ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών. Στη διάρκεια της μάχης, σκοτώθηκαν οι τέσσερις μαχητές της Χεζμπολάχ αλλά και πέντε ισραηλινοί στρατιώτες.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τη «μετάβαση σε μια νέα κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με το Ισραήλ». Στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζει ότι από την 1η Οκτωβρίου, όταν το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Λίβανο, οι απώλειες των ισραηλινών δυνάμεων ανέρχονται σε 55 νεκρούς και περισσότερους από 500 τραυματίες.
ΠΟΥ: Το Ισραήλ εμποδίζει σε ειδικευμένους γιατρούς να μπουν στη Γάζα
Το Ισραήλ έχει απαγορεύσει την είσοδο σε ειδικευμένους ιατρούς που επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Από τον Αύγουστο, αιτήματα οκτώ οργανώσεων με πάνω από 50 ειδικευμένους ιατρούς έχουν απορριφθεί λόγω του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα, δήλωσε ο ΠΟΥ την Πέμπτη.
Οι ειδικοί φιλοδοξούσαν να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη σε υγειονομικούς που πασχίζουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες που παρατηρούνται στα λιγοστά νοσοκομεία τα οποία εξακολουθούν να λειτουργούν στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ο ΠΟΥ.
Το CNN μετέδωσε πως μεταξύ των οργανώσεων στις οποίες απαγορεύτηκε η είσοδος στη Λωρίδα της Γάζας ήταν η αμερικανοπαλαιστινιακή PANA (Palestinian American Medical Association), η οποία παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε Παλαιστινίους που τις έχουν ανάγκη.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρόκειται για την πρώτη φορά που το Ισραήλ αρνείται σε οργανώσεις να συμμετάσχουν σε εκστρατεία παροχής βοήθειας για τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας. Ο ΠΟΥ απηύθυνε έκκληση στην ισραηλινή κυβέρνηση να επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση ομάδων παροχής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-dpa