NFL: Ένας στους τρεις αθλητές πιστεύει ότι έχει χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια

Οι ερευνητές εξέτασαν 1.980 πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.
Open Image Modal
via Associated Press

Μια νέα μελέτη σε σχεδόν 2.000 πρώην παικτών του NFL δείχνει ότι περίπου το ένα τρίτο πιστεύει ότι έχει χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια (CTE), μια νευροπαθολογική κατάσταση που συνδέεται με επαναλαμβανόμενο τραύμα στο κεφάλι που μπορεί να διαγνωστεί μόνο μέσω μεταθανάτιας εξέτασης του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι παίκτες που πίστευαν ότι είχαν CTE ανέφεραν σημαντικά περισσότερα γνωστικά προβλήματα και υψηλότερο ποσοστό χαμηλής τεστοστερόνης, κατάθλιψης, πονοκεφάλους και χρόνιου πόνου, σε σύγκριση με εκείνους που δεν ανησυχούσαν για CTE.

Αυτές οι παθήσεις έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν γνωστικά προβλήματα ακόμη και σε άτομα χωρίς τραυματισμό στο κεφάλι, υποδεικνύοντας ότι τέτοια συμπτώματα μπορεί να είναι ανεξάρτητα από την CTE.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από μια ομάδα που περιλαμβάνει ερευνητές της Mass General Brigham που συμμετέχουν στη Μελέτη Υγείας Ποδοσφαιριστών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δημοσιεύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου στο JAMA Neurology.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι όλα τα νευρογνωστικά συμπτώματα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους κλινικούς γιατρούς. Αυτές περιλαμβάνουν νευροεκφυλιστικές αλλαγές στον εγκέφαλο, που εξετάζονται και αποκλείονται μέσω νευρογνωστικών αξιολογήσεων, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών εξετάσεων, της μαγνητικής τομογραφίας και της αξονικής τομογραφίας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα νευρογνωστικά συμπτώματα μπορεί να προκύψουν από μια ποικιλία αιτιών που δεν σχετίζονται με την CTE, μια κατάσταση που μπορεί να διαγνωστεί οριστικά μόνο με αυτοψία.

Οι ερευνητές προειδοποιούν επίσης ότι οι παίκτες με νευρολογικά συμπτώματα  μπορεί πράγματι να διαγνωστούν με CTE, αλλά αυτό μπορεί να μαθευτεί μόνο μέσω μιας μεταθανάτιας εξέτασης.

«Ως πολύπλοκα ανθρώπινα όντα, οι πεποιθήσεις μας μπορούν να έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην υγεία μας», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Ross Zafonte,  Πρόεδρος του Spaulding Rehabilitation και Επικεφαλής των Τμημάτων Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και στο Brigham and Women’s Hospital. Ο Zafonte είναι επίσης ο κύριος ερευνητής της Μελέτης Υγείας Ποδοσφαιριστών στο Χάρβαρντ.

«Τα συμπτώματα που προκαλούν ανησυχίες για CTE είναι πραγματικά και οι ανησυχίες για CTE είναι έγκυρες, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι επίμονοι φόβοι για αυτήν την κατάσταση μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική υγεία. Όταν αυτές οι ανησυχίες αποθαρρύνουν τους πρώην παίκτες του NFL από το να λαμβάνουν αποτελεσματικές θεραπείες για άλλες ή αλληλένδετες συνθήκες που σχετίζονται με τη σωματική και συναισθηματική υγεία, είναι δική μας ευθύνη να παρέμβουμε».

Η λήψη διάγνωσης για ανίατες νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και η νόσος Χάντινγκτον συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας.

Για να διερευνήσουν εάν η αντίληψη του CTE δείχνει παρόμοιες συσχετίσεις με την αυτοκτονία, οι ερευνητές εξέτασαν 1.980 πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

Ήθελαν να μάθουν ποιο ποσοστό πιστεύει ότι έχει CTE, ποια χαρακτηριστικά παικτών συνδέονταν συνήθως με αυτήν την πεποίθηση και εάν οι ανησυχίες για CTE συνδέονταν με συχνές σκέψεις αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού.

 

 

Η ανάλυση έδειξε ότι το 34% των παικτών πιστεύει ότι έχει CTE. Οι συμμετέχοντες που εξέφρασαν ανησυχίες για το CTE είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν χαμηλή τεστοστερόνη, κατάθλιψη, αστάθεια της διάθεσης, πόνο, γνωστικά συμπτώματα και περισσότερα αναφερθέντα τραυματισμό στο κεφάλι.

Περίπου το 25% των συμμετεχόντων που πίστευαν ότι είχαν CTE ανέφεραν επίσης ότι είχαν τάσεις αυτοκτονίας σε σύγκριση με το 5% των συμμετεχόντων που δεν πίστευαν ότι είχαν CTE.

Σε αναλύσεις που αντιπροσώπευαν την επίδραση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων στην αυτοκτονία, όσοι πίστευαν ότι είχαν CTE είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν συχνές σκέψεις αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού, ακόμα κι αν ανέφεραν παρόμοια επίπεδα κατάθλιψης.

Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι κάποια αυτοκτονία μπορεί να προέρχεται από την υπόθεση ότι ένας πρώην παίκτης έχει μια μη θεραπεύσιμη νευροεκφυλιστική ασθένεια παρά από κατάθλιψη. Αν και οι ανησυχίες σχετικά με το CTE είναι θεμιτές, η θεραπεία συννοσηρών καταστάσεων μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να βελτιώσει τη συνολική διάθεση, είπαν οι ερευνητές.

«Ένα βασικό στοιχείο από αυτή τη μελέτη είναι ότι πολλές καταστάσεις κοινές σε πρώην παίκτες του NFL, όπως η υπνική άπνοια, η χαμηλή τεστοστερόνη, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο χρόνιος πόνος μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη σκέψη, τη μνήμη και τη συγκέντρωση», λέει η πρώτη συγγραφέας Rachel Grashow, Ph.D. ., MS, του Harvard TH Chan School of Public Health.

Δεδομένου ότι η CTE μπορεί προς το παρόν να διαγνωστεί μόνο με αυτοψία, οι ερευνητές δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ορισμένοι από τους παίκτες που ανέφεραν ανησυχίες να έχουν, στην πραγματικότητα, εγκεφαλικές αλλαγές που σχετίζονται με CTE, αλλά λένε ότι είναι σημαντικό για τους πρώην παίκτες και τους κλινικούς τους γιατρούς να επικεντρωθείτε στα πράγματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν.

«Μέχρι να καταστούν διαθέσιμες οι κλινικές κατευθυντήριες γραμμές και οι θεραπείες για CTE, οι πρώην παίκτες και οι γιατροί τους θα πρέπει να διερευνήσουν θεραπευτικές παρεμβάσεις και θετικές αλλαγές συμπεριφοράς στην υγεία που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία, τη συνολική υγεία και την ποιότητα ζωής», λέει ο συγγραφέας Aaron Baggish, MD. , καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης στην Ελβετία και μέλος της Μελέτης Υγείας Ποδοσφαιριστών και πρώην Διευθυντής του Προγράμματος Καρδιαγγειακής Απόδοσης στο Κέντρο Καρδιάς Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

«Οι παρεμβάσεις όπως η απώλεια βάρους, η άσκηση, η βελτίωση του ύπνου και η εφαρμογή μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι μπορεί να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία».

Πηγή: Medical Express