1. Από πότε δραστηριοποιείστε στην Ελλάδα και πόσα άτομα απασχολείτε γενικά;
Η International Rescue Committee δραστηριοποιείται για την ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση στη Λέσβο από τον Ιούλιο του 2015, παρέχοντας υπηρεσίες που βελτιώνουν την καθημερινότητα των προσφύγων, τους βοηθάμε να αντιμετωπίσουν άλλες δοκιμασίες και τους παρέχουμε πληροφορίες για την παρούσα κατάσταση. Τον Μάρτιο του 2016, προωθήσαμε μια ομάδα έκτακτης ανάγκης στη Βόρεια Ελλάδα. Από τότε αυξήσαμε τις δράσεις μας στην Βόρεια Ελλάδα και την Αττική, ενώ παραμένει το πρόγραμμα της Λέσβου. Η IRC αυτή τη στιγμή απασχολεί στην Ελλάδα 252 άτομα προσωπικό -έχοντας δημιουργήσει 240 θέσεις εργασίας σε εθνικό επίπεδο. Μετά την εν εξελίξει διαδικασία προσλήψεων, αναμένεται ότι θα απασχολούνται πάνω από 400 άτομα. Όλες οι θέσεις εργασίας είναι επί πληρωμή και η IRC δεν έχει εθελοντικές θέσεις.
2.Ποιο το έργο που προσφέρετε και σε ποια συγκεκριμένα πεδία εξειδικεύεστε;
Η IRC ανταποκρίνεται στην χειρότερη ανθρωπιστική κρίση του κόσμου και βοηθά ανθρώπους -των οποίων οι ζωές και τα υπάρχοντα καταστράφηκαν από τις συγκρούσεις και την καταστροφή- να επιβιώσουν, να ανακάμψουν και να πάρουν ξανά τη ζωή τους στα χέρια τους. Η IRC στην Ελλάδα οργανώνει προγράμματα παροχής νερού, αποχέτευσης και υγιεινής σε εννέα σημεία, ενώ επίσης τρέχει και υπηρεσίες ασφάλειας για χιλιάδες ευάλωτους πρόσφυγες. Επίσης, καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης η IRC έχει δεσμευτεί να παρέχει στους πρόσφυγες την απαραίτητη πληροφόρηση ώστε να μπορούν να πάρουν αποφάσεις για το εν εξελίξει ταξίδι τους και -για την ώρα- τις επιλογές που έχουν μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
3. Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησής σας (κρατική, ιδιωτική, ΙΟs -World Bank, UNHCR κτλ) και πως κατανέμεται το συνολικό μπάτζετ σας- στις δράσεις της οργάνωσης αλλά και τα λειτουργικά έξοδά σας, τη μισθοδοσία κλπ;
Η IRC στην Ελλάδα χρηματοδοτείται από δωρητές ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ (ECHO), του υπουργείου Διεθνούς Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του νορβηγικού ιδρύματος για τους πρόσφυγες Stichting Vluchteling -καθώς και από ιδιωτικά ιδρύματα. Πάνω από τα μισά της χρηματοδότησής μας κατανέμεται στην παροχή νερού και στα προγράμματα υγιεινής, όπως στη δημιουργία εγκαταστάσεων τουαλέτας και ντους, την παροχή βασικών προϊόντων ατομικής υγιεινής και την προώθηση των κανόνων καλύτερης υγιεινής στους καταυλισμούς. Πάνω από το ένα τρίτο των προγραμμάτων αφιερώνεται στα θέματα προστασίας -παρέχοντας ατομική υποστήριξη σε ευάλωτους ανθρώπους και στη δημιουργία ασφαλών χώρων για γυναίκες και παιδιά. Το ένα δέκατο της χρηματοδότησης προορίζεται σε έκτακτες ανάγκες οικονομικής βοήθειας με τη μορφή e-vouchers έτσι ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν να αγοράσουν τα προϊόντα που χρειάζονται, κάτι που βοηθά και την τοπική οικονομία.
4. Με ποια διαδικασία και βάση ποιων κριτηρίων αποφασίζονται οι αποστολές σας; Περιοχές και ανθρωπιστικές κρίσεις όπου έχετε παρέμβει ή έχετε τώρα παρουσία; Πως και από ποιον γίνεται η αξιολόγηση του έργου σας;
Σε μια κατάσταση ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης, η IRC έχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ταξινόμησης που της επιτρέπει να παίρνει γρήγορες αποφάσεις για το πως να αποδεσμεύει πόρους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το σύστημα αυτό λαμβάνει υπόψη του τη δριμύτητα της κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των αριθμών των ανθρώπων που επηρεάζονται και των ζωών που χάνονται, αλλά και την ετοιμότητα της χώρας να ανταποκριθεί. Η IRC εργάζεται σε 40 χώρες, στην Ασία, την Μέση Ανατολή, την Αφρική και -για πρώτη φορά- στην Ευρώπη, εδώ στην Ελλάδα και στη Σερβία. Παρέχουμε επείγουσα αρωγή και τα εργαλεία που χρειάζονται οι πρόσφυγες και οι εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι για να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους μετά από μια καταστροφή. Μέσω 26 περιφερειακών γραφείων σε πόλεις των ΗΠΑ, βοηθάμε τους πρόσφυγες να επανεγκατασταθούν και να γίνουν ξανά αυτάρκεις. Το 2015, βοηθήθηκαν από τα προγράμματα της IRC και των συνεργαζόμενων οργανώσεων πάνω από 23 εκατομμύρια άτομα. Η IRC διοικείται από ένα διοικητικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου δεν πληρώνονται. Επιπλέον, οι επιβλέποντες της IRC παρέχουν συμβουλές σε πολιτικές, υποστήριξη, συγκέντρωση κεφαλαίων και δημοσίων σχέσεων. Το έργο της IRC αξιολογείται από τους δωρητές μας και στους ανθρώπους που βοηθάμε. Το 92% των κονδυλίων πάνε απευθείας στα προγράμματά μας.
5. Στην περίπτωση της Ελλάδας και της συνδρομής σας στο προσφυγικό ζήτημα, πως επιλέχθηκαν οι τοποθεσίες (ή το σημείο) όπου δραστηριοποιείστε; Πόσο προβλέπετε ότι θα χρειαστεί να έχετε παρουσία στο πεδίο;
Η IRC δραστηριοποιείται εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Στη Λέσβο ανταποκριθήκαμε όταν οι πρόσφυγες κατέφθαναν ανά χιλιάδες κάθε ημέρα. Όταν νωρίτερα στο τρέχον έτος έκλεισαν τα σύνορα και περίπου 16.000 άτομα εγκλωβίστηκαν στη Βόρεια Ελλάδα, η IRC έστειλε ομάδες στο πεδίο ενός 72 ωρών από την αρχική αξιολόγηση. Μέχρι σήμερα (Μάιος 2016) έχουμε προγράμματα σε 8 σημεία στη Βόρεια Ελλάδα, την Αθήνα και τη Λέσβο, με σχέδια για υλοποίηση και άλλων προγραμμάτων σε περισσότερα σημεία σύντομα. Η IRC θα συνεχίσει να προσφέρει αρωγή στους πρόσφυγες μέχρι την άνοιξη του 2017 -και για περισσότερο εάν οι ανάγκες το επιβάλλουν. Η IRC μπορεί επίσης να υποστηρίξει την ένταξη των προσφύγων που επιλέξουν να μείνουν μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα. Ιδανικά, η IRC ευελπιστεί ότι η κρίση θα επιλυθεί σύντομα και οι πρόσφυγες θα μπορούν να μετεγκατασταθούν ανά την Ευρώπη -και σε αυτή την περίπτωση θα σταματήσουν τα προγράμματα στην Ελλάδα.
6. Πως αξιολογείτε την συνεργασία με τις ελληνικές αρχές- την κυβέρνηση ή τις περιφερειακές/ αυτοδιοικητικές δομές- αλλά και τις τοπικές κοινωνίες; Προβλήματα συνεργασίας ή αποδοχής σας, υπήρξαν;
Το να συνεργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές είναι κρίσιμης σημασίας και παραμένουμε αφοσιωμένοι στην υποστήριξη των προσπαθειών τους να παρέχουν στέγη και υπηρεσίες στους πρόσφυγες. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή κρίση, που χρειάζεται μια συντονισμένη ευρωπαϊκή ανταπόκριση. Το να απαιτείται από τους Έλληνες να παρέχουν στέγαση και υπηρεσίες ασύλου σε 55.000 πρόσφυγες είναι υπερβολικό -ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Τούτου λεχθέντος, οι συνθήκες σε ορισμένα από τα σημεία που μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες μετά την εκκένωση της Ειδομένης, δεν ανταποκρίνονται στα ανθρωπιστικά πρότυπα. Η IRC έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για το θέμα, μαζί με την πρόθεση να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση για να βελτιώσει τις συνθήκες σε αυτά τα σημεία ώστε να ανταποκρίνονται στα ανθρωπιστικά πρότυπα, και όπου αυτό δεν είναι δυνατό να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση για να βρει νέες και πιο κατάλληλες τοποθεσίες που μπορούν να φιλοξενηθούν. Όλη την περίοδο αυτή η γενναιοδωρία του ελληνικού λαού είναι ενθαρρυντική, και η IRC επικροτεί την συνεχόμενη ευσπλαχνία που δείχνει. Στόχος μας είναι να εργαστούμε σε τις τοπικές κοινωνίες για να βοηθηθεί η ένταξη των προσφύγων και η άμβλυνση των επιπτώσεων για τους ντόπιους.
7. Είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των προσπαθειών σας στην Ελλάδα; Πόσο καίρια θεωρείτε την προσφορά της οργάνωσής σας και των ΜΚΟ γενικότερα σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση; Συνεργάζεστε με άλλες ΜΚΟ και ποιο είναι το επίπεδο συντονισμού των δράσεων σας;
Η συνεχόμενη παροχή βασικών υπηρεσιών σε πολλούς καταυλισμούς αποδεικνύει τη συνεισφορά μας στην κρίση αυτή -η IRC φτάνει σε χιλιάδες πρόσφυγες μέσω των υπηρεσιών που παρέχει. Η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές επιτρέπει στις ΜΚΟ να παρέχουν ανθρωπιστική τεχνογνωσία που βασίζεται σε εμπειρία δεκαετιών στο χώρο. Η IRC λειτουργεί σε στενή συνεργασία με άλλες ΜΚΟ - και παίρνει μέρος σε ομάδες εργασίας σε διάφορους ανθρωπιστικούς τομείς. Η IRC, που ηγείται του συντονισμού των ΜΚΟ στα προγράμματα ύδρευσης και αποχέτευσης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ολοκλήρωση των τεχνικών εκτιμήσεων και την παροχή συστάσεων στις νέες τοποθεσίες στη Βόρεια Ελλάδα.
8. Θεωρείτε ότι αναγνωρίζεται και αποτιμάται ορθά το έργο σας στη δημόσια σφαίρα;
Ναι
9. Πιστεύετε ότι υπάρχουν αρνητικά στερεότυπα ή παρανοήσεις (πχ από τα ΜΜΕ) όσον αφορά τη δράση σας; Για παράδειγμα έχουν διατυπωθεί κατηγορίες έναντι ορισμένων ΜΚΟ ότι παροτρύνουν τους πρόσφυγες να αγνοήσουν επίσημες ευρωπαϊκές αποφάσεις.
Πρόκειται για μια περίπλοκη ανθρωπιστική κρίση, όπου το σκηνικό και οι πληροφορίες αλλάζουν συνεχώς. Η IRC επικεντρώνεται στη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και όλους τους ανθρωπιστικούς φορείς που ανταποκρίνονται σε αυτή την κρίση για να παρέχει όσα χρειάζονται οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και να συνηγορεί για την προστασία που νομικά δικαιούνται να λαμβάνουν βάσει του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες.