Proactiva: Οι Ισπανοί ναυαγοσώστες που έσωζαν ζωές στη Λέσβο

Proactiva: Οι Ισπανοί ναυαγοσώστες που έσωζαν ζωές στη Λέσβο
|

Open Image Modal

Open Image Modal

1. Από πότε δραστηριοποιείστε στην Ελλάδα και πόσα άτομα απασχολείτε γενικά;

Η πρώτη ομάδα έφτασε στη Λέσβο τον Σεπτέμβριο και αποτελείτο από μόνο 2 άτομα. Πριν από λίγες εβδομάδες είχαν φτάσει τα 18 άτομα και τώρα είναι μόνο 8.

2. Ποιο το έργο που προσφέρετε και σε ποια συγκεκριμένα πεδία εξειδικεύεστε;

Είμαστε μια ομάδα διάσωσης που ειδικευόμαστε σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Όλοι είναι έμπειροι ναυαγοσώστες και χειριστές σκαφών (skippers), καθώς και ειδικευμένοι σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης γιατροί.

3. Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησής σας (κρατική, ιδιωτική, ΙΟs -World Bank, UNHCR κτλ) και πως κατανέμεται το συνολικό μπάτζετ σας- στις δράσεις της οργάνωσης αλλά και τα λειτουργικά έξοδά σας, τη μισθοδοσία κλπ;

Χρηματοδοτούμαστε από ιδιώτες και όλες οι δωρεές χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τα έξοδα των αποστολών μας. Είμαστε μια μικρή ΜΚΟ και δεν έχουμε μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων.

4. Με ποια διαδικασία και βάση ποιων κριτηρίων αποφασίζονται οι αποστολές σας; Περιοχές και ανθρωπιστικές κρίσεις όπου έχετε παρέμβει ή έχετε τώρα παρουσία; Πως και από ποιον γίνεται η αξιολόγηση του έργου σας;

Τα ελληνικά νησιά ήταν η πρώτη μας αποστολή και τώρα εργαζόμαστε στο επόμενο στάδιο, πάντα σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα. Η ευθύνη μας είναι απέναντι στους ανθρώπους που μας υποστηρίζουν.

5. Στην περίπτωση της Ελλάδας και της συνδρομής σας στο προσφυγικό ζήτημα, πως επιλέχθηκαν οι τοποθεσίες (ή το σημείο) όπου δραστηριοποιείστε; Πόσο προβλέπετε ότι θα χρειαστεί να έχετε παρουσία στο πεδίο;

Στην αρχή επιλέξαμε να δούμε τι γίνεται σε δύο νησιά. Μετά την επίσκεψή μας, αποφασίσαμε να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στη Λέσβο, αλλά στείλαμε δύο φορές μια ομάδα στη Χίο για μια εβδομάδα, αλλά δεν οργανώσαμε μόνιμη ομάδα εκεί. Για την ώρα σχεδιάζουμε να μείνουμε στη Λέσβο, τουλάχιστον για το καλοκαίρι του 2016.

Open Image Modal

6. Πως αξιολογείτε την συνεργασία με τις ελληνικές αρχές- την κυβέρνηση ή τις περιφερειακές/ αυτοδιοικητικές δομές- αλλά και τις τοπικές κοινωνίες; Προβλήματα συνεργασίας ή αποδοχής σας, υπήρξαν;

Ναι, αλλά υπήρξαν διαφορετικά στάδια. Στην αρχή ήταν εύκολα, όταν ήμασταν η μόνη ομάδα έρευνας και διάσωσης. Μετά άλλαξε η κατάσταση. Μας απειλούσε η FRONTEX και το Λιμενικό (HCG) και μετά από λίγο μας αποδέχτηκαν ξανά. Αλλά αυτό αλλάζει ακόμη, ανάλογα με το ποιός είναι κάθε φορά υπεύθυνος. Είναι περισσότερο προσωπικό ζήτημα παρά παγκόσμια πολιτική.

7. Είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των προσπαθειών σας στην Ελλάδα; Πόσο καίρια θεωρείτε την προσφορά της οργάνωσής σας και των ΜΚΟ γενικότερα σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση; Συνεργάζεστε με άλλες ΜΚΟ και ποιο είναι το επίπεδο συντονισμού των δράσεων σας;

Συνεργαζόμαστε με άλλες ομάδες έρευνας και διάσωσης και ομάδες επί του πεδίου. Δημιουργήσαμε ένα δίκτυο όπου τα περισσότερα κενά καλύφθηκαν από διαφορετικές ΜΚΟ και συντονιζόμαστε αρκετά καλά. Είμαστε υπερήφανοι από το επίπεδο της οργάνωσης που έχουμε καταφέρει.

8. Θεωρείτε ότι αναγνωρίζεται και αποτιμάται ορθά το έργο σας στη δημόσια σφαίρα;

Έτσι πιστεύουμε. Χωρίς την υποστήριξη του κόσμου δεν θα μπορούσαμε να ήμασταν ακόμη εκεί. Συνεισφέρουμε και εμείς προσωπικά αλλά χωρίς τη συνεισφορά και τις προσπάθειες όλων των υποστηρικτών μας, η αποστολή μας θα είχε τερματιστεί πολύ καιρό πριν.

9. Πιστεύετε ότι υπάρχουν αρνητικά στερεότυπα ή παρανοήσεις (πχ από τα ΜΜΕ) όσον αφορά τη δράση σας; Για παράδειγμα έχουν διατυπωθεί κατηγορίες έναντι ορισμένων ΜΚΟ ότι παροτρύνουν τους πρόσφυγες να αγνοήσουν επίσημες ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνούμε με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και έχουμε δικαίωμα να παλεύουμε εναντίον τους, από τη στιγμή που δεν παραβιάζουμε τον νόμο. Οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών θα κριθούν στο μέλλον και είναι ευθύνη των πολιτών να τους λέμε τι πιστεύουμε και να βοηθάμε ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

Open Image Modal