Save The Children: Από την πρώτη μέρα δίπλα στα παιδιά και τις γυναίκες. Βοήθεια σε πάνω από 367.000 ανθρώπους

Save The Children: Από την πρώτη μέρα δίπλα στα παιδιά και τις γυναίκες. Βοήθεια σε πάνω από 367.000 ανθρώπους
Open Image Modal

Open Image Modal

1. Από πότε δραστηριοποιείστε στην Ελλάδα και πόσα άτομα απασχολείτε γενικά;

H Save the Children Greece βοηθά παιδιά και οικογένειες που ταξιδεύουν στην Ελλάδα από τον Αύγουστο του 2015. Δραστηριοποιούμαστε σε πέντε περιοχές στην Ελλάδα: στα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος και Κως, στην Αττική (Αθήνα), και στη Βόρεια Ελλάδα στα σύνορα με την πΓΔΜ. Έχουμε μια ομάδα που αποτελείται από πάνω από 100 αφοσιωμένα μέλη ως προσωπικό.

2. Ποιο το έργο που προσφέρετε και σε ποια συγκεκριμένα πεδία εξειδικεύεστε;

Ο στόχος της Save the Children είναι να προστατεύει και να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Εργαζόμαστε επίσης για να μπορέσουν να ακούγονται οι φωνές τους και να μεσολαβούμε με τις κυβερνήσεις για να αναγνωρίζονται και να απαντώνται οι ανάγκες των παιδιών. Το έργο μας περιλαμβάνει προγράμματα προστασίας παιδιών, δράσεις σχετικά με τη διατροφή τους και διανομή φαγητού, αλλά και πρόνοια για άλλα υλικά αγαθά, όπως προϊόντα υγιεινής, ρούχα και κουβέρτες. Τέλος, βασικός πυρήνας του έργου της Save the Children είναι να παρέχει ζωτικής σημασίας καταλύματα για ασυνόδευτα παιδιά, σε συνεργασία με εθνικές οργανώσεις.

3. Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησής σας (κρατική, ιδιωτική, ΙΟs -World Bank, UNHCR κτλ) και πως κατανέμεται το συνολικό μπάτζετ σας- στις δράσεις της οργάνωσης αλλά και τα λειτουργικά έξοδά σας, τη μισθοδοσία κλπ;

Η Save the Children χρηματοδοτείται από τις γενναιόδωρες προσφορές ιδιωτών από όλο τον κόσμο. Λαμβάνουμε επίσης χρηματοδότηση από επιχειρήσεις και κυβερνήσεις. Ο προϋπολογισμός κατανέμεται ανάλογα με τις ανάγκες, σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις και αρχές, για να διασφαλίσουμε ότι η προσφορά μας φτάνει στα πιο ευάλωτα παιδιά.

4. Με ποια διαδικασία και βάση ποιων κριτηρίων αποφασίζονται οι αποστολές σας; Περιοχές και ανθρωπιστικές κρίσεις όπου έχετε παρέμβει ή έχετε τώρα παρουσία; Πως και από ποιον γίνεται η αξιολόγηση του έργου σας;

Τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα όταν βρίσκονται μέσα σε συνθήκες πολέμου και φυσικών καταστροφών, έτσι η παροχή βοήθειας σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης είναι ένα ζωτικής σημασίας μέρος του έργου της Save the Children. Με πάνω από 90 χρόνια εμπειρίας, η Save the Children έχει τη γνώση και τις ικανότητες να προσφέρει άμεση βοήθεια σε ορισμένες από τις περιοχές ανά τον κόσμο που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Παρέχουμε στα παιδιά και στις οικογένειές τους στέγη, πόσιμο νερό, φαγητό και υγειονομική περίθαλψη και διασφαλίζουμε ότι τα παιδιά ζουν σε συνθήκες ασφάλειας και μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους.

Τα κριτήρια για να ξεκινήσει μια ανθρωπιστική βοήθεια είναι:

  • ο αριθμός των παιδιών και ενήλικων που επηρεάζονται,
  • η έκταση των καταστροφών στις υποδομές, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νοσοκομείων,
  • η δυνατότητα των εθνικών κυβερνήσεων και οι πόροι που διαθέτουν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους,
  • εάν υπάρχει ήδη παρουσία της Save the Children στο πεδίο.

Η Save the Children αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πολλές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της Συριακής κρίσης, του σεισμού στο Εκουαδόρ, της σύγκρουσης στο Νότιο Σουδάν, της καταστροφής από τον κυκλώνα Winston στα Φίτζι και της σύγκρουσης στην Υεμένη.

Open Image Modal

5. Στην περίπτωση της Ελλάδας και της συνδρομής σας στο προσφυγικό ζήτημα, πως επιλέχθηκαν οι τοποθεσίες (ή το σημείο) όπου δραστηριοποιείστε; Πόσο προβλέπετε ότι θα χρειαστεί να έχετε παρουσία στο πεδίο;

Η Save the Children αντέδρασε γρήγορα στις αυξανόμενες ανάγκες που είχαν τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες ανά την Ελλάδα. Η κατάσταση άλλαξε δραματικά και η Save the Children ανέπτυξε δυνάμεις και αύξησε τις επιχειρήσεις της σε διαφορετικές περιοχές, αφού είδαμε ότι οι ανάγκες αυξήθηκαν.

Αρχίσαμε τις επιχειρήσεις στην Λέσβο τον Αύγουστο του 2015, λόγω του μεγάλου αριθμού των ευάλωτων παιδιών και οικογενειών που έφταναν στο νησί και των αναγκών τους για φαγητό, νερό, στέγη και προστασία. Στη συνέχεια, και ενώ περισσότερα παιδιά και οικογένειες έφταναν σε αυξανόμενους αριθμούς και στα άλλα νησιά, συμπεριλαμβανομένων ασυνόδευτων παιδιών σε κάποια από αυτά, επεκτείναμε τις επιχειρήσεις μας στη Λέρο, τη Χίο, τη Σάμο και την Κω.

Η απόφαση να πάμε στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ελήφθη όταν διαπιστώθηκε ότι σημαντικός αριθμός ανθρώπων περνούσαν από την περιοχή, συχνά όχι καλά προετοιμασμένοι για το ταξίδι και τις συνθήκες που θα αντιμετώπιζαν. Μετά την επιβολή των συνοριακών περιορισμών στο τέλος του 2015, η Save the Children άρχισε τις δράσεις της εντός και εκτός Αθηνών για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους σε διάφορες περιοχές στην πόλη. Μετά το κλείσιμο των συνόρων, που είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πάνω από 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, η Save the Children επέκτεινε τα προγράμματά της στα βόρεια σύνορα και στην Αττική, για να βοηθήσει παιδιά και οικογένειες που ζουν σε επίσημους και ανεπίσημους καταυλισμούς.

Η Save the Children ήταν από τις πρώτες διεθνείς οργανώσεις που ξεκίνησε επιχειρήσεις στην Ειδομένη και παρείχαμε φαγητό, ρούχα και ένα ασφαλές μέρος για να παίζουν, σε χιλιάδες από τα πιο ευάλωτα παιδιά. Η Save the Children θα συνεχίσει τις δράσεις της στην Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2017.

6. Πως αξιολογείτε την συνεργασία με τις ελληνικές αρχές- την κυβέρνηση ή τις περιφερειακές/ αυτοδιοικητικές δομές- αλλά και τις τοπικές κοινωνίες; Προβλήματα συνεργασίας ή αποδοχής σας, υπήρξαν;

Η Save the Children συνεργάζεται στενά με τις εθνικές και τοπικές αρχές στην Ελλάδα για να εξασφαλίσει ότι καλύπτονται οι ανάγκες των παιδιών προσφύγων και μεταναστών.

Εγείρει ζητήματα και συνηγορεί για τις αλλαγές που απαιτούνται στα συστήματα και τις πολιτικές ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, και επίσης διαμεσολαβεί με τις αρχές για να αποκτήσει πρόσβαση σε διαφορετικές τοποθεσίες σε όλη την Ελλάδα, ώστε να μπορεί να παρέχει ουσιαστική υποστήριξη στα πιο ευάλωτα παιδιά.

Η Save the Children συμμετέχει στις συσκέψεις συντονισμού των αρχών.

7. Είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των προσπαθειών σας στην Ελλάδα; Πόσο καίρια θεωρείτε την προσφορά της οργάνωσής σας και των ΜΚΟ γενικότερα σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση; Συνεργάζεστε με άλλες ΜΚΟ και ποιο είναι το επίπεδο συντονισμού των δράσεων σας;

Η Save the Children έχει βοηθήσει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα πάνω από 367.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 138.000 παιδιών.

Παρείχαμε στα παιδιά που ταξιδεύουν μόνα τους στέγη και βοηθήσαμε ώστε να έχουν δίκαιη και ασφαλή αντιμετώπιση, παρείχαμε θρεπτική τροφή στα μωρά και τις μητέρες τους για να είμαστε σίγουροι ότι παραμείνουν υγιείς, εντοπίσαμε τα πιο ευάλωτα παιδιά και τους δώσαμε ζεστά ρούχα για να τους προστατεύσουμε από τις άσχημες καιρικές συνθήκες τον χειμώνα και παρείχαμε στα παιδιά ένα ασφαλές μέρος για να παίξουν και να μάθουν μέσα στους καταυλισμούς.

Ο Zaid*, ένα παιδί που ταξίδευε μόνο του στην Ελλάδα και ζει σε έναν καταυλισμό που βοηθά η Save the Children στη Λέσβο, είπε:

«Μπορώ να κάνω ό,τι θέλω (στον καταυλισμό), όπως παιχνίδι, ζωγραφική και να παρακολουθώ ταινίες. Μου αρέσουν τα πάντα εδώ, ειδικά όταν πάμε βόλτες έξω με τους ανθρώπους που μας φροντίζουν και όταν παίζουμε όλοι μαζί. Μας φροντίζουν, όπως ακριβώς έκαναν οι γονείς μας».

Το έργο της Save the Children και άλλων οργανώσεων είναι απαραίτητη για την παροχή σωτήρια βοήθειας στα πιο ευάλωτα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Επίσης παίζουμε σημαντικό ρόλο στο να αναδεικνύουμε διάφορα θέματα και να συνεργαζόμαστε με τις αρχές για να αλλάξουν οι συνθήκες και να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Είναι μια ομαδική προσπάθεια με εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς που συνεργάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα. Η Save the Children συνεργάζεται στενά με τρεις ελληνικές οργανώσεις: την Praksis, την Άρσις και την Φάρος.

Open Image Modal

8. Θεωρείτε ότι αναγνωρίζεται και αποτιμάται ορθά το έργο σας στη δημόσια σφαίρα;

Η κοινή γνώμη στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά γενναιόδωρη, παρέχοντας βοήθεια στους πρόσφυγες που φθάνουν στα νησιά τους, που αναζητούν ασφάλεια και στέγη. Πολλοί Έλληνες έχουν ανοίξει τα σπίτια τους και καλωσόρισαν τις οικογένειες που βρίσκονταν σε απελπιστική κατάσταση.

Δεδομένου ότι η Save the Children έχει μόνο 9μηνη παρουσία στην Ελλάδα, ακόμη εργαζόμαστε ώστε να γνωστοποιήσουμε ακόμη περισσότερο εντός της ελληνικής κοινωνίας το έργο μας και το πώς βοηθάμε ώστε να παρέχεται ζωτικής σημασίας βοήθεια σε παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο εγγύς μέλλον, θα δημιουργήσουμε και μια σελίδα στο Facebook για να αυξηθεί και η αλληλεπίδραση με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

9. Πιστεύετε ότι υπάρχουν αρνητικά στερεότυπα ή παρανοήσεις (πχ από τα ΜΜΕ) όσον αφορά τη δράση σας; Για παράδειγμα έχουν διατυπωθεί κατηγορίες έναντι ορισμένων ΜΚΟ ότι παροτρύνουν τους πρόσφυγες να αγνοήσουν επίσημες ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Τα ΜΜΕ είναι ένα σημαντικό όχημα για να γίνονται γνωστές οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Ελλάδα.

Η Save the Children συνεργάζεται με τα ΜΜΕ και τους παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, και πώς αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα αυτά μέσω των προγραμμάτων μας. Εάν κάτι μεταδοθεί λανθασμένα, επικοινωνούμε με το μέσο και εξηγούμε τη θέση της Save the Children και τη δουλειά που κάνουμε στο πεδίο.