Νικαράγουα: Χιλιάδες διαδηλωτές απαιτούν την αποχώρηση του Ντανιέλ Ορτέγα

Ενώ η κυβέρνηση κατηγορεί την CIDH για μεροληπτική και προκατειλημμένη στάση
Open Image Modal
Oswaldo Rivas / Reuters

Χιλιάδες πολίτες της Νικαράγουας διαδήλωσαν χθες στους δρόμους της Μανάγουα απαιτώντας την αποχώρηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα και τον τερματισμό των διώξεων και φυλακίσεων που ζητούν «να ζουν ελεύθερα», τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της πολιτικής κρίσης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 300 ανθρώπους.

«Ελευθερία, εάν ο πρόεδρος δεν αποχωρήσει, θα τον διώξουμε εμείς», φώναζαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι πραγματοποίησαν μία ήρεμη πορεία στους δρόμους στα νοτιο-δυτικά της πρωτεύουσας, κρατώντας σημαίες της χώρας και υπό τον ρυθμό επαναστατικών τραγουδιών και πνευστών.

Η διαδήλωση οργανώθηκε έπειτα από κάλεσμα της Συμμαχίας Πολιτών για την Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία, μία σύμπραξη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, στην οποία συστρατεύονται φοιτητές, επιχειρηματίες κι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, στις 18 Απριλίου.

Ο 72χρονος Ορτέγα, πρώην ηγέτης του κινήματος των Σαντινίστας, που κυβέρνησε τη χώρα από το 1979 έως το 1990, για να επιστρέψει ξανά στην εξουσία το 2007, κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι συμμετέχει σε μία μηχανορραφία που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος διαβεβαιώνει ότι μετά την βίαια επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας τον Ιούλιο η κατάσταση έχει επανέλθει στην «ομαλότητα».

«Τίποτε δεν είναι ομαλό» στη Νικαράγουα, αντέτειναν στη χθεσινή τους πορεία οι διαδηλωτές, που δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις έως ότου αποχωρήσει ο Ορτέγα.

Η κυβέρνηση κατηγορεί την CIDH για μεροληπτική και προκατειλημμένη στάση

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας κατηγόρησε για προκατάληψη και μεροληψία την Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CIDH) όσον αφορά τις εκθέσεις της για την φορτισμένη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αυτή και της προσήψε επίσης ότι υποστηρίζει ”τις πολιτικές παρέμβασης” των ΗΠΑ.

«Στις εκθέσεις της, η CIDH χρησιμοποίησε κριτήρια που χαρακτηρίζονται από προκατάληψη και είναι μεροληπτικά», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Νικαράγουας σε κείμενό του με τίτλο «έκθεση αποτίμησης της προκατειλημμένης και πολιτικοποιημένης δράσης» του οργανισμού στην Νικαράγουα.

«Η CIDH παραλείπει σκόπιμα την αλήθεια, η οποία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ξένων εντολέων ενεργειών που αποσκοπούν στην ανατροπή της συνταγματικής κυβέρνησης της Νικαράγουας», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, το οποίο σημειώνει επίσης ότι «η δράση της CIDH μαζί με αυτή της αμερικανικής κυβέρνησης και άλλων χωρών προωθούν τις πολιτικές μανούβρες παρέμβασης, που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν και να απομονώσουν την Νικαράγουα στη διεθνή σκηνή».

Στο κείμενο αυτό, το υπουργείο Εξωτερικών της Νικαράγουας ”αξιώνει να σταματήσει η συμμετοχή της CIDH στην πολιτική εκστρατεία και σε αυτή των μέσων ενημέρωσης των ψευδών, των υπαινιγμών και των χαρακτηρισμών απέναντι” στην κυβέρνηση του Ντανιέλ Ορτέγα.

Η CIDH, αυτόνομη οντότητα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OEA), καταδίκασε τον Μάιο «τους φόνους, τις επιθέσεις και τις αυθαίρετες κρατήσεις» διαδηλωτών κατά το κύμα των βίαιων διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους από τις 18 Απριλίου.

Η CIDH συνέστησε μεταξύ άλλων στην Νικαράγουα να σταματήσει την καταστολή και τις αυθαίρετες κρατήσεις διαδηλωτών, να σέβεται το δικαίωμα στις διαδηλώσεις και να διαλύσει τις πολιτοφυλακές.

Σε έκθεση που παρουσίασε στη συνέχεια ενώπιον του μονίμου συμβουλίου του OEA, η CIDH επισήμανε εκ νέου την ύπαρξη σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Νικαράγουα από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις.

Τον Ιούνιο συνέστησε εξάλλου ειδική επιτροπή για να παρακολουθεί την εφαρμογή των συστάσεων στην Νικαράγουα.

Η κυβέρνηση της χώρας αυτής κατηγορεί την CIDH ότι στήριξε τις εκθέσεις της στα στοιχεία «που έχουν χειραγωγήσει οι δράστες και οι εκτελεστές απόπειρας πραξικοπήματος, προσφέροντάς τους κάθε αξιοπιστία».

Ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγα υποστηρίζει ότι οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησής του αποτελούν μέρος ενός σχεδίου «πραξικοπήματος» το οποίο χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ.

Ο ήρωας της επανάστασης των Σαντινίστας, που ανέτρεψε την δικτατορία το 1979, κατηγορείται από τους διαδηλωτές για διαφθορά και νεποτισμό και ότι έχει επιβάλει στη Νικαράγουα μια δικτατορία με τη βοήθεια της συζύγου του Ροσάριο Μουρίγιο, η οποία είναι αντιπρόεδρος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)