Νίκη AfD στη Θουριγγία, πολιτικός σεισμός για Βερολίνο-Σολτς, ήττα της φιλελεύθερης Δημοκρατίας

Σολτς: "Πικρό αποτέλεσμα. Τα κόμματα να σχηματίσουν κυβερνητική συμμαχία χωρίς το ΑfD". Η Γερμανία σε αχαρτογράφητα νερά σε επίπεδο κοινωνικό και πολιτικό.
|
Open Image Modal
"O ήλιος βγάνει από την Ανατολή", το μήνυμα προεκλογικής αφίσας του αρκοδεξιού ΑfD που με αυτό τον τρόπο καλούσε τους πολίτες της ανατολικού κρατιδίου της Θουριγγίας να είναι οι πρώτοι που θα αναδείξουν σε πρώτη δύναμη το κόμμα
via Associated Press

Η ιστορική εκλογή του ΑfD στην Θουριγγία, που σηματοδοτεί την πρώτη νίκη ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος σε γερμανικό κρατίδιο μετά την άνοδο του Ναζισμού στην Γερμανία τη περίοδο του Μεσοπολέμου, προκαλεί πολιτικό σεισμό στην χώρα. Σε συνδυασμό με την δεύτερη θέση που εξασφάλισε το κόμμα στο κρατίδιο της Σαξονιάς, τα εκλογικά αποτελέσματα προκαλούν τις πλέον κρίσιμες αναταράξεις στο κυβερνητικό συνασπισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης υπό τον Όλα Σολτς, στο Βερολίνο.

Η πρώτη αντίδραση του γερμανού Καγκελάριου ήταν να χαρακτηρίσει ως ”πικρό” το εκλογικό αποτέλεσμα στα δύο κρατίδια ενώ και κάλεσε τα κόμματα σε Θουριγγία και Σαξονία να σχηματίσουν κυβερνητική συμμαχία  χωρίς το AfD. ”Όλα τα δημοκρατικά κόμματα καλούνται τώρα να σχηματίσουν σταθερές κυβερνήσεις χωρίς δεξιούς εξτρεμιστές”, είπε ο Σολτς στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Τόνισε επίσης πως τα εκλογικά αποτελέσματα προκαλούν ανησυχία. ”Η χώρα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να το συνηθίσει. Το AfD βλάπτει τη Γερμανία. Αποδυναμώνει την οικονομία, διχάζει την κοινωνία και καταστρέφει τη φήμη της χώρας μας”. 

Πολιτικός σεισμός

″Ο σεισμός στην Θουριγγία θα προκαλέσει μετασεισμό στο Βερολίνο”, προεξοφλεί η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt , κάνοντας λόγο για ”δραματικά” εκλογικά αποτελέσματα, και επισημαίνοντας ότι η κατάσταση για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ”γίνεται χειρότερη με κάθε εκλογική αναμέτρηση”. Όπως εκτιμάται οι κάλπες στα κρατίδια θα επιφέρουν, αναπόφευκτα, σοβαρές συνέπειες στην ομοσπονδιακή πολιτική.

″Σύμφωνα με μετεκλογικές έρευνες, κυριάρχησαν τα θέματα της μετανάστευσης και της εσωτερικής ασφάλειας. Εάν η κυβέρνηση θέλει να ανακτήσει μέρος της υποστήριξης που απώλεσε μετά την εκλογή της το 2021, θα πρέπει να προσφέρει κάτι σε αυτούς τους τομείς. Τα εκλογικά αποτελέσματα στη Σαξονία και τη Θουριγγία είναι ακραία με την πραγματική έννοια. Οι  πολιτικοί σε ομοσπονδιακό επίπεδο, δεν θα πρέπει να τα απορρίψουν ως καθαρά ανατολικογερμανικό φαινόμενο, αλλά μάλλον να τα εκλάβουν ως προειδοποίηση και να τα λάβουν σοβαρά υπόψη” συμπληρώνει η οικονομική εφημερίδα.

Open Image Modal
O επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΑfD στην Θουριγγία Bjoern Hoecke, τον Μάιο του 2016 σε πολιτική συγκέντρωση. Εκείνη την περίοδο δικαζόταν για την χρήση ναζιστικών συμβόλων. Μέχρι και σήμερα το AfD χαρακτηρίζεται επίσημα από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος ως "εξακριβωμένα δεξιά εξτρεμιστική παράταξη"
via Associated Press

 

Κρίση της φιλελεύθερης Δημοκρατίας

″Οι εκλογές συνιστούν μεγάλη αποτυχία για τον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και για την φιλελεύθερη δημοκρατία – κέρδισαν η AfD και η BSW, δύο κόμματα που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την φιλελεύθερη άποψη”, γράφει το περιοδικό Der Spiegel προσθέτοντας ότι η εκλογική βραδιά στα δύο κρατίδια αντανακλά ”την κρίση της φιλελεύθερης δημοκρατίας”. Ειδικά για τους ψηφοφόρους της AfD και της BSW, τονίζεται ότι ”οι φιλελεύθερες ιδέες είναι άγνωστες σε αυτά” και θα απαιτηθεί πολύς χρόνος για κερδίσουν ξανά τους ψηφοφόρους τα άλλα κόμματα. 

″Δεν υπάρχει κακό εκλογικό αποτέλεσμα”, σχολιάζει η Bild, θυμίζοντας ότι πολλές δημοσκοπήσεις ”είχαν προθερμάνει την Γερμανία” για αυτό που συνέβη. ”Αυτό είναι και δεν γίνεται αλλιώς (...) Ένα πραγματικά οδυνηρό χαστούκι. Εκλογές σημαίνουν ανταγωνισμό. Ανοιχτές συγκεντρώσεις. Πρέπει να πείσεις τους ανθρώπους με πράξεις και επιχειρήματα. Αν δεν πείθεις, πρέπει να ψάξεις το λάθος (...) Οι εκλογές δεν μπορούν ποτέ να είναι κακές: δεν πρέπει να φοβόμαστε τις εκλογές. Εκτός αν δεν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας”. 

″Η AfD γράφει ιστορία στην Θουριγγία – αλλά όχι καλή”, τονίζεται στον ιστότοπο του ιδιωτικού ειδησεογραφικού σταθμού n-tv. ”Είναι η πρώτη φορά μετά το τέλος της ναζιστικής διακυβέρνησης που ακροδεξιοί εξτρεμιστές θα σχηματίσουν ξανά τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα σε γερμανικό κοινοβούλιο. Κι όσο κι αν η AfD προσπαθεί να το υποβαθμίσει, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος την κατατάσσει ως ‘εξακριβωμένα δεξιά εξτρεμιστική’ (παράταξη). Ο κορυφαίος υποψήφιός (της) Μπγερν Χέκε είναι επίσης ο πολιτικός της AfD του οποίου ο τόνος θυμίζει περισσότερο τη ναζιστική εποχή”.  

Ανησυχία φορέων της οικονομίας 

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung βλέπει ”ιστορική νίκη” του AfD στην Θουριγγία, ενώ η Süddeutsche Zeitung ”σοβαρή οπισθοδρόμηση” και κάνει λόγο για ”ανησυχητικό αποτέλεσμα για τους δημοκράτες – και κυρίως για τον Όλαφ Σολτς”. Για ”κύματα σοκ στα κόμματα του κέντρου” κάνει λόγο σε σχόλιό του το ZDF.

Ανησυχία για τις συνέπειες του εκλογικού αποτελέσματος εκφράστηκαν επίσης από φορείς της οικονομίας. Ο πρόεδρος του ινστιτούτου DIW Μαρσέλ Φράτσερ προέβλεψε μετανάστευση του εργατικού δυναμικού από την Σαξονία και την Θουριγγία. Η πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Μόνικα Σνίτσερ προειδοποίησε εναντίον πολιτικού αδιέξοδου σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Ισραηλιτικής Πολιτιστικής Κοινότητας Γερμανίας, η Σαρλότε Κνόμπλοχ, έκρινε ότι η Γερμανία κινδυνεύει να γίνει τώρα πιο ”ασταθής”, ”ψυχρή”, και ”φτωχή”.

Πηγή: AΠΕ ΜΠΕ