Νίκη του λαϊκιστικού, φιλορωσικού Smer-SSD του Ρόμπερτ Φίτσο στη Σλοβακία

Σχεδόν όλες οι ψήφοι έχουν καταμετρηθεί.
Open Image Modal
via Associated Press

Το λαϊκιστικό, φιλορωσικό κόμμα του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο κέρδισε τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία, με σχεδόν όλες τις ψήφους να έχουν καταμετρηθεί.

Το Smer-SSD είχε ξεκάθαρο προβάδισμα με περίπου 24% των ψήφων, αν και τα exit polls έδειχναν νίκη ενός φιλελεύθερου κεντρώου κόμματος. Σημειώνεται πως το κόμμα έχει δεσμευτεί να δώσει άμεσα τέλος στην παροχή στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Ο Φίτσο είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ το 2018. Αναμένεται να αρχίσει συνομιλίες για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού.

Το φιλελεύθερο κόμμα «Προοδευτική Σλοβακία», που φαινόταν να κερδίζει τις εκλογές, σύμφωνα με τα exit polls, είχε περίπου 17%. Το φιλοευρωπαϊκό Hlas, που θα μπορούσε να ορίσει ποιος θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, ήρθε τρίτο με 15%.

Ο Φίτσο ίσως συμμαχήσει με το Hlas, που είχε αποσπαστεί από το Smer το 2020, και το εθνικιστικό Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα, που πήρε 5%. Στη νέα βουλή θα μπορούσαν να βρίσκονται μέχρι και 10 κόμματα, κάτι που θα καθιστούσε δύσκολο τον σχηματισμό συνασπισμού.

Ο Φίτσο είπε πρόσφατα πως «αν το Smer μπει στην κυβέρνηση, δεν θα στείλουμε ούτε σφαίρα στην Ουκρανία». Το μήνυμα αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, κερδίζοντας έδαφος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ Σλοβάκων που παραδοσιακά βλέπουν θετικά τη Μόσχα.

Η Σλοβακία ως τώρα ήταν σταθερός σύμμαχος του Κιέβου, παρέχοντας αντιαεροπορικούς πυραύλους, ελικόπτερα, ακόμα και το σύνολο του στόλου των μαχητικών MiG-29 της.

Η «Προοδευτική Σλοβακία» προωθεί ένα όραμα «ανοιχτής, ανεκτικής, κοσμοπολίτικης κοινωνίας» και μιας πιο ελευθεριακής γραμμής εντός της ΕΕ σε θέματα όπως οι «πράσινες» πολιτικές και τα δικαιώματα των LGBTQ+. To Smer το απορρίπτει αυτό ως «ελευθεριακό φασισμό» και προωθεί τη σταθερότητα, την τάξη και την κοινωνική ασφάλεια, ενώ ο Φίτσο έχει πει ότι ανησυχεί για την αύξηση των μεταναστών που περνούν στη δυτική Ευρώπη μέσω της Σλοβακίας.

Του Hlas ηγείται ο Πίτερ Πελεγκρίνι, που είπε ότι «είναι σημαντικό για μένα να σχηματιστεί συνασπισμός από κόμματα που μπορούν να συμφωνήσουν σε προτεραιότητες για τη Σλοβακία και να διασφαλίσουν σταθερότητα και ηρεμία».

Στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο «Απλός Λαός» (λαϊκιστικών τάσεων) και οι Χριστιανοδημοκράτες στην πέμπτη.

Ο Φίτσο, που ήταν πρωθυπουργός το 2006-2010 και το 2012-2018 αντιτίθεται στις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία, εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσον η Ουκρανία μπορεί να διώξει τα ρωσικά στρατεύματα εισβολής και δεν θέλει να μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Αυτό που λέει είναι πως, αντί να στέλνουν όπλα στο Κίεβο, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να αναγκάσουν τη Ρωσία και την Ουκρανία να καταλήξουν σε συμβιβασμό.

Με πληροφορίες από BBC, Associated Press