«Νίκη»: Γεροντάδες του Αγίου Όρους, αντιεμβολιαστές και ρωσοφιλία

Όσοι ψηφίσουν τη «ΝΙΚΗ» στις επόμενες εκλογές ας γνωρίζουν τουλάχιστον τις κεντρικές θέσεις αυτού του κόμματος για να μην απολογούνται αργότερα ότι δεν ήξεραν.
Open Image Modal
.
https://www.facebook.com/NIKHGREECE

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, το κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής ξεπέρασαν το 16%. Μεγαλύτερο ποσοστό κομμάτων εκτός Βουλής είχαμε μόνο στις εκλογές του Μαΐου του 2012, όπου τα εκτός Βουλής κόμματα κατέγραψαν ποσοστό 19%. Έτσι έχουμε ένα παράδοξο, ενώ η μεγάλη εικόνα είναι αυτή της επιστροφής στην «κανονικότητα», με το πρώτο κόμμα να ξεπερνά το 40%, πρώτη φορά από το 2009, παράλληλα έχουμε και μια μικρότερη εικόνα, εκ διαμέτρου αντίθετη, που παραπέμπει στην πολυσπερμία των πρώτων εκλογών του 2012, που ανέτρεψαν το παγιωμένο πολιτικό σκηνικό της μεταπολίτευσης, γεγονός που καταδεικνύει πως η μετάβαση σε μια νέα περίοδο δεν έχει ολοκληρωθεί.

Από τα τρία κόμματα που δεν έπιασαν, στο νήμα, την είσοδο στην Βουλή, για τα δύο, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου θα μπει στην Βουλή στις επόμενες εκλογές εξασφαλίζοντας τις λίγες χιλιάδες ψήφους που χρειάζεται, είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από το κόμμα Βαρουφάκη είτε από άλλα αριστερίστικα κόμματα. Ο Γιάννης Βαρουφάκης μας τελείωσε για την ώρα. Θα γράψει το νέο του βιβλίο με τις εμπειρίες του ως αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος και θα χρυσοπληρώνεται για σεμινάρια στο εξωτερικό παρουσιάζοντας το σχέδιο «Δήμητρα».     

Το τρίτο κόμμα, η έκπληξη των εκλογών, είναι η ΝΙΚΗ, η οποία δεν εξασφάλισε την είσοδο στην Βουλή για μερικές χιλιάδες ψήφους. Η ΝΙΚΗ πέρασε κάτω από τα ραντάρ στον δημόσιο λόγο και δυνητικά ίσως αποτελέσει ρυθμιστή στην επόμενη Βουλή, γιατί, αν αυτή γίνει επτακομματική, η σταθερότητα που πολλοί ονειρεύονται λόγω ποσοστών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα πάει περίπατο.

Αλλά ποια είναι η ΝΙΚΗ; Παρουσιάζεται ως το κόμμα του δασκάλου – αγωνιστή κατά του σχολικού βιβλίου της ΣΤ΄ Δημοτικού, Δημήτρη Νατσιού[1]. Είναι μόνο αυτό; Ένα κόμμα απλών, θρησκευόμενων πολιτών που φέρνει ένα χριστιανικό και εθνικό μήνυμα στο πολιτικό τοπίο; Δυστυχώς όχι. Πίσω από τον κ. Νατσιό η πραγματική αρχή που κινεί τη ΝΙΚΗ, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Γιάννη Σουλιώτη, είναι η παραεκκλησιαστική οργάνωση Ενωμένη Ρωμιοσύνη[2], με πανελλαδικό δίκτυο και ιδιαίτερη δυναμική στη Βόρεια Ελλάδα. Η Ενωμένη Ρωμιοσύνη ελέγχεται από γέροντα γνωστής μονής του Αγίου Όρους και, στην περίοδο της πανδημίας, αλλά και τώρα, έπαιξε κεντρικό ρόλο αρχικά στην άρνηση της επικινδυνότητας του κορωνοϊού και στη συνέχεια στην άρνηση των εμβολίων.

Η επιρροή αυτών των οργανωσιακών αντιλήψεων στη Βόρεια Ελλάδα είναι και ένας από τους λόγους που ο εμβολιασμός στην Β. Ελλάδα δεν κάλυψε μεγάλα ποσοστά πληθυσμού, και κυρίως τους ηλικιωμένους, με αποτέλεσμα την αυξημένη θνησιμότητα σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας. Τα συνθήματα λοιπόν της ΝΙΚΗΣ, ότι αποτελεί μια γέφυρα μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, σκοπεύουν να θολώνουν τα νερά. Όποιος θελήσει να διαβάσει το πρόγραμμά της για την υγεία[3] θα διαπιστώσει ότι επαναλαμβάνονται, με ήπιο τρόπο είναι αλήθεια, τα βασικά επιχειρήματα των αντιεμβολιαστών: αντίθεση στην καραντίνα, τα εμβόλια έχουν προσωρινή άδεια κυκλοφορίας, υπερτονίζεται ο κίνδυνος των παρενεργειών, επικεντρώνονται στον ατομικιστικό αίτημα της ελευθερίας επιλογής, αν θα κάνεις το εμβόλιο κ.λπ.

Ενίσχυσαν τον «αγώνα» των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ενώ αυτά που γράφουν ότι θα έπραττε η ΝΙΚΗ, αν καλούνταν να αντιμετωπίσει την πανδημία –δηλαδή η ενίσχυση του ανοσοποιητικού με βιταμίνες και άσκηση, καθώς και να δοθεί λόγος στις φωνές, εντός του ιατρικού χώρου, που αρνούνται την κυρίαρχη ιατρική αντίληψη, ή τα πανάκριβα και σε έλλειψη μονοκλωνικά αντισώματα –τότε που ο ιός ήταν σε έξαρση–, θα οδηγούσαν σε επιπρόσθετες εκατόμβες νεκρών, δραματικά μεγαλύτερες από αυτές που γνωρίσαμε[4].   

Μια άλλη κεντρική πλευρά της ΝΙΚΗΣ είναι η ρωσοφιλία της. Στο πρόγραμμά της, ενώ σε άλλα ζητήματα είναι λαλίστατη, στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είναι εξαιρετικά φειδωλή. Περνούν επιγραμματικά όλα τα σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά ας προσέξουμε το παρακάτω απόσπασμα: «Χωρίς τα αγκάθια του πανισλαμισμού και του πανσλαβισμού, και τον απρόβλεπτο και υποκριτικό τουρκικό παράγοντα, δημιουργείται εύφορο έδαφος συνεννόησης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με την Ελλάδα ως πραγματικό εγγυητή ενεργητικής σταθερότητας»[5]. Πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα πετύχει την προσέγγιση ΗΠΑ και Ρωσίας και ότι είναι εύκολο να κάνουν πέρα τα αγκάθια του πανισλαμισμού και πανσλαβισμού;

Προφανώς, τέτοιες θέσεις σκοπεύουν να θαμπώνουν διάφορους αφελείς περί μιας ιδιαίτερης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η ουσία είναι ότι η ΝΙΚΗ αποδέχεται πλήρως τις ρωσικές θέσεις. Πολλές ενδείξεις μας οδηγούν σε αυτό συμπέρασμα, όπως ότι ο κ. Νατσιός, στον λογαριασμό του στο fb, αναπαράγει τα ποσταρίσματα του δημοσιογράφου – φωνή της Ρωσίας, αλλά κυρίως η παρουσία του υποστράτηγου Αθανάσιου Τσουγανάτου με κεντρικό ρόλο στο κόμμα[6].  Πέρυσι τον Απρίλιο, είχε υπογράψει μαζί με άλλους κείμενο – διαμαρτυρία για τη στάση του πολιτικού συστήματος και των ΜΜΕ απέναντι στη Ρωσία[7].  Το κείμενο είναι τόσο φιλορωσικό ώστε καλύτερα δεν θα το έγραφε ούτε η Ρωσική Πρεσβεία: κατηγορεί τα ΜΜΕ ότι έχουν ρατσιστικό λόγο κατά της Ρωσίας και φέρνει ως θετικό παράδειγμα στάσης απέναντι στην Ρωσία, την Τουρκία που έχει, κατ’ αυτούς, μια ισορροπημένη στάση! Ξεχνούν μόνο να αναφέρουν ότι Ρωσία και Τουρκία είναι στρατηγικοί εταίροι στην περιοχή και ότι, σε περίπτωση ελληνοτουρκικής διένεξης, η Ρωσία θα επιλέξει το πλευρό της συμμάχου της Τουρκίας.   

Πολλά σύννεφα μαζεύονται γύρω από τη ΝΙΚΗ και η τακτική του κ. Νατσιού να αποφεύγει να απαντήσει, κρυπτόμενος από τους δημοσιογράφους, χειροτερεύουν την κατάσταση. Επειδή ο πατριωτικός χώρος έχει κακοπάθει τα τελευταία 10 χρόνια από κόμματα τύπου “Ανεξάρτητοι Έλληνες” ή “Ελληνική Λύση”, ένα τρίτο χτύπημα μέσω της ΝΙΚΗΣ θα τον αποτελειώσει. Τουλάχιστον όσοι/ες ψηφίσουν τη ΝΙΚΗ στις επόμενες εκλογές ας γνωρίζουν τουλάχιστον τις κεντρικές θέσεις αυτού του κόμματος για να μην απολογούνται αργότερα ότι δεν ήξεραν.    



[1] Το βιβλίο της Μαρίας Ρεπούση που εισήχθη στις σχολικές αίθουσες το 2006 και προκάλεσε, δικαίως, θύελλα αντιδράσεων.

[4] Όποιος θεωρεί υπερβολική αυτή την πρόβλεψη ας θυμηθεί ότι η Δράμα ήταν από τους νομούς που δοκιμάστηκαν περισσότερο από τον κορωνοϊό λόγω του κλίματος χαλαρότητας και αυξημένης επιρροής από τέτοιες λογικές. Στη Δράμα η ΝΙΚΗ έλαβε το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό της, 5,33%. 

[6] Υποψήφιος του κόμματος στην Α΄ Αθηνών και ο πρώτος εκ των ομιλητών στην κεντρική παρουσίαση του κόμματος στο Περιστέρι. Βίντεο

 

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., bloggers) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της HuffPost Greece. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.