Νικόλαος Χαλιάσας: Βλέπω την Τουρκία σαν τη δεύτερή μου πατρίδα

Ο Ελληνας μαέστρος και κορυφαίος βιολιστής της Κρατικής Ορχήστρα Αθηνών μίλησε για τις ομοιότητες ανάμεσα στις δύο χώρες.
Open Image Modal
facebook/NIKOS HALIASSAS

Ο Νίκος Χαλιάσας, o καταξιωμένος Έλληνας μαέστρος και βιολιστής, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, δήλωσε πως θεωρεί την Τουρκία ως τη «δεύτερη πατρίδα» του. Εκφράζει τον θαυμασμό του για την κουλτούρα και τον πολιτισμό της Τουρκίας, τονίζοντας τις ομοιότητες με τη χώρα μας. 

Ο Χαλιάσας είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής και κορυφαίος βιολιστής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών από το 2000. Πρόσφατα, διηύθυνε την Περιφερειακή Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Προύσας στην έναρξη του 23ου Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής του Αφιόν Καραχισάρ που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του φουαγιέ του Νέου Μουσείου της ομώνυμης τουρκικής πόλης.

Ο Χαλιάσας, ο οποίος διευθύνει διάφορες ορχήστρες και σύνολα στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, είναι καλλιτεχνικός διευθυντής μεταξύ άλλων του Διεθνούς Φεστιβάλ ”Συμφωνία” Πειραιά, του Φεστιβάλ ”ΜουσιΚώς” στα Δωδεκάνησα και του Φεστιβάλ Χάλκης ”Δημήτρης Κρεμαστινός”.

 «Θέλω πάντα να έρχομαι στην Τουρκία»

Μιλώντας στον ανταποκριτή του ΑΑ δήλωσε ευτυχής που πραγματοποίησε την εναρκτήρια συναυλία του φεστιβάλ με την Περιφερειακή Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Προύσας, με την οποία είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί για τρίτη φορά στην καριέρα του.

Δηλώνοντας ότι ήταν μεγάλη έκπληξη γι′ αυτόν το γεγονός ότι ένα τέτοιο φεστιβάλ πραγματοποιείται για 23η χρονιά σε μια μικρή πόλη της Τουρκίας, ο κ. Χαλιάσας σημείωσε: «Βρήκα επίσης πολύ εντυπωσιακό το νέο χώρο διεξαγωγής του φεστιβάλ, το Νέο Μουσείο του Αφιόν Καραχισάρ. Ο σολίστ της συναυλίας, o Daniel Matejca, ήταν επίσης πολύ καλός».

 

 

Ο Νίκος Χαλιάσας δήλωσε ότι βλέπει την Τουρκία ως δεύτερη πατρίδα του.
Τονίζοντας ότι η ελληνική και η τουρκική κοινότητα είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη, ο Χαλιάσας είπε: «Εδωσα συναυλίες στην Αττάλεια και στα Άδανα φέτος. Ήταν η τρίτη μου συναυλία στο Αφιόν Καραχισάρ. Πάντα θέλω να έρχομαι στην Τουρκία. Αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου εδώ. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση να παίζω εδώ με φίλους από διαφορετικές ορχήστρες. Οι πολιτισμοί μας μοιάζουν μεταξύ τους ως προς τον χαρακτήρα τους».