Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές της Δανίας, που ερευνούν μαζί με την Ελληνική Αστυνομία την εξαφάνιση του 20χρονου Νικόλα Θεοδωρίδη.
Τα τελευταία ίχνη του Νικόλα, ο οποίος αγνοείται από τις 26 Νοεμβρίου 2019, εντοπίστηκαν στην πόλη Άαλμποργκ της Δανίας, με αποτέλεσμα να επικεντρωθούν εκεί οι έρευνες. Οι Δανοί έχουν στα χέρια τους νέα δεδομένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ίδια πόλη εξαφανίστηκε και ένας 25χρονος Λιθουανός, μόνιμος κάτοικος Δανίας.
Οι διωκτικές Αρχές εξετάζουν, μεταξύ άλλων, σύνδεση των δύο εξαφανίσεων. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για εξαφανίσεις νεαρών, με κοινό σημείο αναφοράς το Άαλμποργκ. Μάλιστα, οι εξαφανίσεις έγιναν με ενάμιση μήνα διαφορά. Ο Λιθουανός εξαφανίστηκε τον Ιανουάριο και ο Νικόλας στα τέλη Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές εξετάζουν τυχόν σύνδεση των δύο εξαφανίσεων, χωρίς όμως να έχουν βρεθεί ακόμα στοιχεία που να κατατείνουν σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα.
Ο ιδιωτικός ερευνητής, Γιώργος Τσούκαλης, ο οποίος ερευνά την υπόθεση με πρωτοβουλία της οικογένειας Θεοδωρίδη θα ταξιδέψει την ερχόμενη Παρασκευή στη Δανία. Πρόκειται για το δεύτερο ταξίδι του, σε μία προσπάθεια να βρεθεί ο Νικόλας Θεοδωρίδης. Οι αρχές της Δανίας ψάχνουν μεταξύ άλλων το κατά πόσον μπορεί κάποια οργάνωση να «προσέλκυσε» νεαρούς με δόλιο τρόπο και με εγκληματικό σκοπό.
Η λατρεία για τους Βίκινγκς
Ο 20χρονος Νικόλας είχε λατρεία για το λαό των Βίκινγκς. Διάβαζε συχνά για την ιστορία των σκληρών πολεμιστών και ήξερε κάθε λεπτομέρεια για την ιστορία τους. Οι Δανοί θαλασσοπόροι έκαναν επιδρομές μαζί με τους Βίκινγκς και συνέδεσαν το όνομα της χώρας τους με τους Σκανδιναβούς μαχητές.
Η πόλη Άαλμποργκ, όπου εμφανίστηκε για τελευταία φορά, διαθέτει πολλά αξιοθέατα από τον καιρό των Βίκινγκς, καθώς το λιμάνι της αποτέλεσε ορμητήριο για τους πολεμιστές. Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε στις 26 Νοεμβρίου τον 20χρονο να περπατάει με το σάκο του, σε απόσταση περίπου 50-100 μέτρων από το τοπικό αεροδρόμιο, προς την κατεύθυνση του λιμανιού. Αυτό ήταν το τελευταίο ίχνος που άφησε πίσω του. Την ίδια ημέρα και από την ίδια περιοχή έπαψε να εκπέμπει το σήμα του κινητού του τηλεφώνου. Από την έρευνα που έγινε στις κάμερες του αεροδρομίου προέκυψε ότι κανένας δεν περίμενε στο αεροδρόμιο τον 20χρονο, ο οποίος πιθανότατα έφτασε μέχρι την πόλη πεζός.
Στο διαμέρισμα του Νικόλα στον Βύρωνα βρέθηκε ο ηλεκτρονικός του υπολογιστής, ο οποίος μπήκε στο μικροσκόπιο των Αρχών. Έτσι, διαπιστώθηκε ότι λίγο πριν φύγει από την Ελλάδα αναζήτησε στο διαδίκτυο ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Άαλμποργκ και στο Ρίμπε της Δανίας, όπως και σούπερ μάρκετ στις ίδιες περιοχές. Η τελευταία του επικοινωνία με τους γονείς του έγινε στις 25 Νοεμβρίου, όταν κάλεσε τον πατέρα του και του είπε: «Πατέρα πετάω αύριο για Μιλάνο. Έχω ραντεβού για δουλειά σε αεροπορική εταιρία».
Οι εκδοχές που ερευνώνται
Ο νεαρός, ωστόσο, δεν πέταξε ποτέ για την Ιταλία. Η Αστυνομία ερευνά δύο εκδοχές. Η πρώτη είναι ο Νικόλας να έπεσε θύμα ατόμων που ζουν σε κοινόβια και τον προσέλκυσαν μέσω διαδικτύου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές έχουν χαρτογραφήσει 20 κοινόβια στην περιφέρεια της Βόρειας Δανίας, όπου θα μπορούσε να βρίσκεται ο 20χρονος. Στη Δανία υπάρχουν κοινόβια που έχουν την έδρα τους είτε σε μεγάλα κτίρια είτε σε φάρμες. Κάποια εξ αυτών έχουν κατηγορηθεί ότι λειτουργούν με όρους «σέχτας» και παραθρησκευτικών οργανώσεων. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει καταγγελίες και για αιχμαλωσίες νέων.
Ο Νικόλας Θεοδωρίδης έπαιζε πολλά διαδικτυακά παιχνίδια, με τα οποία ερχόταν σε επαφή με άλλους παίκτες από διάφορα σημεία του κόσμου. Το γεγονός ότι είχε εργαστεί ως εποχικός υπάλληλος σε ισπανική αεροπορική εταιρία τον έκανε άλλωστε πιο «ανοιχτό» και άνετο στην επικοινωνία του με άτομα εκτός Ελλάδας.
Η δεύτερη εκδοχή που εξετάζει η Αστυνομία είναι ο Νικόλας να έβαλε τέλος στη ζωή του. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 20χρονος πήρε μαζί του στο ταξίδι του στη Δανία δύο βαράκια (πέντε κιλών το καθένα). Τα έβαλε στο σάκο του και έφυγε. Αντιθέτως, παρότι λάτρης των υπολογιστών, δεν πήρε μαζί του ούτε τον παλιό του υπολογιστή αλλά ούτε και ένα λάπτοπ που είχε αγοράσει πρόσφατα.
Οι Αρχές κατάλαβαν ότι έβαλε στο σάκο του τα βαράκια, όταν δεν κατάφεραν να τα εντοπίσουν στο διαμέρισμά του στον Βύρωνα. Επίσης, από την έρευνα που έγινε στο αεροδρόμιο της Αθήνας, διαπιστώθηκε ότι παρότι θα μπορούσε να πάρει μαζί του το σάκο στη θέση του στο αεροσκάφος, προτίμησε να τον παραδώσει στο γκισέ. Όπως διαπιστώθηκε, το σακίδιό του ζύγιζε 20 κιλά.
Έχοντας αυτό το δεδομένο, οι Αρχές της Δανίας εξέτασαν το κατά πόσον θα μπορούσε να έχει αυτοκτονήσει ο Νικόλας στο λιμάνι του Άαλμποργκ. Έτσι, Δανοί δύτες βούτηξαν και ερεύνησαν το βυθό, χωρίς, όμως, να βρουν οποιοδήποτε στοιχείο που να σχετίζεται με την εξαφάνιση του 20χρονου Έλληνα. Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν και οι έρευνες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Άαλμποργκ και στο Ρίμπε.