Νιγηρία: Περισσότεροι από 140 οι νεκροί μετά από έκρηξη βυτιοφόρου καυσίμων

Κάτοικοι που άκουσαν για το ατύχημα έσπευσαν στον τόπο του ατυχήματος και μάζευαν καύσιμα, «πυροδοτώντας μια τεράστια κόλαση».
|
Open Image Modal
Ένα infographic με τίτλο «Έκρηξη βυτιοφόρου καυσίμων σκοτώνει τουλάχιστον 90 στη βορειοδυτική Νιγηρία» δημιουργήθηκε στην Άγκυρα της Τουρκίας στις 16 Οκτωβρίου 2024. (Photo by Yasin Demirci/Anadolu via Getty Images)
Anadolu via Getty Images

Περισσότεροι από 140 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 50 τραυματίστηκαν στη βορειοδυτική Νιγηρία καθώς προσπάθησαν να μαζέψουν καύσιμα από αναποδογυρισμένο βυτιοφόρο, με αποτέλεσμα το όχημα να εκραγεί στις φλόγες, ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί από την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης στη Ματζίγια, ένα χωριό στην πολιτεία Τζιγκάουα.

«Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και το βυτιοφόρο ανατράπηκε και έχυσε καύσιμα σε ένα τάφρο απορροής», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Τζιγκάουα Σίισου Λαουάν Άνταμ.

 

 

Κάτοικοι που άκουσαν για το ατύχημα έσπευσαν στον τόπο του ατυχήματος και μάζευαν καύσιμα, «πυροδοτώντας μια τεράστια κόλαση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας. 

Ενενήντα επτά άνθρωποι απανθρακώθηκαν επιτόπου, ενώ άλλοι οκτώ πέθαναν στο νοσοκομείο, δήλωσε στο Associated Press ο δρ Χαρούνα Μαϊρίγκα, επικεφαλής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Πολιτείας Τζιγκάουα.

Τα θανατηφόρα ατυχήματα με βυτιοφόρα είναι συχνά στη Νιγηρία, την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, όπου οι κανόνες κυκλοφορίας δεν εφαρμόζονται αυστηρά σε πολλά μέρη και δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, όπως ένα αποτελεσματικό σιδηροδρομικό σύστημα για τη μεταφορά φορτίων.

Είναι επίσης σύνηθες οι άνθρωποι να μαζεύουν καύσιμα με κύπελλα και κουβάδες για να τα πάρουν στο σπίτι τους μετά από τέτοια ατυχήματα. Η πρακτική αυτή έχει γίνει πιο συνηθισμένη εν μέσω της εκτίναξης των τιμών των καυσίμων στη Νιγηρία, οι οποίες έχουν τριπλασιαστεί από τις αρχές του περασμένου έτους, καθώς η Νιγηρία τερμάτισε τις δαπανηρές επιδοτήσεις φυσικού αερίου.

Βίντεο από το δυστύχημα έδειχναν μια τεράστια πυρκαγιά να εκτείνεται σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ φαινόταν να υπάρχουν πτώματα.

Οι κάτοικοι της πόλης Majiya βρίσκονταν σε πένθος το πρωί της Τετάρτης, καθώς οι ντόπιοι πραγματοποίησαν μαζικές κηδείες για τα θύματα. Τα περισσότερα από τα πτώματα ήταν αγνώριστα, δήλωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

«Αν γνώριζαν (για τον κίνδυνο), δεν θα πήγαιναν να φέρουν (τα καύσιμα)», δήλωσε ο Μαϊρίγκα, επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Ενα ντόπιος κάτοικος, ο Sani Umar δήλωσε στην τοπική τηλεόραση Channels πως η φωτιά «εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα που πολλοί δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν».

«Οι άνθρωποι έτρεχαν προς όλες τις κατευθύνσεις, φωνάζοντας για βοήθεια», δήλωσε ο Umar.

«Αυτή είναι μια στιγμή που ραγίζει την καρδιά όλων μας», δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής της πολιτείας Ahmadu Abdullahi.