Νομίζατε ότι η άλμη είναι μόνο για τη φέτα; Θα εκπλαγείτε αν μάθετε πόσο ευεργετεί τη μαγειρική

Ας μην την πετάξουμε και δεν θα το μετανιώσουμε.
Open Image Modal
AMY GLOVER
Τυρί φέτα σε συσκευασία με άλμη

Όπως πολλοί από εμάς, χρησιμοποιώ τακτικά το TikTok για να βρω συνταγές.

Ωστόσο, χθες το βράδυ, καθώς χάζευα την εφαρμογή, ανακάλυψα ένα κόλπο που δεν είχα ξαναδεί: Η χρήστης Εριν Ντίτμερ έριξε το νερό μέσα στο οποίο ήταν η φέτα της στη φέτα σολομό που θα έτρωγε.

Δεν μπόρεσε να κρύψει την έκπληξή της από το πόσο «υγρό, τρυφερό και γευστικό» έκανε το υγρό το ψάρι ― αλλά δεν μπορούσα να μην αναρωτηθώ μήπως ήταν απλώς ένα τέχνασμα.

Πως, όμως, λειτουργεί ακριβώς; 

Το υγρό αυτό είναι άλμη. 

Είμαι υπέρμαχος του αλατιού (μούλιασμα κρέατος, ψαριού ή πουλερικών σε αλατισμένο νερό) από τότε που χρησιμοποίησα για πρώτη φορά τη μέθοδο για ένα ψητό κοτόπουλο — κάνει το κρέας πιο υγρό, τρυφερό και χυμώδες. 
Το νερό που περιβάλλει τη φέτα βοηθά να διατηρείται το τυρί φρέσκο (που σημαίνει ότι αν το πετάξουμε κατά λάθος, μπορούμε απλώς να αναμίξουμε λίγο αλάτι με νερό για να το αντικαταστήσουμε, ώστε το τυρί μας να μη «σβήσει»).
Αλλά σε αντίθεση με το κανονικό αλμυρό νερό, τα υλικά που περιβάλλουν τη φέτα αποκτούν λίγη από τη βαθιά αλμυρή νοστιμιά της. 

(Η άλμη) έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι περιλαμβάνει ήδη διαλυμένο αλάτι. Δεν χρειάζεται να ανακατεύουμε μια κατσαρόλα με νάτριο με ζάχαρη και άλλα συστατικά για να λάβουμε μια λεία, αρωματική άλμη.

Τέλος, είναι (προφανώς) μια κίνηση χαμηλού κόστους.

Πώς πρέπει να εφαρμοστεί;

Εάν δεν έχουμε αρκετό νερό που περιβάλλει τη φέτα μας για να «τυλίξουμε» ένα ολόκληρο κοτόπουλο, ας μην ανησυχούμε ―το Kitchn αναφέρει ότι μπορούμε να το αραιώσουμε με νερό..

Το κοτόπουλο λένε μπορεί να παραμείνει εντός του συγκεκριμένου υγρού για οκτώ ώρες ή για μια νύχτα. Το καθαρό νερό φέτας θα είναι πιο συμπυκνωμένο, επομένως μπορεί να χρειαστεί λιγότερος χρόνος να μείνει σε αυτό. Η Έριν δεν ανέφερε πόση ώρα άφησε τον σολομό της να μουλιάσει, αλλά ο σεφ Τζέισον Μπράουν ανέφερε στο Bon Appetit ότι 20 λεπτά είναι ότι πρέπει. Φυσικά, δεν περιοριζόμαστε μόνο στο ψάρι και το κοτόπουλο.

 

Λοιπόν, καιρός να κάνουμε μια δοκιμή..