Νόμπελ Ειρήνης: Στην ιαπωνική οργάνωση επιζώντων από την ατομική βόμβα Nihon Hidankyo

Η Nihon Hidankyo, κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης «για τις προσπάθειές της να επιτύχει έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα».
|
Open Image Modal
Η γ.γ της Οργάνωση Nihon Hidankyo Μασάκο Γουάντα(Masako Wada} παραλαμβάνει το Νόμπελ Ειρήνης για το 2024.
via Associated Press

To Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στην ιαπωνική οργάνωση Η Nihon Hidankyo.

Η ιαπωνική ομάδα επιζώντων από την ατομική βόμβα σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης 2024 «για τις προσπάθειές της να επιτύχει έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα και για την απόδειξη μέσω καταθέσεων μαρτύρων ότι τα πυρηνικά όπλα δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθούν ξανά» και για την απόδειξη μέσω καταθέσεων μαρτύρων ότι τα πυρηνικά όπλα δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθούν ξανά».

 Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ δήλωσε ότι ήθελε να «τιμήσει όλους τους επιζώντες της ατομικής βόμβας από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι που, παρά τη σωματική ταλαιπωρία και τις οδυνηρές αναμνήσεις, επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν την δαπανηρή εμπειρία τους για να καλλιεργήσουν ελπίδα και δέσμευση για ειρήνη».

«Μας βοηθούν να περιγράψουμε το απερίγραπτο, να σκεφτούμε το αδιανόητο και να αντιληφθούμε με κάποιο τρόπο τον ακατανόητο πόνο και τον πόνο που προκαλούν τα πυρηνικά όπλα», ανέφερε η επιτροπή.

Η Narges Mohammadi, μια φυλακισμένη Ιρανή υπερασπιστής των δικαιωμάτων των γυναικών, κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης 2023 για τον θαρραλέο αγώνα της ενάντια στην καταπίεση των γυναικών στο Ιράν και τον ανελέητο αγώνα για κοινωνική μεταρρύθμιση.