Του Γιώργου Σταμάτη, Βουλευτή Επικρατείας ΝΔ.
Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε από την επιτροπή απονομής των βραβείων Νόμπελ στο Όσλο, ότι το Νόμπελ ειρήνης απονέμεται στην Ιρανή κοινωνική ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών Ναργκίς Μοχαμαντί. Αναδείχθηκε σε ηγέτιδα του κινήματος των γυναικών του Ιράν, που καθήλωσε πέρυσι τη διεθνή κοινότητα. Στο πλαίσιο του μαζικού κινήματος των γυναικών, με στόχο την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της μαντίλας και την ενίσχυση των δικαιωμάτων τους, έχασαν τη ζωή τους 448 διαδηλωτές, σύμφωνα με τα στοιχεία της νορβηγικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Iran Human Rights”.
Η Ναργκίς Μοχαμαντί είναι πτυχιούχος φυσικών επιστημών του διεθνούς Πανεπιστημίου Ιμάμ Χομεϊνί, καθιερώθηκε όμως στον επαγγελματικό και κυρίως στον κοινωνικό στίβο από τη δημοσιογραφική της δράση. Ξεκίνησε να ενεργοποιείται για την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών ήδη από φοιτήτρια, γράφοντας άρθρα με πολιτικό περιεχόμενο, δράση για την οποία συνελήφθη. Μετά την αποφυλάκιση της, συνέχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος σε προοδευτικές εφημερίδες, ενώ παράλληλα εξέδωσε βιβλίο με πολιτικά δοκίμια, υπό τον τίτλο «Οι μεταρρυθμίσεις, η στρατηγική και οι τακτικές.». Το 2003, εντάχθηκε στο Κέντρο Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του οποίου σήμερα είναι αντιπρόεδρος. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της αγωνίζεται σθεναρά τόσο για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, όσο και για την κατάργηση της θανατικής ποινής, ενώ παράλληλα καταγγέλλει τη σεξουαλική βία στις φυλακές.
Ο αγώνας των γυναικών για την κατάκτηση των δικαιωμάτων τους στο θεοκρατικό Ιράν, διαφέρει ουσιωδώς από τον αγώνα των γυναικών στις φιλελεύθερες δυτικές δημοκρατίες. Στην Ευρώπη και την Αμερική οι γυναίκες πλέον διεκδικούν ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες με τους άνδρες, κρατική στήριξη για να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς ρόλους τους, ισότιμη εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Οι γυναίκες στο Ιράν μάχονται για ελευθερία και αξιοπρέπεια, για ισότιμη συμμετοχή στην εκπαίδευση και την εργασία, για να κυκλοφορούν στο δρόμο χωρίς να κρύβουν το πρόσωπο τους, για να έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους χωρίς να κινδυνεύουν είτε από την κρατική βία, είτε από τη βία των ανδρών. Παλεύουν για το δικαίωμα τους να ζουν ισότιμα ως άνθρωποι.
Η Ναργκίς Μοχαμαντί έχει φυλακιστεί επανειλημμένα λόγω της ακτιβιστικής της δράσης, με αποτέλεσμα να έχει επιβαρυνθεί η υγεία της, αφού βρίσκεται συχνά αντιμέτωπη με επιληπτικές κρίσεις. Πριν από έναν και πλέον χρόνο, συνελήφθη εκ νέου και καταδικάστηκε σε φυλάκιση δώδεκα ετών, μεταξύ άλλων για το αδίκημα της «διάδοσης προπαγάνδας» κατά του κράτους.
Η μαχήτρια της ελευθερίας, όπως την αποκαλούν, ηγήθηκε των μαζικών διαδηλώσεων των γυναικών που συγκλόνισαν πέρυσι το δυτικό κόσμο, με στόχο την κατάργηση του νόμου του 1983, περί της υποχρεωτικότητας της μαντίλας (hijab). Ο νόμος αυτός υποχρεώνει όλες της γυναίκες που βρίσκονται στο Ιράν, ανεξάρτητα από υπηκοότητα και θρησκευτικές πεποιθήσεις να φορούν μαντίλα σε όλους τους δημόσιους χώρους. Αργότερα μάλιστα, η μη συμμόρφωση με την υποχρέωση του νόμου ποινικοποιήθηκε.
«Γυναίκα, ζωή, ελευθερία»! Ήταν το σύνθημα των ηρωικών αυτών Ιρανών γυναικών που δονούσε την καρδιά της ανθρωπότητας. Η Μοχαμαντί με τον αδιάλειπτο αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών, μάχεται για ζωή και ελευθερία και χαράζει ακόμη και πίσω από τα κάγκελα της φυλακής Εβίν της Τεχεράνης, το δρόμο για την άρση όλων των εμποδίων, έτσι ώστε κάθε Ιρανή να εκπληρώσει τα όνειρα της για ελευθερία και αυτοπραγμάτωση.
Κατά την ανακοίνωση της απονομής του βραβείου Νόμπελ ειρήνης στη Ναργκίς Μοχαμαντί, η επικεφαλής της Επιτροπής Νόμπελ Μπέριτ Ράις-Άντερσεν δήλωση: «Μόνο με την αποδοχή ίσων δικαιωμάτων για όλους θα μπορέσει ο κόσμος να πετύχει την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών που ο (ιδρυτής των βραβείων) Άλφρεντ Νόμπελ θέλησε να προωθήσει.» Στο πρόσωπο της Ναργκίς Μοχαμαντί τιμώνται όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια του Ιράν που αποτελούν οικουμενική έμπνευση και πρότυπο για όλους μας για το απαράμιλλο θάρρος τους και τον αγώνα τους για ελευθερία, ισότητα, αξιοπρέπεια.