Νόμπελ Φυσικής σους Ασπε, Κλόζερ και Τσάιλινγκερ για την έρευνα του στη συμπεριφορά υποατομικών σωματιδίων

Οι βραβευθέντες, με το έργο τους επέτρεψαν την περαιτέρω θεμελιώδη έρευνα και επίσης άνοιξαν ενδεχομένως το δρόμο για μια νέα πρακτική τεχνολογία.
|
Open Image Modal
TT NEWS AGENCY via via REUTERS

Με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2022 τιμήθηκαν σήμερα ο Γάλλος Αλέν Ασπέ (Alain Aspect), ο Αμερικανός Τζον Κλόζερ (John Clauser) και ο Αυστριακός Άντον Τσάιλινγκερ (Anton Zeilinger).

Οι επιστήμονες βραβεύονται για τις προόδους τους στην κβαντομηχανική και στη συμπεριφορά των υποατομικών σωματιδίων, ανοίγοντας τον δρόμο για την μελέτη σε υπερυπολογιστές και την κρυπτογραφημένη επικοινωνία.

Τα βραβεία δόθηκαν για τα «πειράματα με μπερδεμένα φωτόνια, που αποδεικνύουν την παραβίαση των ανισοτήτων Bell και την πρωτοποριακή επιστήμη της κβαντικής πληροφορίας», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. 

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών ανέφερε ότι οι βραβευθέντες, με το έργο τους επέτρεψαν την περαιτέρω θεμελιώδη έρευνα και επίσης άνοιξαν ενδεχομένως το δρόμο για μια νέα πρακτική τεχνολογία.

«Υπάρχει πλέον ένα μεγάλο πεδίο έρευνας που περιλαμβάνει κβαντικούς υπολογιστές, κβαντικά δίκτυα και ασφαλή κβαντική κρυπτογραφημένη επικοινωνία», ανέφερε η ανακοίνωση της Βασιλικής Ακαδημίας.

Το βραβείο, αξίας 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (902.315 δολάρια), απονέμεται από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Η Φυσική είναι το δεύτερο Νόμπελ που απονέμεται αυτή την εβδομάδα, αφού ο Σουηδός γενετιστής Σβάντε Πάαμπο κέρδισε το βραβείο Φυσιολογίας ή Ιατρικής τη Δευτέρα.

Τα βραβεία Νόμπελ, για επιτεύγματα στην επιστήμη, τη λογοτεχνία και την ειρήνη δημιουργήθηκαν με τη διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελ ο οποίος πλούτισε από την εφεύρεση του δυναμίτη, και απονέμονται από το 1901 με ορισμένες διακοπές, κυρίως κατά την διάρκεια των δυο Παγκοσμίων Πολέμων.

Το βραβείο φυσικής θεωρείται εκ των κορυφαίων, με γνωστά ονόματα της επιστήμης όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Μαξ Πλανκ, ο Πιερ Κιουρί και η Μαρία Κιουρί να είναι μερικοί μόνο από τους επιστήμονες που το έχουν κερδίσει ενώ έχουν συνδεθεί με ανακαλύψεις που έχουν αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο.

Πέρυσι, οι επιστήμονες Σουικούρο Μανάμπε, Κλάους Χέσελμαν και Τζόρτζιο Ραρίσι, μοιράστηκαν το βραβείο φυσικής για δουλειά τους πάνω σε πολύπλοκα φυσικά συστήματα, όπως το μεταβαλλόμενο κλίμα της Γης, το κλειδί για την κατανόηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.