Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που περνάει πλήρως στην ηλεκτροκίνηση

Πώς μια παγκόσμια πετρελαϊκή δύναμη έκανε στροφή 180 μοιρών προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χωρίς να απαγορεύει τις πωλήσεις συμβατικών οχημάτων.
Open Image Modal
Trygve Finkelsen via Getty Images

Η Νορβηγία είναι πρωτοπόρος στην χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων καθώς είναι η μόνο χώρα στον κόσμο που τα 9 από τα 10 οχήματα που πωλούνται πλέον είναι ηλεκτρικά.

Για περισσότερα από 75 χρόνια η αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Harald A Møller με έδρα το Όσλο εισάγει τα γερμανικά Volkswagen. Στις αρχές του 2024 σταμάτησε να εισάγει αυτοκίνητα με βενζίνη και diesel και πουλά μόνο ηλεκτρικά.

«Πιστεύουμε ότι είναι λάθος να συμβουλεύουμε έναν πελάτη που έρχεται εδώ σήμερα να αγοράσει ένα αυτοκίνητο ICE [κινητήρας εσωτερικής καύσης], επειδή το μέλλον είναι ηλεκτρικό», λέει ο διευθύνων σύμβουλος Ulf Tore Hekneby.

Στους δρόμους του Όσλο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι καινοτομία, είναι ο κανόνας. Τα περισσότερα φέρουν την ένδειξη “E” (ηλεκτρικό) στην πινακίδα κυκλοφορίας του.

Το σκανδιναβικό κράτος των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει στραφεί στα ηλεκτρικά οχήματα γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα και πρόκειται να γίνει η πρωτη χώρα που θα καταργήσει σταδιακά την πώληση νέων αυτοκινήτων ορυκτών καυσίμων.

Πέρυσι, ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους δρόμους της Νορβηγίας ξεπέρασε για πρώτη φορά εκείνα που κινούνται με βενζίνη με αποτέλεσμα σήμερα «να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο όλων των αυτοκινήτων στους νορβηγικούς δρόμους ενώ σύντομα θα φτάσει το 50% » λέει ο Kjell Werner Johansen από το Νορβηγικό Κέντρο Έρευνας Μεταφορών.

 Στο 98% οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων

Το 2024, το 88,9% των νέων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν στη χώρα ήταν ηλεκτρικά, από 82,4% το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Νορβηγικής Οδικής Ομοσπονδίας (OFV).

Μέσα σε μερικούς μήνες, οι πωλήσεις πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων έφτασαν το 98%, καθώς οι αγορές νέων αυτοκινήτων βενζίνης ή ντίζελ σχεδόν εξαντλήθηκαν.

Το πόσο μπροστά βρίσκεται η Νορβηγία φαίνεται στην σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο όπου τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούσαν μόλις το 20% των νέων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν το 2024, που αποτέλεσε ρεκόρ καθώς το 2023 ήταν στο 16,5%, με τις ΗΠΑ, να φτάνουν μόλις το 8% από 7,6% το 2023.

Η Νορβηγία δεν βρίσκεται τυχαία στην κορυφή της τεχνολογίας. Αυτή η ηλεκτρική  επανάσταση έχει ξεκινήσει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, από τις αρχές του 1990», υποστηρίζει η Christina Bu, γενική γραμματέας του Νορβηγικού Συνδέσμου EV. «Πλέον, φορολογούνται περισσότερο τα αυτοκίνητα με βενζινοκινητήρες και ντίζελ, επομένως έχουν γίνει πολύ πιο ακριβή η αγορά τους, ενώ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν απαλλαγεί από φόρους».

Η στροφή  στα ηλεκτρικά οχήματα έγινε για να στηρίξει δύο Νορβηγούς κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, τους Buddy (μια εταιρεία που τότε ονομαζόταν Kewet) και την TH!NK City.

Μια «πράσινη» χώρα με τετάστια έσοδα από το πετρέλαιο

Παρόλο που η Νορβηγία, είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, χρηματοδοτώντας  με αυτά τα έσοδα το κοινωνικό της κράτος μέσω του γιγάντιου κρατικού επενδυτικού της ταμείου αξίας άνω των 1,7 τρις δολαρίων.

Το γεγονός ότι η χώρα έχει τεράστια έσοδα σημαίνει ότι μπορεί πιο εύκολα να αντέξει οικονομικά, να κατασκευάσει μεγάλα έργα υποδομών και να απορροφήσει την απώλεια φορολογικών εσόδων από την πώληση αυτοκινήτων πετρελαίου και ντίζελ.

Επιπλέον, η χώρα διαθέτει άφθονη υδροηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες αντιπροσωπεύει το 88% της παραγωγικής της ικανότητας.

Έτσι,  προωθεί συστηματικά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα για να μειώσει τις εκπομπές ρύπων και να προστατεύσει το περιβάλλον. Το 2017 η κυβέρνηση έθεσε το στόχο των μηδενικών ρύπων και όπως φαίνεται θα πετύχει το στοίχημα.

Η Νορβηγία στοχεύει όλα τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται να έχουν ”μηδενικές εκπομπές” ρύπων από το 2025. Είμαστε κοντά στον στόχο και πιστεύω ότι θα τον φτάσουμε σύντομα», η αναπληρώτρια υπουργός Μεταφορών της Νορβηγίας, Cecilie Knibe Kroglund.

Η κυβέρνηση δεν κατέφυγε στην πολιτική της απαγόρευσης των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, τα οποία ακόμη πωλούνται στη Νορβηγία, αν και λίγοι τα προτιμούν.

Αντίθετα, κατευθύνει τις επιλογές των καταναλωτών, αυξάνοντας τους φόρους και τα τέλη στα οχήματα ορυκτών καυσίμων, με τους δασμούς να έχουν καταργηθεί στα αυτοκίνητα χαμηλών εκπομπών ρύπων.

Ακολούθησε μια σειρά από προνόμια, όπως δωρεάν πάρκινγκ, μειωμένα διόδια και πρόσβαση σε λωρίδες λεωφορείων.

Διαφορετική πολιτική σε ΕΕ και Βρετανία 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντίθετα, σχεδιάζει να απαγορεύσει τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων με ορυκτά καύσιμα έως το 2035 ενώ η σημερινή κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θέλει να απαγορεύσει την πώλησή τους το 2030.

«Στο κρύο, η εμβέλεια των ηλεκτρικών είναι ίσως 20% μικρότερη, αλλά με το εκτεταμένο δίκτυο φόρτισης που διαθέτει η Νορβηγία, αυτό δεν δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα».

Στα πρατήρια καυσίμων της Νορβηγίας πολλές αντλίες καυσίμων έχουν αντικατασταθεί από σημεία ταχείας φόρτισης και σε όλη τη Νορβηγία υπάρχουν πλέον περισσότεροι από 27.000 δημόσιοι φορτιστές, όταν η Βρετανία, που έχει 12 φορές τον πληθυσμό της Νορβηγίας, διαθέτει 73.699 φορτιστές.

Αυτό σημαίνει ότι, ανά 100.000 άτομα, η Νορβηγία έχει 447 φορτιστές ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις 89.

Η Tesla, η VW και η Toyota ήταν οι κορυφαίες μάρκες EV της Νορβηγίας για το 2024 ενώ οι κινεζικές MG, BYD, Polestar και XPeng  έχουν πλέον συνολικά το 10% της αγοράς, σύμφωνα με τη Νορβηγική Οδική Ομοσπονδία.

Η Νορβηγία, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, δεν έχει επιβάλει δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων.

Και εάν πολλοί πιστεύουν ότι η Νορβηγία έχει κερδίσει το στοίχημα επειδή βασίζεται σε πολίτες που είναι ευαισθητοποιημένοι απέναντι στο περιβάλλον από άλλους, η υπουργός Μεταφορών υπογραμμίζει ότι έχει να κάνει με την [περίφημη «πολιτική βούληση».

«Δεν νομίζω ότι η πράσινη νοοτροπία έχει να κάνει πολύ με τη νοοτροπία αλλά με τις ισχυρές πολιτικές που οδηγούν σταδιακά τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι η οδήγηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι προς όφελος όλων».