Ο κρατικός πετρελαϊακός κολοσσός της Νορβηγίας Equinor έγινε η πρώτη δυτική εταρεία πετρελαίου, που αποχώρησε πλήρως από τη Ρωσία πουλώντας όλα τα περιουσιακά της στοιχεία στη Ρωσική Rosneft έναντι 1 ευρώ.
Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η ρωσική Rosneft πλήρωσε μόνο ένα ευρώ για να αποκτήσει τα περιουσιακά στοιχεία της Equinor, αξίας 1 δισ. δολαρίων, επιτρέποντας στον νορβηγικό όμιλο να αποχωρήσει «αναίμακτα» από μια συμφωνία δισ δολαρίων που είχε υπογράψει πριν από 10 χρόνια για εξορύξεις στο ρωσικό έδαφος.
Η αποχώρηση της Equinor, που ακολούθησε εβδομάδες διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων της και της Rosneft, απαιτούσε την έγκριση από το Κρεμλίνο.
Ετσι, η Νορβηγική κρατική εταρεία επέλεξε να θυσιάσει 1 δισ. δολάρια για να διατηρήσει αλώβητες τις σχέσεις τη με τη Μόσχα, σε μια περίοδο που δυτικοί όμιλοι κλείνουν ηχηρά πίσω τους, την πόρτα της ρωσικής αγοράς.
Η συμωνία προβλέπει οτι το Κρεμλίνο συμφώνησε να μεταβιβάσει τις μελλοντικές επενδυτικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της Equinor, αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, στη Rosneft.
Σε αντάλλαγμα, η Equinor συμφώνησε να πουλήσει τα μερίδιά της στις κοινοπραξίες της Rosneft έναντι ενός ευρώ.
Εκπρόσωπος της Equinor, η οποία διέγραψε τη λογιστική αξία των ρωσικών περιουσιακών της στοιχείων στο μηδέν από 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, δήλωσε ότι η έξοδός της από τις κοινοπραξίες με τη Rosneft ήταν «ουδέτερη ως προς την αξία».
Τα φιλόδοξα νορβηγικά σχέδια
Η απομάκρυνση απο τη ρωσική αγορά έβαλε τέλος στα φιλόδοξα σχέδια της Equinor, η οποία πριν από 10 χρόνια υπέγραψε συμφωνία με τη Rosneft για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου σε τεράστιες εκτάσεις του εδάφους της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Αρκτικής, του Ειρηνικού και του νότου της χώρας.
Η Equinor υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Rosneft τον Μάιο του 2012 παρουσία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του τότε αντιπροέδρου της Ρωσίας Ιγκόρ Σετσίν, ο οποίος εντάχθηκε στη Rosneft ως επικεφαλής της λίγο αργότερα.
Η συμφωνία περιελάμβανε την από κοινού γεώτρηση σε χερσαία εδάφη της Ρωσίας, καθώς και τη συμμετοχή της Rosneft στην εξερεύνηση ανοιχτά της Νορβηγικής θάλασσας.
Στόχος της συμφωνίας εκείνης ήταν η στενότερη ενεργειακή συνεργασία Νορβηγίας - Ρωσίας και η μετάβαση των διπλωματικών τους σχέσεων σε ένα νέο επίπεδο, με τις δύο αρκτικές δυνάμεις να υπογράφουν συμφωνία και για τα σύνορά τους στη Θάλασσα Μπάρεντς το 2010, δίνοντας τέλος σε μια 40χρονη διαμάχη.
Οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 περιόρισαν τη συνεργασία των δύο χωρών στη γεώτρηση υπεράκτιων γεωτρήσεων της Αρκτικής, αλλά διατηρήθηκαν και επεκτάθηκαν στην ξηρά.
Μεταξύ 2018 και 2020, η Equinor και η Rosneft επέκτειναν τη συνεργασία τους σε πολλά πεδία στη δυτική και ανατολική Σιβηρία.
Σύμφωνα με δύο πηγές, πριν από αρκετά χρόνια η Equinor εργαζόταν σε μια ακόμη μεγαλύτερη συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Rosneft για την από κοινού εξόρυξη στις τεράστιες εκτάσεις της Σιβηρίας, με τις δύο πλευρές να αδυνατούν να συμφωνήσουν στους τελικούς όρους.
Το 2021, η Equinor ανέφερε οτι έχει καθαρά αποθέματα πετρελαίου στη Ρωσία 88 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (boe) και παραγωγή 21.000 boe ημερησίως, μόλις το 1% της παγκόσμιας παραγωγής της, μεγαλύτερο από εκείνο της ρωσικής παραγωγής της Shell ή της BP.
Στις 27 Φεβρουαρίου, τρεις ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Equinor ανακοίνωσε την έναρξη της εξόδου της από τη Ρωσία.
Η Equinor ολοκλήρωσε την πλήρη απόσυρσή της αυτόν τον μήνα μεταβιβάζοντας μερίδιο της 30% στην πετρελαιοπηγή Arctic Kharyaga στον κρατικό έλεγχο της ρωσικής εταιρείας Zarubezhneft.
Η Νορβηγική εταρεία διαφοροποιήθηκε σημαντικά από τη θέση της αμερικανικής πετρελαϊκής Exxon Mobil, η οποία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανέστειλε την παραγωγή στο πετρελαϊκό έργο Sakhalin-1 στην ρωσική Άπω Ανατολή, εξοργίζοντας τη Μόσχα και πυροδοτώντας έναν νέο νόμο που απαγορεύει τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων από ξένες εταιρείες χωρίς την έγκριση του Κρεμλίνου.
Οι ανταγωνιστές Shell και BP προσπαθούν επίσης να αποχωρήσουν απότη Ρωσία επιχειρώντας να πουλήσουν τα περιουσιακά στοιχεία δισεκατομμυριών σολαρίων που διαθέτουν στη χώρα.