Νότια Κορέα: Αγρια δολοφονία νεαρής από stalker σε τουαλέτα του μετρό στη Σεούλ

Δέχθηκε πολλαπλές μαχαιριές, μετά το τέλος της βάρδιάς της.
Open Image Modal
Godong via Getty Images

Την οργή και αιτήματα για αλλαγές στη νομοθεσία για την καλύτερη προστασία των γυναικών έχει προκαλεσει η η δολοφονία μιας γυναίκας στη Νότια Κορέα από άνδρα, ο οποίος φέρεται να την παρακολουθούσε και παρενοχλούσε επί χρόνια.

Το 28 ετών θύμα, εντοπίστηκε νεκρή σε τουαλέτα σταθμού του μετρό, όπου εργαζόταν, και οι Αρχές συνέλαβαν τον 31χρονο Ζεόν Ζου - Χουγάν, μία μέρα πριν την καταδίκη του για την παρακολούθηση του θύματος, αναφέρει ο Guardian.

Η νεαρή, τα στοιχεία της οποίας δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, δέχθηκε πολλαπλές μαχαιριές, μετά το τέλος της βάρδιάς της στο μετρό της Σεούλ. 

Πριν χάσει τη ζωή της, είχε προλάβει να ενεργοποιήσει τον συναγερμό και στο σημείο έσπευσαν συνάδελφοί της, που ακινητοποίησαν τον Χουγάν. 

Η κοπέλα ήταν ακόμα εν ζωή, όταν εντοπίστηκε, και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά άφησε την τελευταία της πνοή λίγο αργότερα. 

Όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης στη Νότια Κορέα ο Χουγάν είχε αρχίσει να παρενοχλεί την 28χρονη από το 2018. Την έπαιρνε τηλέφωνο εκατοντάδες φορές και την παρακαλούσε να βγουν ραντεβού και απειλούσε πως θα τη βλάψει, εάν αρνούνταν. 

Τον περασμένο Οκτώβριο είχε υποβάλει καταγγελία σε βάρος του. Ο Χουγάν είχε απολυθεί από τη δουλειά του και συλληφθεί, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Όπως γίνεται και σε πολλές, ανάλογες, υποθέσεις, δεν του είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι. 

«Αναγνωρίζουμε τη σοβαρότητα και τη βαναυσότητα του εγκλήματος» ανέφεραν οι Αρχές, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Ο 31χρονος είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και η δίκη για την υπόθεση της παρακολούθησης έχει αναβληθεί για τις 29 Σεπτεμβρίου. 

Ο θάνατος της 28χρονης έχει προκαλέσει κύμα οργής στη χώρα, με πολίτες να κατηγορούν τις Αρχές πως δεν έλαβαν σοβαρά τις καταγγελίες της. 

Η υπουργός Ισότητας Φύλων και Οικογενείας, Κιμ Χουν - Σουκ, δέχθηκε έντονες επικρίσεις μετά τη δήλωσή της πως η δολοφονία της νεαρής «δεν είναι φυλετικό έγκλημα μίσους». 

Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν πιστεύει ότι ο μισογυνισμός ήταν το κίνητρο, αλλά οργανώσεις τονίζουν πως το 80% των θυμάτων stalking στη χώρα είναι γυναίκες.

Μιλώντας στην εθνοσυνέλευση αυτή την εβδομάδα, προκάλεσε περισσότερη οργή υπονοώντας ότι το έγκλημα θα μπορούσε να είχε αποτραπεί αν το θύμα είχε ζητήσει συμβουλές από μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας του υπουργείου και είχε λάβει άλλα προληπτικά μέτρα.

Τον περασμένο Οκτώβριο είχε περάσει νόμος για υποθέσεις παρακολουθήσεων ο οποίος προβλέπει μέγιστη ποινή φυλάκισης τριών ετών.

Ωστόσο, κρίνεται ως εσφαλμένος καθώς επιτρέπει στην αστυνομία να αναλαμβάνει δράση μόνο με τη συγκατάθεση του θύματος. Αυτό το παραθυράκι, σύμφωνα με τους επικριτές, δίνει στους διώκτες την ευκαιρία να πιέζουν τα θύματά τους να εγκαταλείψουν την καταγγελία τους.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν και ψηφίστηκε, οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε 7.152 συλλήψεις για σχετικές υποθέσεις, αλλά μόλις τις 5% των δραστών έχει διωχθεί. 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει την απαίτηση συναίνεσης, αλλά οι αντιδρώντες επισημαίνουν πως αντίστοιχο μέτρο έχει «κολλήσει» στην εθνοσυνέλευση εδώ και μεγάλο διάστημα. 

Πριν από την ψήφιση του σχετικού νόμου, οι stalker ήταν αντιμέτωποι με πλημμεληματικές κατηγορίες που επέφεραν μόνο χρηματικό πρόστιμο.