Νότια Κορέα: Εκκλησία έγινε εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού και διχάζει τη χώρα

Φουντώνει η συζήτηση γύρω από τη θρησκευτική ελευθερία.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Ενα θρησκευτικό γκρουπ στη Νότια Κορέα βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας έξαρσης του κορονϊού στη χώρα, καθώς κατηγορείται από την κυβέρνηση ότι παρακρατεί βασικές πληροφορίες και παρεμποδίζει τις αρχές δημόσιας υγείας στον αγώνα τους κατά της πανδημίας.

Καθώς το σκάνδαλο εξελίσσεται, πολλοί στη χώρα δικαιολογημένα σκέφτονται ότι «έχουμε βρεθεί ξανά εδώ πριν, σε αυτό το σημείο».

Τον Φεβρουάριο, ήταν η θρησκευτική ομάδα Σιντσεόντζι, χιλιάδες μέλη της οποίας μολύνθηκαν με τον ιό στη νοτιοανατολική πόλη Νταεγκού, προετοιμάζοντας το έδαφος για ένα ξέσπασμα που εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Η εκκλησία κατηγορήθηκε τότε από αξιωματούχους ότι αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις αρχές, ενώ τα μέλη της κατηγόρησαν τόσο την κυβέρνηση όσο και τον Τύπο για δυσφήμιση και θρησκευτικές διώξεις.

Τώρα, η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται με την εκκλησία Σαρανγκ-τζέιλ στη Σεούλ. Είναι η τελευταία σύγκρουση μεταξύ μιας θρησκευτικής ομάδας και της κυβέρνησης του Προέδρου Μουν Τζε-ιν, που προσπαθεί να σταματήσει την επιδημία ενώ αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι περιορίζει τη θρησκευτική ελευθερία.

Νέα εστία

Η Νότια Κορέα ανέφερε 288 νέα κρούσματα του ιού την Πέμπτη, τα περισσότερα από τα οποία στη Σεούλ και στην επαρχία Γκιόνγκι. Το νέο ξέσπασμα συνδέθηκε με την εκκλησία Σαρανγκ-τζέιλ, η οποία ανέφερε εκατοντάδες θετικά κρούσματα μεταξύ των μελών της, περίπου 400 εκ των οποίων δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη από τις αρχές.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Την Τρίτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση όλων των θρησκευτικών συγκεντρώσεων σε εκκλησίες στη Σεούλ και τις γύρω μητροπολιτικές περιοχές, σε μια κίνηση που προκάλεσε άμεση αντίδραση από συντηρητικές θρησκευτικές ομάδες.

Από τότε που ξεκίνησε το τελευταίο ξέσπασμα στις 12 Αυγούστου, περισσότερα από 1.500 κρούσματα έχουν αναφερθεί σε εθνικό επίπεδο. Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Κορέα, προειδοποίησε ότι η τρέχουσα επιδημία μπορεί να είναι μαζική και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Η αστυνομία στην πρωτεύουσα έχει ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό ατόμων που συνδέονται με την εκκλησία, με την κυβέρνηση να γνωρίζει πολύ καλά ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος για τον περιορισμό της εξάπλωσης και την ενεργοποίηση του εντοπισμού επαφών.

Αξιωματούχοι υγείας ζητούν από όλους τα μέλη της εκκλησίας που παρακολούθησαν τις λειτουργίες από τις 27 Ιουλίου έως τις 13 Αυγούστου να υποβληθούν σε τεστ και να τεθούν σε καθεστώς αυτο-απομόνωσης.

Η κυβέρνηση της Σεούλ είπε ότι θα ζητήσει αποζημίωση από την εκκλησία και τον ποιμένα της, Τζουν Κουάνγκ - Χουν, για σπατάλη διοικητικών πόρων και χρημάτων λόγω της μη συμμόρφωσής τους στα μέτρα κατά του κορονοϊού. Αντιμετωπίζει, ήδη, ποινικές κατηγορίες για παραβίαση της καραντίνας και παρεμπόδιση της ανίχνευσης επαφών.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Η νομική ομάδα του Τζουν απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι η εκκλησία εμπόδισε τον εντοπισμό επαφών αποκρύπτοντας τη λίστα με τα μέλη της.

Η εκκλησία, από την πλευρά της, δήλωσε ότι θα υποβάλει μήνυση εναντίον του υπουργού Υγεία και του δήμαρχου της Σεούλ για διάδοση ψευδών πληροφοριών και δυσφήμισης.

Ο ίδιος ο Τζουν βρέθηκε θετικός στον ιό  τη Δευτέρα, αφού προηγουμένως είχε συμμετάσχει σε μια αντικυβερνητική διαδήλωση, προκαλώντας ανησυχίες ότι η διαμαρτυρία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο σύμπλεγμα μολύνσεων. 

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Ενώ ο ποιμένας και και η εκκλησία του έχουν κερδίσει κάποια συμπάθεια από τους αντιπάλους του προέδρου Μουν και των συντηρητικών θρησκευτικών ομάδων, οι ενέργειές του έχουν προκαλέσει και μεγάλη οργή, με τους χρήστες του διαδικτύου να τον κατακεραυνώνουν.

Ο καθηγητής Παρκ Κουανγκ - Σου, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου θρησκειών στο Πανεπιστήμιο Γουονκουάνγκ, εκτιμά ότι ορισμένοι πιστοί μπορεί να έχουν έλλειψη κατανόησης των πραγματικών κινδύνων του κορονοϊού.

Θρησκευτική ελευθερία

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τζουν τα βάζει με τον νόμο. Νωρίτερα φέτος, ο πάστορας συνελήφθη για παράνομη εκστρατεία πριν από τις γενικές εκλογές, κατηγορία που απορρίπτει. 

Πίσω από την τελευταία διαμάχη υπάρχει η διαδεδομένη αμφισβήτηση που έχουν πολλές συντηρητικές θρησκευτικές ομάδες για τον πρόεδρο Μουν, έναν φιλελεύθερο πολιτικό που αντιμετώπισε αυξανόμενη αντιπολίτευση από τα δεξιά του τους τελευταίους μήνες.

Ενώ μόνο το 44% των Νοτιοκορεατών αναγνωρίζεται ως θρησκευόμενο, σύμφωνα με την απογραφή της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας το 2015, περίπου το 63% αυτού του αριθμού ακολουθεί το χριστιανικό δόγμα ονομασία και οι εκκλησίες είναι ένα κοινό θέαμα σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Μουν είναι ο ίδιος καθολικός.

Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση απέφυγε να απαγορεύσει τις θρησκευτικές συγκεντρώσεις σε εθνικό επίπεδο, αντ’αυτού προτείνει διαδικτυακές λειτουργίες για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

Οσοι πηγαίνουν στην εκκλησία πρέπει να τηρούν τις κοινωνικές αποστάσεις και να φορούν μάσκες προσώπου.

Αυτό δεν έχει σταματήσει τους αντιπάλους του Μουν από το να ισχυρίζονται ότι είναι εναντίον της θρησκείας, καθώς και να τον κατηγορούν ότι είναι κομμουνιστής.

Πηγή: CNN