Νότια Κορέα: Πολιτικός κατηγορεί τις γυναίκες για τις αυξημένες απόπειρες αυτοκτονίας μεταξύ ανδρών

Η χώρα έχει από τις χειρότερες επιδόσεις σε θέματα ισότητας, το μισθολογικίο χάσμα είναι στο 30% ενώ τις προσλαμβάνουν κυρίως για προσωρινές ή μερικής απασχόλησης θέσεις εργασίας.
Open Image Modal
Chung Sung-Jun via Getty Images

Πολιτικός στη Νότια Κορέα συνέδεσε την αύξηση των αυτοκτονιών ανδρών με τον ολοένα και πιο ”κυρίαρχο” ρόλο των γυναικών στην σύγχρονη κοινωνία. Και φυσικά έχει μπει στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής για τους αβάσιμους και αυθαίρετους ισχυρισμούς του. 

Σε μια έκθεση του, ο δημοτικός σύμβουλος της Σεούλ, Κιμ Κι-ντακ, επιχειρηματολογεί πως η αυξημένη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό με τα χρόνια είχε κάνει πιο δύσκολη για τους άνδρες την εύρεση εργασίας αλλά και της...κατάλληλης γυναίκας που θα μπορούσαν να παντρευτούν. 

Όπως υποστήριξε, χώρα ”άρχισε να μετατρέπεται σε μια κοινωνία που κυριαρχεί η γυναίκα” και ότι αυτό μπορεί ″εν μέρει να ευθύνεται για την αύξηση των απόπειρων αυτοκτονίας των ανδρών”.

Η Νότια Κορέα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ των πλούσιων χωρών του κόσμου, αλλά έχει επίσης και μια από τις χειρότερες επιδόσεις σε θέματα ισότητας των φύλων, όπως επισημαίνει το BBC.

Tα σχόλια του Κιμ έγιναν αντικείμενο κριτικής ενώ όπως σχολιάζει στην Νότια Κορέα είναι τα τελευταία μιας σειράς άτοπων σχολίων που έχουν γίνει από άνδρες πολιτικούς.

Ο ίδιος ο Κιμ, ο οποίος προέρχεται από το δημοκρατικό κόμμα, υπερασπίστηκε τις θέσεις του λέγοντας πως κατέληξε σε αυτές αφού ανέλυσε δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των απόπειρων αυτοκτονίας που έγιναν σε γέφυρες κατά μήκος του ποταμού Χαν της Σεούλ.

Ακολούθως, η έκθεσή του αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο του δημοτικού συμβουλίου.

Αυτή αναφέρει πως οι απόπειρες αυτοκτονίας κατά μήκος του ποταμού είχαν αυξηθεί από 430 το 2018 σε 1.035 το 2023, και εκ των επίδοξων αυτόχειρων το 77% ήταν άνδρες, συγκριτικά με το 67% που ήταν το 2018.

Οι ειδικοί στην πρόληψη των αυτοκτονιών έχουν εκφράσει ανησυχία για την έκθεση του Κιμ.

″Είναι επικίνδυνο και καθόλου σοφό να διατυπώνονται ισχυρισμοί σαν αυτόν χωρίς επαρκή στοιχεία”, είπε στο BBC ο Σονγκ Ιν Χαν, καθηγητής ψυχικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Γιονσέι της Σεούλ.

Τόνισε ότι παγκοσμίως περισσότεροι άνδρες αφαίρεσαν τη ζωή τους παρά γυναίκες ενώ σε πολλές χώρες η αυτοκτονία είναι ο μεγαλύτερος ”δολοφόνος” ανδρών κάτω των 50 ετών.

Παρόλα αυτά, ο καθηγητής Σονγκ είπε ότι οι λόγοι πίσω από την απότομη αύξηση των ανδρών που αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν στη Σεούλ πρέπει να μελετηθούν επιστημονικά, προσθέτοντας ότι είναι ”πολύ λυπηρό” το γεγονός ότι ο Κιμ επέλεξε να το κάνει απλά συγκρίνοντας τα δύο φύλα. 

Στην Νότια Κορέα υπάρχει ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ του αριθμού των ανδρών και των γυναικών σε πλήρη απασχόληση, με τις γυναίκες να εργάζονται δυσανάλογα σε προσωρινή ή μερική απασχόληση. Η διαφορά στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων μειώνεται σιγά σιγά, αλλά και πάλι οι γυναίκες αμείβονται κατά μέσο όρο 29% λιγότερο από τους άνδρες.

Τα τελευταία χρόνια, πάντως ένα αντιφεμινιστικό κίνημα έχει γίνει πιο έντονο και θορυβώδες, με επικεφαλής τους απογοητευμένους νεαρούς άνδρες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έρχονται σε μειονεκτική θέση εξαιτίας των προσπαθειών βελτίωσης της ζωής των γυναικών.

 

Η θέση αυτή φαίνεται να σχετίζεται με τους ισχυρισμούς που διατυπώνει ο Κιμ στην έκθεσή του στην οποία καταλήγει στο συμπέρασμα  ότι ο τρόπος για να ξεπεραστεί το ”φαινόμενο της γυναικείας κυριαρχίας” ήταν να βελτιωθεί η συνειδητοποίηση των ανθρώπων για την ισότητα των φύλων, ώστε ”άνδρες και γυναίκες να μπορούν να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες”.

Πολλοί  Κορεάτες μέσω του X κατήγγειλαν τους ισχυρισμούς του πάντως την σύνδεση της θέσης των γυναικών σε κοινωνία και απασχόληση-αύξηση των ανδρών που επιχειρούν να αυτοκτονήσουν, ως”αβάσιμες” και ”μισογυνικές”, με έναν χρήστη να αμφισβητεί εάν ζούσαν σε ένα παράλληλο σύμπαν.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης κατηγόρησε τον σύμβουλο ότι ″μεταβίβασε εύκολα τις ευθύνες στις γυναίκες της κορεατικής κοινωνίας που αγωνίζονται να ξεφύγουν από τις διακρίσεις λόγω φύλου και τον κάλεσε να ανακαλέσει τις παρατηρήσεις του και να αναλύσει σωστά τις αιτίες του προβλήματος.

Το ΒBC προσέγγισε τον Κιμ ένα σχόλιο και εκείνος είπε πως ”δεν είχε σκοπό να ασκήσει κριτική στην κοινωνία που κυριαρχείται από γυναίκες” και απλώς παρουσίασε την την προσωπική του άποψη για ορισμένες από τις συνέπειες της κατάστασης που επικρατεί. 

Ωστόσο, τα σχόλιά του ακολουθούν μια σειρά από αντιεπιστημονικές και μερικές φορές παράξενες πολιτικές απόψεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση ορισμένων από τα πιο πιεστικά κοινωνικά ζητήματα της Νότιας Κορέας, όπως η ψυχική ασθένεια, η βία λόγω φύλου και το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων στον κόσμο.

Πηγή: BBC