Noval Property: Είσοδος στο Χ.Α με εύρος τιμής 2,60 έως 2,82 ευρώ - Το επενδυτικό πλάνο

Η εταιρεία διανέμει ως μέρισμα το 50% των καθαρών κερδών της ενώ δικαιούχοι για το 2023 θα είναι και οι νέοι επενδυτές από την είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Open Image Modal
.
Noval Property

Ανοίγει σήμερα Τετάρτη 29 Μαΐου έως 31 Μαΐου, η Δημόσια Εγγραφή για την εισαγωγή της Noval Property (όμιλος VIOHALCO) στο Χρηματιστήριο Αθηνών με εύρος τιμής στα 2,60 έως 2,82 ευρώ και στόχο να αντληθούν 52 εκατ ευρώ.

Παρουσιάζοντας το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας ,ύψους 340 εκατ ευρώ που είναι σε πλήρη εξέλιξη έως το 2028,  ο διευθύνων σύμβουλος της Noval Property Παναγιώτης Καπετανάκος, ανέφερε ότι η εταιρεία δίνει έμφαση στα ποιοτικά και βιώσιμα ακίνητα για κατοικίες, γραφεία, εμπορικά κέντρα, εμπορικά πάρκα, ξενοδοχεία και logistics, με στόχο να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση της αγοράς για περιβαλλοντικά πιστοποιημένα και ενεργειακά αποδοτικά ακίνητα.

Αναφερόμενoς στην είσοδο της εταιρείας στο Χ.Α ο κ. Καπετανάκος τόνισε, ότι δίνεται  η δυνατότητα να δημιουργηθεί μια ακόμη καλύτερη μετοχική βάση, καθώς εκτός από τη VIOHALCO που αποτελεί τον ισχυρό της μέτοχο, θα συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία θα κατέχει κοντά στο 1,25% της Noval Property. 

Όπως υπογράμμισε, η συμμετοχή της EBRD είναι ουσιαστικής σημασίας για την εταιρεία, όχι μόνο γιατί είναι ένας σημαντικός μακροπρόθεσμος επενδυτής, αλλά και γιατί αποτελεί τον μεγαλύτερο ομολογιούχο στο πράσινο ομόλογο που έχει εκδώσει με επιτυχία τον Δεκέμβριο του 2021.

Παράλληλα, η εισαγωγή της Noval στο Χρηματιστήριο θα τις δώσει τη δυνατότητα διαχείρισης περισσότερων κεφαλαίων για επενδύσεις.

Έως το τέλος του 2023 η Noval είχε 75 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα και σε συνδυασμό με τον στόχο να αντληθούν και 52 εκατ. ευρώ από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο (μαζί και με τη μετατροπή της EBRD) θα έχει διαθέσιμα 125 εκατ. ευρώ για να επενδύσει στην ανάπτυξη δικών της ακινήτων, αλλά και για να πραγματοποιήσει νέες αγορές ακινήτων.

Το 82% του επενδυτικού προγράμματος αφορά ακίνητα που είναι ήδη στην ιδιοκτησία της και το 18% είναι επενδυτικές ευκαιρίες από την αγορά.

Επενδυτικό πλάνο

Το 75% του χαρτοφυλακίου της είναι ακίνητα εισοδήματος, διαφόρων κατηγοριών, όπως ξενοδοχεία, γραφεία, εμπορικά κέντρα, εμπορικά πάρκα, logistics, κατοικίες που δίνουν μια ετήσια απόδοση 7,2% το χρόνο και είναι σχεδόν πλήρως μισθωμένα με μακροχρόνιες μισθωτικές συμβάσεις.

Συγκριτικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα εισοδήματος τα έχει αναπτύξει η ίδια η εταιρεία, γεγονός που δείχνει την μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία της σε ακίνητα που δημιουργούν προστιθέμενη αξία.

Το υπόλοιπο 25% του χαρτοφυλακίου της Noval είναι ακίνητα υπό ανάπτυξη, τα περισσότερα υπό κατασκευή και αυτό έχει δώσει μέχρι τώρα υπεραξία στους μετόχους της εταιρείας και θα συνεχίζει να δίνει, πρόσθεσε.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2023, η αξία του χαρτοφυλακίου των 61 επενδυτικών ακινήτων και συμμετοχών της Noval Property διαμορφώθηκε στα 571 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 55 εκατ. ευρώ (αύξηση 11%) από 516 εκατ ευρώ που ήταν στις 30 Ιουνίου 2023.

Η Noval Property εξειδικεύεται στον επαναπροσδιορισμό και την ανακατασκευή παλαιών κτηρίων και στις αστικές αναπλάσεις που έχει διαπιστώσει ότι αποφέρουν σημαντική αύξηση της αξίας των ακινήτων.

Το 1/4 του χαρτοφυλακίου της περιλαμβάνει περιβαλλοντικά πιστοποιημένα κτίρια όπως το κτήριο «The Orbit» στην Αθήνα, όπου φιλοξένησε και την παρουσίαση του πλάνου της εταιρείας,  το «Butterfly» στο Χαλάνδρι και το εμπορικό πάρκο «Μare West» στην Κόρινθο.

Ο κ. Καπετανάκος αναφερόμενος στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας υπογράμμισε το γεγονός ότι η Noval Property έχει χαμηλό δανεισμό, από τους χαμηλότερους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη σε ομοειδείς εταιρείες, με ένα συντελεστή καθαρής μόχλευσης 27%.

Τα 2/3 του δανεισμού είναι με σταθερό επιτόκιο, με μέσο επιτόκιο στο 3,9% με μια υγιή κεφαλαιακή διάρθρωση.

Η εταιρεία διανέμει μέρισμα στους μετόχους της, καθώς το 50% των καθαρών κερδών μοιράζεται σαν μέρισμα από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της ως ΑΕΕΑΠ το 2019. Το μέρισμα του 2023 σε σχέση με το μέρισμα του 2022 είναι κατά 44% αυξημένο.

Όπως τόνισε ο κ Καπετανάκος, δικαιούχοι του μερίσματος θα είναι και οι νέοι επενδυτές που θα προκύψουν από την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού η απόφαση για το μέρισμα και την αποκοπή του θα ληφθεί στην Τακτική Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο μετά την είσοδο στο Χρηματιστήριο.

Projects σε εξέλιξη

Παρουσιάζοντας αναλυτικά τα επενδυτικά πλάνα της εταιρείας ο κ Καπετανάκος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κατασκευή σε joint venture με την Brook Lane Capital του νέου συγκροτήματος γραφείων στο πρώην οικόπεδο Kodak στο Μαρούσι, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025 και θα είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικά πιστοποιημένο office campus στην Ελλάδα.

Όπως είπε, έχουν ήδη μισθωθεί οι μισοί χώροι γραφείων σε μια πολυεθνική, ενώ σε εξέλιξη είναι και η κατασκευή του νέου κτηρίου γραφείων στην οδό Χειμάρρας στο Μαρούσι, το οποίο είναι πλήρως μισθωμένο και η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου.

Στο Μαρούσι επίσης στην Λεωφόρο Κηφισίας 199 κατασκευάζεται ένα κτήριο που έχει αγοραστεί και θα ολοκληρωθεί το 2025 και θα είναι κτήριο χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα. Πρόκειται για ένα κτήριο γραφείων που θα έρθει να προστεθεί σε ήδη σημαντικά ακίνητα γραφείων όπως είναι το The Orbit, στην Κηφισίας, δίπλα από τον κινηματογράφο Δαναό, το οποίο χαρακτηρίζεται από την ξεχωριστή, φουτουριστική του αρχιτεκτονική σχεδίαση.

 

Αναφέρθηκε επίσης στην κατασκευή στην οδό Αρδηττού στο Μετς ενός κτηρίου μεικτής χρήσης για πολυτελείς κατοικίες και γραφεία, με απρόσκοπτη θέα στην Ακρόπολη που ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους, ενώ ήδη έχει εκμισθωθεί ο ένας από τους τρεις ορόφους των κατοικιών.

Επίσης, έκανε αναφορά στο μεγάλο project για την αστική ανάπλαση της οδού Πειραιώς σε master plan των Foster + Partners. Φέτος αναμένεται να ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία και από του χρόνου μέχρι το 2028 θα προχωρήσει η κατασκευή του, μετατρέποντας το πρώτο εργοστάσιο της Βιοχάλκο από την εποχή του Μεσοπολέμου, σε μια μεγάλη γειτονιά τέχνης και πολιτισμού δίπλα στον Ελληνικό Κόσμο, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το Φεστιβάλ Αθηνών.

 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Noval Property αποτελείται από 61 ακίνητα, επιφάνειας 343 χιλ. τ.μ. μικτής αξίας (GAV) 571 εκατ. ευρώ στις 31.12.2023. Η εταιρεία  είχε εσωτερική αξία (NAV) 427 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023.  Το 2023, η εταιρεία πραγματοποίησε 29,4 εκατ. ευρώ έσοδα από μισθώσεις, είχε προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη 17,8 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 65 εκατ. ευρώ. (+164%).  Το 2023 αύξησε τα μισθώματά της κατά 18%.