Ντάραμ: ο μικρός θησαυρός της βόρειας Αγγλίας τυλιγμένος στη μαγεία του Χάρι Πότερ

Ένα γιορτινό ταξίδι με ιστορίες από το κάστρο, τον καθεδρικό ναό, το σχολείο - σταθμός, τη μαρτυρία της πρώην μαθήτριας και το βιβλιοπωλείο που είναι αφιερωμένο στις γυναίκες.
Open Image Modal
Ιφιγένεια Πλευράκη
Το Ντάραμ είναι από τις πιο παλιές πόλεις της Βόρειας Αγγλίας

Αν κάποιος παρατηρήσει τον χάρτη του βρετανικού κράτους θα διαπιστώσει ότι στο βορειοανατολικό του τμήμα υπάρχει ένα κομμάτι που μοιάζει με χερσόνησο. Θάλασσα φυσικά δεν το βρέχει, στο σημείο εκείνο όμως απλώνονται τα νερά του ποταμού Ουέαρ, που αγκαλιάζει με αυτά μια από τις πιο παλιές πόλεις της Αγγλίας, το Ντάραμ. Μια περιοχή στολίδι με γραφικά πλακοστρωμένα δρομάκια που τις πλευρές τους ενώνουν οκτώ γέφυρες. Στο κέντρο της πόλης τα καφέ και τα βιβλιοπωλεία συναγωνίζονται μεταξύ τους σε αριθμό. Εξάλλου, το Ντάραμ είναι γνωστή φοιτητούπολη, μια και το Πανεπιστήμιο της πόλης κατατάσσεται στα πέντε καλύτερα ολόκληρης της Αγγλίας. Η επίσκεψη έγινε ένα τριήμερο αρχές του Δεκέμβρη.

Open Image Modal
Ιφιγένεια Πλευράκη
Η κεντρική πλατεία της πόλης

Η πόλη ήταν ήδη στολισμένη με τα γιορτινά της, όμως το τσουχτερό κρύο και οι ισχυροί άνεμοι δεν άφηναν πολλά περιθώρια εξερεύνησης. Παρ’ όλα αυτά η βόλτα στο κέντρο ήταν αρκετή για να διαπιστώσει κάποιος τη βαριά κληρονομιά που φέρει το μέρος. Ο επιβλητικός καθεδρικός ναός και το παρακείμενο κάστρο, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από την Unesco ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μετρούν σε αιώνες σχεδόν όσο και η πόλη. Η ιστορία μας ταξιδεύει πολύ πίσω, στο 995, όπου Αγγλοσάξονες μοναχοί αναζητούσαν ένα ασφαλές μέρος για να φυλάξουν τα λείψανα του Αγίου Κάθμπερτ από τις επιδρομές των Βίκινγκς. Την ασφάλεια αυτή την βρήκαν στο σημερινό Ντάραμ. Το μέρος έγινε κέντρο προσκυνήματος την περίοδο του μεσαίωνα. Η δράση όμως δεν σταμάτησε εκεί…

Open Image Modal
Ιφιγένεια Πλευράκη
Ο επιβλητικός καθεδρικός ναός

Ο καθεδρικός ναός

Πρόκειται για έναν από τους διασημότερους καθεδρικούς ναούς του κόσμου, όχι μόνο για την ιστορία του, αλλά και γιατί εκεί γυρίστηκε μέρος της ταινίας του Χάρι Πότερ. Μέσα στις αίθουσες του καθεδρικού ήταν το σχολείο όπου ο έφηβος ήρωας περιέγραφε τις περιπέτειες του. Η επιλογή του μέρους δεν έγινε τυχαία. Στον ναό λειτουργεί εδώ και 600 χρόνια ένα από τα πιο ακριβά ιδιωτικά σχολεία της Αγγλίας, το Chorister school. Διάσημοι απόφοιτοι του είναι μεταξύ άλλων, ο Τόνι Μπλερ και ο Μίστερ Μπιν. Το σχολείο δεν παρέχει απλά τη βασική παιδεία, αλλά δίνει μεγάλη βαρύτητα στις μουσικές σπουδές των παιδιών. Ο λόγος είναι απλός. Οι μαθητές πρέπει να είναι σε θέση να συμμετέχουν στις μεγάλες χορωδίες. Δεν είναι τυχαίο ότι μουσικά ταλέντα βγαίνουν συνεχώς από το Chorister και συνεχίζουν τις σπουδές τους με στόχο να ξεκινήσουν σταδιοδρομία στις μεγάλες χορωδίες του κόσμου. Το κόστος για τα παιδιά δεν είναι μικρό, αφού κάποια από αυτά μένουν εσώκλειστα στο σχολείο, προκειμένου να κάνουν περισσότερες από μια πρόβες την ημέρα.

Open Image Modal
Ιφιγένεια Πλευράκη
Τμήμα του καθεδρικού ναού

Μαρτυρία της Πόλυ Μπράτον

H Πόλι Μπράτον είναι ένα κορίτσι δεκαέξι ετών. Έχει αποφοιτήσει με έπαινο από το Chorister school κι αυτή τη στιγμή βρίσκεται με υποτροφία στο Μάντσεστερ. Όλα τα χρόνια των σπουδών της ήταν εσώκλειστη. Όπως η ίδια εξηγεί, το να ζει μέσα στο σχολείο ήταν η κανονικότητα της αφού από τα οκτώ της χρόνια έχει μάθει να είναι μακριά από την οικογένεια της. Το πρόγραμμα ήταν πολύ αυστηρό, αφού όφειλε να ξυπνάει πολύ νωρίς, γύρω στις 5:30 το πρωί για να κάνει την πρώτη πρόβα, πριν ξεκινήσουν τα κανονικά μαθήματα του σχολείου. Μετά το σχολείο είχε μελέτη και το απόγευμα μια άλλη μεγάλη πρόβα. Φυσικά, επιβαλλόταν να κοιμηθεί νωρίς, να ξεκουράσει τη φωνή της για να μπορέσει να ακολουθήσει το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Αυτή ήταν η καθημερινότητα της, αλλά όπως η ίδια εξηγεί δεν την κούρασε ποτέ. Αντιθέτως την έφερνε πιο κοντά στο στόχο της. «Όταν ξέρεις τι θέλεις, οφείλεις να κάνεις κάποιες θυσίες για να το αποκτήσεις. Για μένα η μουσική είναι ο βασικός τρόπος έκφρασης. Ακαδημαϊκά το σχολείο μπορεί να έχει ένα πιεστικό πρόγραμμα, αλλά έτσι ανεβαίνουν και τα στάνταρ σου. Δεν θα μπορούσα να είχα ακολουθήσει άλλο δρόμο».

Open Image Modal
Ιφιγένεια Πλευράκη
Το κάστρο που στέκει από το 1072 φιλοξενώντας φοιτητές

Το κάστρο

Δίπλα στον καθεδρικό ναό βρίσκεται το νορμανδικό κάστρο της πόλης το οποίο για πολλά χρόνια ήταν κατοικία επισκόπων. Κατασκευάστηκε το 1072 από τον Γουλιέλμο τον κατακτητή, ο οποίος είχε δώσει εντολή να φτιαχτούν σε όλη την Αγγλία 700 κάστρα σε στυλ «motte and bailey». Από το 1837 τη διαχείριση του κάστρου έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο του Ντάραμ, το οποίο παραχωρεί δωμάτια του κάστρου σε φοιτητές για διαμονή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, γίνεται κλήρωση ανάμεσα στους φοιτητές για το ποιοι θα είναι οι τυχεροί. Συνολικά διατίθενται 57 δωμάτια ανεξάρτητα, με ιδιωτικό μπάνιο και 27 δωμάτια με κοινόχρηστο μπάνιο.

Open Image Modal
Ιφιγένεια Πλευράκη
Το κέντρο της πόλης είναι γεμάτο από καφέ και βιβλιοπωλεία

Collected Bookshop μόνο για γυναίκες

Αν και φοιτητούπολη, το Ντάραμ είναι ένα ήσυχο, χωρίς πολλούς πειρασμούς μέρος. Για μια τόσο μικρή πόλη, η πληθώρα των βιβλιοπωλείων είναι συγκινητική. Ανάμεσα σε αυτά λειτουργεί το Collected Bookshop, ένα ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο, που στα ράφια του ο επισκέπτης θα βρει βιβλία γραμμένα μόνο από γυναίκες. Το βιβλιοπωλείο δημιουργήθηκε από τα όνειρα της Emma Hamlett, μιας αιώνιας βιβλιοφάγου και συντάκτρια βιβλίων όπως η ίδια δηλώνει. Η Έμα ήταν επιμελήτρια μουσείων, αλλά υπέπεσε στο «κλισέ του κόβιντ». Η μόνη της διαφυγή ήταν τα βιβλία. Ξεκίνησε λοιπόν στα τέλη του 2021 με ένα βαν, το οποίο λειτουργούσε ως ηλεκτρονικό και κινητό κατάστημα. Γυρνούσε από γειτονιά σε γειτονιά με τις άκρως επιλεγμένες βιβλιοπροτάσεις της και μοίραζε ιστορίες γραμμένες από γυναίκες σε όλους εκείνους που αντί για Netflix ήθελαν τη συντροφιά μιας τυπωμένης περιπέτειας. Τον Σεπτέμβριο του 2022 άνοιξε το Collected και επειδή το βιβλίο είναι παρέα, έφτιαξε μέσα κι ένα καφέ, όπου σερβίρει καφέ, ρόφημα σοκολάτας, τσάι και γλυκό. Στην ερώτηση γιατί γυναίκες η Έμα έχει την απάντηση έτοιμη. Αν και κάποιες γυναίκες συγγραφείς έχουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, οι εκδότες συνεχίζουν να προτείνουν προς εξέταση περισσότερα βιβλία αντρών παρά γυναικών.    

Open Image Modal
Ιφιγένεια Πλευράκη
Σε διάφορες γωνιές του κέντρο υπάρχουν φωταγωγημένα χριστουγεννιάτικα δέντρα

Το Ντάραμ είναι μικρό, αλλά απίστευτα γοητευτικό. Εύκολα παραμυθιάζει τον επισκέπτη του και τον κάνει να πιστεύει ότι βρίσκεται σε μια άλλη εποχή. Ποιος ξέρει;  Ίσως τα μαγικά φίλτρα του Χάρι Πότερ να σκόρπισαν και να ρίζωσαν σε αυτό μέρος για πάντα.