Συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση με θέμα «Stabilizing the Mediterranean» στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Στο πάνελ συμμετέχουν οι: Paolo Gentiloni, Yemi Osinbajo, William Lacy Swing, Roula Khalaf.
Ευρεία αναφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμμετέχοντας σε πάνελ με τίτλο «Σταθεροποιώντας τη Μεσόγειο» στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός απεύθυνε κάλεσμα προς τους ηγέτες της ΕΕ να διαχειριστούν «την δύσκολη κατάσταση με αξιοπρέπεια».
«Το πρόβλημα με την Ευρώπη τώρα είναι ότι πολλές χώρες πιστεύουν ότι αν το πρόβλημα δεν είναι δικό τους, αν δεν είναι στην ‘αυλή’ τους, δεν είναι δικό τους και αυτό είναι υπαρξιακό πρόβλημα συνολικά της ΕΕ». Επ′ αυτού σημείωσε ότι αν πιστεύουμε ότι η ΕΕ είναι ένας οργανισμός αλα καρτ υπάρχει ένα βαθύ πολιτικό πρόβλημα, ένα μεγάλο πρόβλημα για το κοινό μέλλον της Ευρώπης.
«Αν πιστεύουμε ότι η ΕΕ είναι ένας οργανισμός α λα καρτ, που κάποιοι έχουν μόνο οφέλη και όχι υποχρεώσεις, αυτό είναι πρόβλημα για το κοινό μέλλον μας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το πρόβλημα σχετίζεται και με την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, εξηγώντας ότι το αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας δημιούργησε δυσκολίες στις κοινωνίες μας και τώρα το βασικό πολιτικό πρόβλημα είναι η άνοδος των ρατσιστικών, εθνικιστικών, λαϊκιστικών δυνάμεων, οι οποίες και δεν πιστεύουν στις κοινές αξίες μας.
Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση στις χώρες μας και να σταματήσουμε αυτές τις πολιτικές λιτότητες με μια αναπτυξιακή ατζέντα ώστε να προωθήσουμε την κοινωνική συνοχή.
Τόνισε δε ότι το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας ή της Ιταλίας ή των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, και πως πρέπει να είναι πιο γενναία η ΕΕ και να θέσει το ζήτημα στο επίκεντρο της ατζέντας της.
Επίσης στάθηκε και στο γεγονός ότι πολιτικοί κερδίζουν τις εκλογές βασισμένοι στην αντιμεταναστευτική πολιτική τους. Συνεχίζοντας τόνισε ότι το θέμα είναι πως θα αναχαιτίσουμε τις λαϊκιστικές δυνάμεις της Ευρώπης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε παράλληλα μία κοινή πολιτική στα θέματα μετανάστευσης και «μία ανοιχτόμυαλη και προοδευτική πολιτική σε σχέση με τις αφρικανικές χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα εν τη γενέσει τους». Είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε τις Αφρικανικές χώρες, είπε και σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ρατσιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη.
Στο πάνελ συμμετείχε και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, μιας χώρας με την οποία η Ελλάδα αντιμετωπίζει κοινές προκλήσεις και αγωνίες, με τον κ. Τσίπρα να συμφωνεί με τον Ιταλό ομόλογο του πως το μεταναστευτικό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και ίσως το πρόβλημα του μέλλοντος για την Ευρώπη. Γι′ αυτό, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, πρέπει να βρούμε μόνιμες στρατηγικές. Σημείωσε πως όσο οι ανισότητες θα υπάρχουν, όσο εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από φτώχεια και πολέμους, το πρόβλημα θα είναι εκεί και θα προσπαθούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. «Συνεπώς, είναι απαραίτητο να βρούμε λύσεις».
Ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε ότι «υπάρχουν δύο τρόποι να αντιμετωπίζει κανείς τα προβλήματα: Ο ένας τρόπος είναι να περιμένουμε και να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Ο άλλος είναι να προσπαθούμε και να βρίσκουμε λύσεις, καμιά φορά με δυσκολίες και ρίσκο, αλλά να παίρνουμε πρωτοβουλίες με δυναμισμό για να λύνουμε προβλήματα». «Αυτή είναι η δική μου στρατηγική για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της χώρας μου», τόνισε. Επισήμανε ότι ανέλαβε τη διακυβέρνηση σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, με την οικονομική κρίση, την προσφυγική κρίση, σε μια πολύ αποσταθεροποιημένη και εύθραυστη ευρύτερη περιοχή, με έναν επιθετικό και καμιά φορά απρόβλεπτο γείτονα, με επιθετική στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο, με υπερπτήσεις, με ανοικτά προβλήματα και ανοικτά ζητήματα όπως το Κυπριακό. Ταυτόχρονα με τις ανοικτές κρίσεις κυρίως νότια της Ελλάδας, στη Λιβύη, τη Μέση Ανατολή, τη Συρία.
Στην παρατήρηση της συντονίστριας ότι το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο δεδομένου ότι η Τουρκία θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή ενδεχομένως να άλλαζε γνώμη σε σχέση με την συμφωνία, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι συνεπώς ταυτόχρονα πρέπει να αποφασιστεί και το τι θα γίνει με αυτή την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. «Για κάποιους», σχολίασε, «είναι πολύ εύκολο να είναι επίσης επιθετικοί αν ζουν στο Λουξεμβούργο ή στην Ολλανδία, γιατί οι γείτονες τους ειναι το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο και όχι η Τουρκία, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο για εμάς».