Προειδοποιήσεις από το ΔΝΤ για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας

Ποιοι οι λόγοι για τις όχι και τόσο αισιόδοξες προβλέψεις
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη τη Δευτέρα, ενώ έρευνα έδειξε αυξανόμενη απαισιοδοξία μεταξύ των επικεφαλής επιχειρήσεων, καθώς εμπορικές εντάσεις και αβεβαιότητα έριχναν τη σκιά τους στη μεγαλύτερη ετήσια σύνοδο των πλουσίων και ισχυρών του κόσμου.

Οι απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ, που δημοσιοποιήθηκαν εν όψει του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία, υπογράμμισαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διαμορφωτές πολιτικής, καθώς βρίσκονται μπροστά σε μια σειρά πραγματικών ή πιθανών κρίσεων, από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας μέχρι το Brexit.

«Μετά από δύο χρόνια σταθερής ανάπτυξης, η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται πιο αργά από ό,τι αναμενόταν, και οι κίνδυνοι αυξάνονται» είπε σε δημοσιογράφους η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Σημαίνει αυτό πως έρχεται παγκόσμια ύφεση; Όχι. Αλλά ο κίνδυνος μιας πιο απότομης πτώσης στην παγκόσμια ανάπτυξη έχει σίγουρα αυξηθεί» είπε, προτρέποντας τους διαμορφωτές πολιτικής να ετοιμαστούν για «σοβαρή επιβράδυνση».

Στην έκθεση World Economic Outlook που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,5% το 2019 και 3,6% το 2020, 0,2 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα σε σχέση με τις προβλέψεις του τελευταίου Οκτωβρίου.

«Υπάρχουν τόσο πολλές μεταβλητές και τόση πολλή αβεβαιότητα παγκοσμίως, από τις εμπορικές εντάσεις ως τις γεωπολιτικές μεταβολές, οπότε μεγάλο μέρος της δραστηριότητας των αγορών και το επενδυτικό αίσθημα είναι εκτός ελέγχου» είπε η Λάουρα Τσα, επικεφαλής του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ, στην τηλεόραση του Reuters.

Οι υποβαθμίσεις του ΔΝΤ αντικατοπτρίζουν ενδείξεις αδυναμίας στην Ευρώπη, με την εξαγωγική υπερδύναμη Γερμανία να πλήττεται από νέα στάνταρ ως προς τους ρύπους των αυτοκινήτων, και με την Ιταλία υπό την πίεση των αγορών εξαιτίας της πρόσφατης αντιπαράθεσης με την ΕΕ για τον προϋπολογισμό.

Επίσης, το ΔΝΤ επικαλέστηκε μια μεγαλύτερη του αναμενομένου επιβράδυνση στην οικονομία της Κίνας και ένα πιθανό Brexit άνευ συμφωνίας, ως κινδύνους στις προβλέψεις του, σημειώνοντας πως αυτά θα μπορούσαν να αυξήσουν την αναταραχή στις αγορές.

Έρευνα της PwC πάνω σε περίπου 1.400 διευθύνοντες συμβούλους έδειξε πως το 29% πιστεύουν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα μειωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες- το υψηλότερο ποσοστό από το 2012.