Παύλος Γερουλάνος, Νάσος Ηλιόπουλος, Κώστας Μπακογιάννης και Νίκος Σοφιανός αναμετρήθηκαν για δύο ώρες το βράδυ της Τετάρτης, στο ντιμπέιτ που διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο «Ιανός». Στην αίθουσα υπήρχε κοινό, οι χρήστες του διαδικτύου μπορούσαν να την παρακολουθήσουν μέσω live streaming, ενώ τον συντονισμό είχε η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα.
Οι κανόνες της αναμέτρησης ήταν απλοί. Πέντε θεματικές ενότητες, περιθώριο τριών λεπτών για να αναλύσει τα σχέδια του για το θέμα ο κάθε υποψήφιος και ενάμιση λεπτό για δευτερολογία. Η σειρά στις τοποθετήσεις των υποψηφίων δημάρχων ήταν αλφαβητική για τις τέσσερις πρώτες ενότητες ενώ για την πέμπτη προέκυψε μετά από κλήρωση.
Διαπίστωση: Όλοι οι υποψήφιοι ήταν καλά προετοιμασμένοι στο θέμα διαχείρισης του χρόνου καθώς ελάχιστες φορές ξεπέρασαν το όριο που είχε τεθεί.
Χωρίς να λείψουν οι αιχμές και οι προσωπικές αναφορές, η συζήτηση κύλησε ήρεμα και δόθηκε η δυνατότητα σε κάθε υποψήφιο να αναφερθεί στον σχεδιασμό που έχει για την Αθήνα και στο κοινό να βγάλει τα συμπεράσματα του. Ας δούμε όμως ορισμένα σημεία από τις προθέσεις των ανθρώπων που θα ζητήσουν την ψήφο των δημοτών για τη μελλοντική εικόνα της πόλης.
Πρώτη θεματική ενότητα: καθαριότητα
Η εισαγωγή στο θέμα έγινε με ένα βίντεο μίας ομάδας Γερμανών καλλιτεχνών που ανενόχλητοι κάνουν γκράφιτι σε κτήρια της Αθήνας. Οι τέσσερις υποψήφιοι έπρεπε να τοποθετηθούν για θέματα καθαριότητας και την αρχή έκανε ο Παύλος Γερουλάνος. Ο υποψήφιος δήμαρχος που στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ, αναφέρθηκε στην εικόνα εγκατάλειψης που έχουν πολλά σημεία της Αθήνας. Αφού ξεκαθάρισε ότι δεν θα μιλήσει για ιδιωτικοποίηση στον τομέα της καθαριότητας, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας μικρών οάσεων πρασίνου.
«Σκοτεινή πόλη η Αθήνα», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος που μίλησε για ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα και τάχθηκε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της καθαριότητας και της ενίσχυσης της ανακύκλωσης. Για σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον τομέα της καθαριότητας έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Μπακογιάννης ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις. «Λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω αλλά δεν στάζει αίμα από το στόμα μου», τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος που στηρίζεται από τη ΝΔ.
Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, ενώ αναφέρθηκε στα υψηλά δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες. Ο υποψήφιος με το ΚΚΕ προτείνει να μειωθούν τα τέλη για τα χαμηλά εισοδήματα και να απαλλαγούν από αυτά όσοι είναι άποροι. Κατά τη δευτερολογία ανέβηκαν λίγο οι τόνοι.
Ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε στη μείωση των οχημάτων καθαριότητας την περίοδο που ήταν αντιδήμαρχος σημερινός συνεργάτης του Κώστα Μπακογιάννη. Ο Νάσος Ηλιόπουλος μίλησε για το ευρύτερο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμάτων, τις διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις και επανέλαβε την αντίθεση του στην τακτική των ιδιωτικοποιήσεων. Ο Κώστας Μπακογιάννης επεσήμανε ότι δεν βρίσκονται στη Βουλή αλλά μιλάνε για την αυτοδιοίκηση και –ως απάντηση στον Παύλο Γερουλάνο- τόνισε ότι θα αποφύγει τις προσωπικές αναφορές, εστιάζοντας στο θέμα του «σκασίματος» της Φυλής και στην ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Την ενότητα έκλεισε ο Νίκος Σοφιανός λέγοντας με νόημα: «Ξορκίζουμε την ιδιωτικοποίηση, αλλά η ιδιωτικοποίηση είναι εδώ. Σε αυτή τη χώρα, με αυτή την κυβέρνηση…»
Δεύτερη θεματική ενότητα: ασφάλεια
Με μία εκτενή αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στα Εξάρχεια ξεκίνησε η δεύτερη ενότητα που είχε ως θέμα την ασφάλεια των πολιτών. Πρώτος ομιλητής ο Νάσος Ηλιόπουλος που τόνισε ότι η ασφάλεια είναι ζήτημα δημοκρατίας, στάθηκε στην ανάγκη βελτίωσης του φωτισμού σε διάφορα σημεία της πόλης, στην παροχή κινήτρων για εμπορικές δραστηριότητες σε υποβαθμισμένες περιοχές, στην σημασία του πολιτισμού. Επίσης, σε παιδικές χαρές που πρέπει να πιστοποιηθούν, στην επιδιόρθωση πεζοδρομίων και έκλεισε τις προτάσεις του λέγοντας ότι οι γειτονιές είναι ασφαλέστερες χωρίς τη δράση της Χρυσής Αυγής, κάτι που προκάλεσε τα χειροκροτήματα του κοινού.
«Προσυπογράφω όσα είπε ο κ. Ηλιόπουλος» ήταν η φράση με την οποία ξεκίνησε τη δική του τοποθέτηση ο Κώστας Μπακογιάννης και τόνισε την σημασία της πρόληψης. Όσο για τον σχεδιασμό του; Ενιαίο συντονιστικό κέντρο, ολοκληρωμένος σχεδιασμός, σύμπραξη δημοτικής αστυνομίας με την ΕΛ.ΑΣ. Επίσης επανέφερε την πρόταση του Αντώνη Τρίτση για την ενοποίηση χώρων πολιτισμού.
Σοβαρό θέμα ασφάλειας διαπιστώνει ο Νίκος Σοφιανός, επισημαίνοντας όμως ότι στην ατζέντα της δημοτικής αρχής δεν μπορεί να μπει το «νόμος και τάξη», κάτι που τροφοδοτεί μία ακροδεξιά ρητορική και ναζιστική προπαγάνδα, όπως είπε. Η εξάρθρωση κυκλωμάτων και η πάταξη της εγκληματικότητας είναι δουλειά της αστυνομίας, τόνισε ο υποψήφιος του ΚΚΕ.
Για συνεργασία του Δήμου με την αστυνομία μίλησε ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο των κατοίκων μέσω των Συμβουλίων της γειτονιάς, που μπορεί να είναι τα μάτια και τα αυτιά του Δήμου.
Τρίτη θεματική ενότητα : οικονομικά και αρμοδιότητες
Με μία φωτογραφία του Πεδίου του Άρεως για το οποίο αρμόδια είναι η Περιφέρεια, ξεκίνησε η τρίτη ενότητα. Πρώτος ομιλητής ο Κώστας Μπακογιάννης που μεταξύ άλλων πρότεινε να συμφωνήσουν όλοι οι υποψήφιοι σε κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων, να περάσουν όλοι οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, οι υπόγειες διαβάσεις, οι νησίδες στην αρμοδιότητα του Δήμου, το ίδιο να γίνει με το Πεδίο του Άρεως, τα υπουργεία να πληρώνουν δημοτικά τέλη και επίσης ο ΕΝΦΙΑ να ενισχύσει την αυτοδιοίκηση.
Ο Νίκος Σοφιανός επεσήμανε ότι τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν θα μπορούσαν να δώσουν αρμοδιότητες με πόρους, κάτι που δεν έκαναν. Έκανε λόγο για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και πρότεινε να πληρώνουν στην Αθήνα αυτοί που έχουν.
Η παράνοια στις αρμοδιότητες δεν είναι ελληνικό φαινόμενο ξεκαθάρισε ο Παύλος Γερουλάνος. Όσο για αύξηση των πόρων στάθηκε στην σημασία της συνεργασίας και στον συντονισμό μεταξύ φορέων, φέρνοντας ως παράδειγμα τη διοργάνωση του Μαραθωνίου της Αθήνας που φέρνει έσοδα στο Δήμο.
Ο Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στην συνταγματική αναθεώρηση και στις αλλαγές που μπορεί να φέρει για τους δήμους και διευκρίνισε ότι ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να γίνει αποτελεσματικότερος καθώς δεν του λείπουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Τέταρτη θεματική ενότητα : μεταναστευτικό και προσφυγικό
Με αφορμή την φωτογραφία ενός σχολείου που βρίσκεται υπό κατάληψη από πρόσφυγες και μετανάστες, οι υποψήφιοι δήμαρχοι κλήθηκαν να πουν τι θα έκαναν σε παρόμοια περίπτωση για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Πρώτος ομιλητής ο Νίκος Σοφιανός που διαχώρισε τους πρόσφυγες από τους μετανάστες. Τάχθηκε κατά των καταλήψεων στο όνομα της αλληλεγγύης, αναφέρθηκε σε κερδοσκοπικά κυκλώματα που εκμεταλλεύονται πρόσφυγες, στον ρόλο κάποιων ΜΚΟ και πρότεινε οι άνθρωποι που είναι σε προσωρινές δομές όπως ο Ελαιώνας να εγκατασταθούν σε σπίτια. Ο Δήμος πρέπει να έχει τα εργαλεία να ενσωματώσει τους μετανάστες στην κοινωνία δίνοντας έμφαση στην εκμάθηση της γλώσσας, ήταν η άποψη του Παύλου Γερουλάνου που τόνισε ότι σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχει σχέδιο για το μεταναστευτικό.
Ο Νάσος Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξουν από το Δήμο πολιτικές ένταξης και στήριξης σε θέματα στέγασης, γλωσσομάθειας, απασχόλησης και θεωρεί ότι μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης μπορούν οι μετανάστες να αποκτήσουν περισσότερη συμμετοχή στα κοινά και να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές. «Θέλουμε μία ανοιχτή πόλη για όλους, αλλά με κανόνες» ξεκαθάρισε ο Κώστας Μπακογιάννης ενώ κατέθεσε τρεις προτάσεις που έχουν εφαρμοστεί στο εξωτερικό: ανταποδοτική στέγαση, δημιουργία από τον Δήμο δικτύου συντονισμού των ΜΚΟ και τέλος να μοιραστούν τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών σε όλα τα σχολεία της πόλης.
Το μεταναστευτικό προκάλεσε την αντιπαράθεση μεταξύ Ηλιόπουλου και Μπακογιάννη όταν ο πρώτος σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχουν πολιτικές ένταξης για όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο αν είσαι πολύ καλός στο μπάσκετ, με τον δεύτερο να απαντά: «Τα είπαμε όλα τα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ, μια χαρά. Μπράβο, συγχαρητήρια, τα ξέρετε καταπληκτικά, είστε φοβερός». Την τοποθέτηση του όμως ο Κώστας Μπακογιάννης την έκλεισε με παράκληση προς τον Νάσο Ηλιόπουλο να σκεφτεί την πρόταση του να μοιράζονται τα παιδιά σε όλα τα σχολεία για την καλύτερη ένταξη τους στην κοινωνία.
Πέμπτη θεματική ενότητα : ναρκωτικά
Η τελευταία ενότητα ξεκίνησε με τον υποψήφιο της ΝΔ που πρότεινε να πάνε όλοι μαζί οι υποψήφιοι σε συνάντηση με τις οργανώσεις και τους φορείς που ασχολούνται με το πρόβλημα και κατόπιν να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο που θα το ψηφίσουν με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής τον Σεπτέμβριο.
Ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού των φορέων ενώ κατηγόρησε τον Κώστα Μπακογιάννη επειδή δεν δέχθηκε την πρόσκληση του για συνεργασία στο θέμα των ναρκωτικών, πρόταση που αποδέχθηκε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Πεδίο συνεννόησης βλέπει ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας όμως ταυτόχρονα τη ΝΔ επειδή τάσσεται κατά τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης. «Κανένα κόμμα δεν με τραβάει από το μανίκι», απάντησε στη δευτερολογία του ο Κώστας Μπακογιάννης.
Τη δράση κυκλωμάτων που εμπορεύονται μεθαδόνη κατήγγειλε ο Νίκος Σοφιανός που τόνισε ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην πρόληψη. Παράλληλα δήλωσε ανοιχτός στην συνεργασία αλλά κάθετα αντίθετος στην προσπάθεια νομιμοποίησης ναρκωτικών ουσιών.
Αμέσως μετά το τέλος του ντιμπέιτ, το λόγο πήρε ο Μιχάλης Σαμόλης, πωλητής του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» και οδηγός στις Αόρατες Διαδρομές και προσκάλεσε τους τέσσερις υποψήφιους σε μία διαδρομή στην σκοτεινή πλευρά της πόλης, ώστε να δουν από κοντά τα προβλήματα.