Ντουτέρτε για εμβόλια: Γίνεται μάχη και κερδίζουν οι πλούσιες χώρες. Βολές κατά Ε.Ε.

Ανησυχία για τη στάση των Βρυξελλών και στην Ιαπωνία.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση πως κρατάει για λογαριασμό της ποσότητες εμβολίων κατά του κορονοϊού  που προορίζονται για χώρες πέραν των 27 και διαμαρτυρήθηκε πως οι φτωχότερες χώρες δεν έχουν τη δύναμη να εξασφαλίσουν τις δόσεις που χρειάζονται.

Γίνεται αληθινή «μάχη» την οποία κερδίζουν οι χώρες που κάνουν «τις υψηλότερες προσφορές» και είναι σε θέση «να πληρώσουν πρώτες», κατήγγειλε ο φιλιππινέζος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.

«Δεν είμαστε πλούσια χώρα», συμπλήρωσε, ωστόσο διαβεβαίωσε τους πολίτες πως η κυβέρνησή του είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία ανοσοποίησης.

Οι Φιλιππίνες έχουν καταγράψει ως εδώ 570.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, έναν από τους υψηλότερους αριθμούς μολύνσεων σε όλη την Ασία και 10.807 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. 

 

Η χώρα έχει μείνει πίσω από τους γείτονές της στην προσπάθεια εξασφάλισης εμβολίων ενώ η  Μανίλα θέλει να προχωρήσει μέσα στη χρονιά στην ανοσοποίηση 70 εκατ. ανθρώπων, δηλαδή των δύο τρίτων του πληθυσμού του αρχιπελάγους.

Σύμφωνα με τον Ντουτέρτε, το πρόβλημα αρχίζει να έγκειται στους κατασκευαστές εμβολίων, καθώς μεγάλες δυνάμεις όπως η ΕΕ όχι μόνο αγοράζουν μαζικά ποσότητες, αλλά απειλούν να περιορίσουν τις εξαγωγές δόσεων, ειδικά του προϊόντος της AstraZeneca.

«Η AstraZeneca τελεί υπό ομηρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση», υποστήριξε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων.

Αντίστοιχα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης της Ιαπωνίας Τάρο Κόνο, στον οποίο έχει ανατεθεί να συντονίσει την εκστρατεία εμβολιασμού για τον νέο κορονοϊό, εκτίμησε ότι  περιορισμοί στις εξαγωγές εμβολίων κατά του SARS-CoV-2 ενδέχεται να πλήξουν τον εφοδιασμό και αυτής της ασιατικής χώρας.

 

Το μέτρο θα προκαλούσε καθυστέρηση στην ανοσοποίηση των πολιτών της Ιαπωνίας, τόνισε ο κ. Κόνο σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τάρο Κόνο προειδοποίησε ότι ο αυξανόμενος εθνικισμός των εμβολίων ενδέχεται να οδηγήσει σε αντίποινα και να προκαλέσει προβλήματα στον παγκόσμιο εφοδιασμό.

Πηγή: Reuters