Οι καλύτεροι ντοματοκεφτέδες είναι αυτοί του καλοκαιριού. Τότε που ο ήλιος και το ξεροβόρι κάνουν τις ντομάτες κατακόκκινες, ζουμερές και πεντανόστιμες! Τότε που οι ντομάτες είναι τόσες πολλές που δεν ξέρεις τι να τις κάνεις. Τότε που όταν τις έχεις στο καλάθι, την μία μέρα είναι αγουρωπές και την επόμενη έχουν ωριμάσει τόσο πολύ, που μόνο για σάλτσα και για ντοματοκεφτέδες είναι κατάλληλες! Τότε που σκάει ο τζίτζικας. Τότε που λαχταράς μεζεδάκια και ουζάκι κάτω από τις λεμονιές και τα πλατάνια του χωριού σου!
Για την εκτέλεση της συνταγής επέλεξα ντομάτες πομοντόρο γιατί έχουν μεστή σάρκα και θεωρώ ότι είναι κατάλληλες για σφιχτό ντοματοπολτό και επιπλέον έχουν πιο έντονο κόκκινο χρώμα από άλλες ποικιλίες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε ποικιλία ντομάτας έχετε στη διάθεσή σας. Το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι εξίσου καταπληκτικό!
Το υλικό έκπληξη σε αυτή τη συνταγή είναι ο ξινός τραχανάς. Τον χρησιμοποιώ αντί για αλεύρι. Φυσικά μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλά το αποτέλεσμα στη γεύση δεν θα είναι το ίδιο.
Η έμπνευση για τον ξινό τραχανά μου ήρθε καθώς προσπαθούσα να βρω τρόπους ώστε να τον εντάξω στα καλοκαιρινά πιάτα και όχι μόνο σαν σούπα που τρώγεται παραδοσιακά τους χειμωνιάτικους μήνες.
Η γεύση του ντοματοκεφτέ με ξινό τραχανά είναι το κάτι άλλο!
Υλικά: 1 κιλό πολύ ώριμες ντομάτες, 5 κ.σ ξινό τραχανά, 5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη, 1 αβγό, 1 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι, 2 κ.σ. δυόσμο, 1 1/2 κ.σ. μαϊντανό, πιπέρι μαύρο, αλάτι, 1/2 baking powder, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα, αλεύρι για όλες τις χρήσεις (προαιρετικά, σε αντικατάσταση του τραχανά)
Εκτέλεση
Βήμα 1ο: Πλένουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τα σπόρια και τις τρίβουμε με τον τρίφτη από τη μεριά με τις χοντρές τρύπες.
Αλατίζουμε την τριμμένη σάρκα ντομάτας και αφήνουμε στην άκρη για 10’ να “νεραπολήκει”, να βγάλει τα υγρά της. Στραγγίζουμε με σουρωτήρι με λεπτή σήτα ή στύβουμε με τις παλάμες μας τον ντοματοπολτό για να φύγουν τα περιττά υγρά.
Βήμα 2ο: Προσθέτουμε στον πολτό ντομάτας τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν. (Αν ο τραχανάς μας είναι χοντροκομμένος τον αλέθουμε στο μούλτι να γίνει σαν αλεύρι για καλύτερη ενσωμάτωση στο μείγμα). Σκεπάζουμε το μείγμα με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες ώστε να τραβήξει ο τραχανάς τα υγρά της ντομάτας, να φουσκώσει και να απλωθούν τα αρώματα από τα υπόλοιπα υλικά.
Βήμα 3ο: Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι μπόλικο ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο και το αφήνουμε να κάψει. Με ένα μεγάλο κουτάλι ρίχνουμε στο καυτό λάδι μείγμα από τους ντοματοκεφτέδες. Τους γυρνάμε να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές. Τους τοποθετούμε σε πιάτο που έχουμε εφαρμόσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Συνοδεύουμε με δροσερό στραγγιστό γιαούρτι. Τρώγονται ζεστοί και κρύοι.
Καλή σας απόλαυση!!!
Σημαντικές επισημάνσεις
Τα σπόρια από τις ντομάτες δεν τα πετάμε. Μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε για σάλτσα σε κοκκινιστό φαγητό, στην ντοματοσαλάτα μας για να κάνουμε πιο πλούσιο το ζουμάκι για νόστιμες παπάρες, πάνω σε ντάκο με λίγο χοντρό αλάτι, ελαιόλαδο και ρίγανη.... Όρεξη να έχουμε και από ιδέες!
Όσο περισσότερες ώρες μείνει το μείγμα στο ψυγείο πριν τηγανίσετε τους ντοματοκεφτέδες, τόσο καλύτερα. Είναι προτιμότερο να προετοιμάζετε το μείγμα από την προηγούμενη μέρα.
Το μείγμα για τους ντοματοκεφτέδες πρέπει να είναι όπως ένας πηχτός χυλός. Εάν το μείγμα βγάλει υγρασία, δλδ. είναι νερουλό πριν τηγανίσουμε, προσθέτουμε λίγη φρυγανιά ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις ώστε να γίνει πάλι πηχτός χυλός.
Προσοχή στο τηγάνισμα. Εάν οι ντοματοκεφτέδες είναι πολύ χοντροί μπορεί να μην να ψηθούν καλά στο εσωτερικό τους. Τηγανίστε πρώτα 1 - 2, δοκιμάστε τους στη γεύση, διορθώστε το αλάτι και την ένταση στα μυρωδικά και μετά συνεχίστε το τηγάνισμα με τους υπόλοιπους.
Aναδημοσίευση από magiacook.gr