Η μεγάλη απάτη των κρυπτονομισμάτων που ξεπλένει 1,3 δισ. δολάρια

Το οργανωμένο έγκλημα ξεπλένει μαύρο χρήμα παρακάμπτοντας μια κεντρική υπηρεσία που εντοπίζει και παγώσει τις παράνομες συναλλαγές.
Open Image Modal
NurPhoto via Getty Images

Η σκοτεινή πλευρά της, πολλά υποσχόμενης αγοράς κρυπτονομισμάτων, αποκαλύφθηκε μετά το «ξέπλυμα» 540 εκατ. δολαρίων το 2020 που έβαλε έκτοτε στο στόχαστρο των αρχών την αγορά των crypto.

Αυτή όμως ήταν μόνο η αρχή, γιατί το 2022 το περίφημο «πλυντήριο» έχει ξεπλείνει ήδη 1,3 δισ δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης blockchain Chainalysis.

Το μεγαλύτερο μεμονωμένο γεγονός του 2022 ήταν το ρεκόρ των 615 εκατομμυρίων δολαρίων που αρπάχτηκαν από το Ronin. 

Ένα ανταλλακτήριο που υποστηρίζει το δημοφιλές παιχνίδι Axie Infinity, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να κερδίζουν χρήματα καθώς παίζουν, αλλά όχι και να μπαίνουν στους λογαριασμούς. Παραμένουν «κάβα» ως κρυπτονομίσματα για το επόμενο παιχνίδι.

Το οργανωμένο έγκλημα εν δράση

Οι μεγάλοι πελάτες των κρυπτονομισμάτων είναι το παγκόσμιο οργανωμένο έγκλημα που παρακάμπτει μια κεντρική υπηρεσία που μπορεί να εντοπίσει και να παγώσει τις παράνομες συναλλαγές.

Η πιο δημοφιλής «γέφυρα» cross-chain (όπως ονομάζονται) είναι η RenBridge, η οποία ενεπλάκη στην μεγάλη απάτη του 2020, σύμφωνα με νέα στοιχεία της blockchain Elliptic.

Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται 153 εκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές ransomware, που σημαίνει ότι οι χάκερ χρησιμοποιούν το RenBridge για να εντοπίσουν εταιρικά δίκτυα και στη συνέχεια να αναγκάσουν τις εταιρείες να πληρώσουν για να πάρουν πίσω τα δεδομένα τους.

Από την ίδια πλατφόρμα τα δύο τελευταία χρόνια, ξεπλύθηκαν περισσότερα από 267 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης, από τα οποία τα 33,8 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω του ιαπωνικού ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης Liquid.

 

Open Image Modal
.
CNBC

 

Πως γίνεται το ξέπλυμα ρήματος

Σύμφωνα με την Εlliptic, η RenBridge είναι «ένας σημαντικός μεσολαβητής» για συμμορίες ransomware που συνδέονται με τη Ρωσία.

Ο David Carlisle, αντιπρόεδρος πολιτικής και ρυθμιστικών υποθέσεων της Elliptic, υποστηρίζει οτι παρά την σύνδεσή τους με το οργανωμένο έγκλημα τα ανταλλακτήρια είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων η οποία εμφανίζεται ως μια εναλλακτική λύση απέναντι στο καθιερωμένο τραπεζικό σύστημα.

Όπως υπογραμμίζει ο Κάρλισλ, είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία των ρυθμιστικών αρχών να αρχίσουν να «κατεδαφίζουν» αυτές τις γέφυρες μέσα τους επόμενους έξι με 12 μήνες, καθώς οι κυβερνήσεις έχουν βάλει στο στόχαστρο αυτές τις σκοτεινές γωνιές των κρυπτονομισμάτων.

Το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών έβαλε, πριν από λίγες ημέρες στη μαύρη λίστα την πλατφόρμα Tornado Cash, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιήθηκε για το ξέπλυμα εικονικού νομίσματος αξίας άνω των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2019 έως και το 2022.

Τα ανταλλακτήρια αυτά υπάρχουν ακριβώς για να επιτρέπουν στους χρήστες να μεταφέρουν κρυπτονομίσματα από το ένα στο άλλο χωρίς να γίνονται αντιληπτοί.

Ρωσία, Κορέα και Κόστα Ρίκα

Οι μεταφορές ψηφιακών νομισμάτων μεταξύ ανταλλακτηρίων βασίζονται σε Darknodes ή σε δίκτυα χιλιάδων ψεύτικων προφίλ.

Το RenBridge έγινε δημοφιλής προορισμός για αυτό ακριβώς. Έρευνα της Elliptic έδειξε οτι ανάμεσα σε αυτά τα δίκτυα εντόπισε ξέπλυμα περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από κλοπές, απάτες και κάθε μορφής εγκληματικής δραστηριότητας ακόμη και από χώρες όπως η Ρωσία, η Β. Κορέα και η Κόστα Ρίκα.

Την περασμένη εβδομάδα, ένα ανταλλακτήριο γνωστό ως Nomad έχασε σχεδόν 200 εκατομμύρια δολάρια όταν δέχθηκε επίθεση από χάκερς που εγκατέστησαν στο λογισμικό τους ένα ιό.

Μέσα στις επόμενες λίγες ώρες, οι χάκερς άρχισαν να χρησιμοποιούν το RenBridge για να ξεπλύνουν χρήματα. Μέχρι στιγμής, 2,4 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης που έχουν κλαπεί από το Nomad έχουν σταλεί μέσω του RenBridge, σύμφωνα με την Elliptic.

Και το Ιράν στο παιχνίδι

Σύμφωνα με στοιχεία του Forbes, το Ιράν έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί κρυπτονομίσματα για τη διευθέτηση διασυνοριακών εμπορικών συναλλαγών, καθώς η χώρα συνεχίζει να αναζητά τρόπους για να αποφύγει τη χρήση του αμερικανικού δολαρίου και του διεθνούς τραπεζικού συστήματος.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο επικεφαλής του Οργανισμού Προώθησης Εμπορίου του Ιράν (ITPO) Αλί Ρέζα Πειμανπακ ανακοίνωσε ότι «η πρώτη επίσημη εισαγωγή ανταλλαγή με κρυπτονομίσμτα θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα».

Αν και η κυβέρνηση, δεν ανέφερε ποια αγαθά ή υπηρεσίες θα διακινηθούν ούτε με ποιον θα γίνει η συναλλαγή, αποκάλυψε οτι η αξία φτάνει τα 10 εκατ. δολάρια.

Τόνισε ακόμη ότι η χρήση κρυπτονομισμάτων και έξυπνων συμβολαίων θα «διευρυνθεί στο εξωτερικό εμπόριο της Τεχεράνης με ορισμένα κράτη στο άμεσο μέλλον».

ο 2019, η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν απαγόρευσε τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα εντός της χώρας αν και η χρήση του Bitcoin επιτρέπεται για διεθνείς συναλλαγές ως μέσω παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων.

Ωστόσο, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας του Ιράν εχε δεχθεί έντονες πιέσεις λόγω της μεγάλης εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στη χώρα, που προκαλεί εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.