H αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να προβεί σε αντίποινα προς τη Ρωσία για το μεγάλης κλίμακας χακάρισμα αμερικανικών κυβερνητικών υπηρεσιών και εταιρειών που ανακαλύφθηκε κατά τα τέλη του προηγούμενου έτους, ενώ παράλληλα εξετάζει το ενδεχόμενο για ενέργειες εναντίον ενός άλλου μεγάλου αντιπάλου, της Κίνας, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.
Η πρώτη μεγάλης κλίμακας κίνηση αναμένεται εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, ανέφεραν αξιωματούχοι, με μια σειρά «μυστικών/ ανεπίσημων» ενεργειών σε ρωσικά δίκτυα που προορίζονται να είναι εμφανείς στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, μα όχι στον ευρύτερο κόσμο. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι οι ενέργειες αυτές θα συνδυάζονταν με κάποιου είδους οικονομικές κυρώσεις και ένα εκτελεστικό διάταγμα από τον Τζο Μπάιντεν για την επιτάχυνση της ενίσχυσης της προστασίας των δικτύων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μετά το ρωσικό hacking, που είχε παραμείνει ανεντόπιστο για μήνες μέχρι την ανακάλυψή του από μια ιδιωτική εταιρεία κυβερνοασφαλείας.
Το ζήτημα έχει πάρει διαστάσεις επείγοντος στον Λευκό Οίκο, το Πεντάγωνο και τις υπηρεσίες πληροφοριών τις τελευταίες ημέρες, αφού έγινε γνωστή μια περίπτωση ευρείας παραβίασης συστημάτων email της Microsoft που χρησιμοποιούνται από μικρές επιχειρήσεις, τοπικές κυβερνήσεις και, σε κάποιες περιπτώσεις, συμβασιούχους του τομέα της άμυνας. Η Microsoft υποστήριξε πως οι δράστες ήταν μια υποστηριζόμενη από την κινεζική κυβέρνηση ομάδα και κινήθηκε γρήγορα για να βγάλει ένα patch που θα επιτρέπει χρήστες του λογισμικού της να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ωστόσο αυτό εκκίνησε μια κούρσα ανάμεσα σε αυτούς που έχουν αναλάβει το patching των συστημάτων και σε νέους επιτιθέμενους, μεταξύ των οποίων και διάφορες άλλες κινεζικές ομάδες χάκερ, που άρχισαν να χρησιμοποιούν και αυτοί το τρωτό αυτό σημείο. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει δημοσιοποιήσει συμπεράσματα σχετικά με το ποιος ήταν υπεύθυνος για το hacking, μα στον Λευκό Οίκο και στο campus της Microsoft στο Ρέντμοντ υπάρχουν φόβοι πως η κατασκοπεία και οι κλοπές ίσως να είναι προοίμιο πιο καταστροφικών δραστηριοτήτων, όπως η αλλαγή ή η διαγραφή δεδομένων ο Λευκός Οίκος υπογράμμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης σε ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας την Κυριακή.