Το Ισραήλ εγκατέλειψε σχέδια για μια μεγαλύτερης κλίμακας επίθεση αντιποίνων στο Ιράν μετά από μεγάλες πιέσεις από πλευράς των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων και επειδή η επίθεση είχε αποκρουστεί, αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι τρεις υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Η ισραηλινή ηγεσία αρχικά συζητούσε πολλά πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους ανά το Ιράν την προηγούμενη εβδομάδα, μεταξύ άλλων και κοντά στην Τεχεράνη, ως αντίποινα στην επίθεση της 13ης Απριλίου, είπαν οι αξιωματούχοι. Μία τόσο γενικευμένη επίθεση θα ήταν πολύ δυσκολότερο να την «προσπεράσει» το Ιράν, κάτι που θα οδηγούσε σε κάποια ισχυρή απάντηση από πλευράς του, συνεχίζοντας την πορεία προς τον γενικευμένο πόλεμο.
Στο τέλος, αφού ο πρόεδρος Μπάιντεν, μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας, πίεσαν τον Νετανιάχου να αποφύγει έναν ευρύτερο πόλεμο, το Ισραήλ επέλεξε ένα πιο περιορισμένης κλίμακας πλήγμα την Παρασκευή, αποφεύγοντας την πρόκληση σημαντικής ζημιάς και μειώνοντας το ενδεχόμενο κλιμάκωσης- προς το παρόν, τουλάχιστον. Όπως και να έχει, κατά την άποψη των Ισραηλινών αξιωματούχων, η επίθεση έδειξε στο Ιράν πόσο εξελιγμένο είναι το οπλοστάσιο του Ισραήλ.
Όπως ανέφεραν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι και δύο δυτικοί αξιωματούχοι ενήμεροι για το τι συνέβη, αντί για αποστολή μαχητικών στον εναέριο χώρο του Ιράν, ισραηλινά μαχητικά εξαπέλυσαν έναν μικρό αριθμό πυραύλων από αεροπλάνα που βρίσκονται αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο δυτικά. Επίσης, απεστάλησαν μικρά μη επανδρωμένα τετρακόπτερα για να προκαλέσουν σύγχυση στην ιρανική αεράμυνα.
Στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ιράν έχουν δεχτεί επιθέσεις από τέτοια drones πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, και σε αρκετές περιπτώσεις το Ιράν είχε πει ότι δεν ήξερε σε ποιον ανήκαν τα drones- κάτι που ερμηνεύεται ως ιρανικός δισταγμός να δοθεί απάντηση.
Ένας πύραυλος χτύπησε την Παρασκευή μια αντιαεροπορική συστοιχία σε ένα στρατηγικής σημασίας τμήμα του κεντρικού Ιράν, ενώ ένας άλλος εξερράγη στον αέρα, είπαν οι αξιωματούχοι. Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία σκόπιμα κατέστρεψε τον δεύτερο πύραυλο μόλις έγινε αντιληπτό ότι ο πρώτος είχε φτάσει στον στόχο, για να αποφευχθεί η πρόκληση πολύ μεγάλης καταστροφής- ένας δυτικός αξιωματούχος είπε ότι μπορεί ο πύραυλος να είχε παρουσιάσει βλάβη.
Οι αξιωματούχοι είπαν ότι σκοπός του Ισραήλ ήταν να μπορέσει το Ιράν να συνεχίσει χωρίς να δώσει άλλη απάντηση, δίνοντας παράλληλα το μήνυμα πως το Ισραήλ είχε αναπτύξει τη δυνατότητα να πλήξει το Ιράν χωρίς να μπει στον εναέριο χώρο του ή να ενεργοποιηθεί καν η αεράμυνα του. Επίσης, το Ισραήλ ήθελε να δείξει πως μπορούσε να χτυπήσει συστοιχίες στο σε περιοχή του κεντρικού Ιράν όπου βρίσκονται πολλές πυρηνικές εγκαταστάσεις- μήνυμα πως θα μπορούσε να είχε πλήξει και αυτές τις εγκαταστάσεις αν ήθελε.
Η αλυσίδα των γεγονότων άρχισε την 1η Απριλίου, με την επίθεση σε ιρανικές διπλωματικές εγκαταστάσεις στη Δαμασκό, όπου σκοτώθηκαν υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι. Στο παρελθόν το Ιράν δεν είχε κάνει αντίποινα σε παρόμοια χτυπήματα, με αποτέλεσμα Ισραηλινοί αξιωματούχοι να θεωρήσουν ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν έτσι. Αυτή τη φορά ωστόσο τα πράγματα ήταν διαφορετικά, καθώς εντός μιας εβδομάδας το Ιράν άρχισε να δείχνει σε γειτονικές χώρες και ξένους διπλωμάτες ότι θα απαντούσε με επίθεση κατά του Ισραήλ.
Την εβδομάδα που άρχισε στις 8 Απριλίου το Ισραήλ άρχισε να ετοιμάζει δύο μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η πρώτη ήταν αμυντικού χαρακτήρα, για να εμποδιστεί η ιρανική επίθεση, σε συνδυασμό με τη US Central Command, καθώς και τις ένοπλες δυνάμεις Βρετανίας, Γαλλίας και Ιορδανίας.
Η δεύτερη ήταν μια μεγάλη επιθετική επιχείρηση που θα γινόταν εάν γινόταν πραγματικότητα η ιρανική επίθεση. Αρχικά οι Ισραηλινοί περίμεναν επίθεση με ένα σμήνος μεγάλων drones και μέχρι 10 βαλλιστικούς πυραύλους, ανέφεραν οι αξιωματούχοι- ωστόσο καθώς προχωρούσε η εβδομάδα, οι εκτιμήσεις αναθεωρούνταν προς τα πάνω, στους 60 πυραύλους.
Η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία άρχισε να συζητά πάνω σε μια αντεπίθεση που θα άρχιζε μόλις το Ιράν άρχιζε να εξαπολύει τα drones, πριν γίνει γνωστή η έκταση της ζημιάς. Οι προθέσεις ωστόσο άρχισαν μετά την ιρανική επίθεση, που ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου- το ίδιο όμως και η άμυνα, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιορδανία, με τελικό αποτέλεσμα την κατάρριψη της συντριπτικής πλειονότητας των όπλων- ελάχιστα πλησίασαν τους στόχους, προκαλώντας αμελητέες ζημιές, και μειώνοντας την ανάγκη για ισχυρή απάντηση.
Κομβικό σημείο ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν- Νετανιάχου, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει την επιτυχημένη απόκρουση της επίθεσης ως νίκη που δεν χρειαζόταν περαιτέρω απάντηση. Ο Νετανιάχου, μετά την κλήση, ήταν αντίθετος σε μια άμεση επίθεση αντιποίνων, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Την επόμενη ημέρα η ισραηλινή κυβέρνηση άρχισε να στέλνει μηνύματα προς ξένους συμμάχους ότι σχεδίαζε και πάλι να απαντήσει, μα πολύ συγκρατημένα σε σχέση με αυτό που σχεδίαζε πριν. Εν τέλει το Ισραήλ κατέληξε σε ένα σχέδιο που ελπιζόταν ότι θα έστελνε ισχυρό μήνυμα στους Ιρανούς χωρίς να τους ταπεινώσει δημόσια.
Αρχικά σχεδιαζόταν η επίθεση για το βράδυ της Δευτέρας, μα Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν πως αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή να μη γίνει λόγω φόβων πως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου θα αύξανε την ένταση των επιθέσεών της στο βόρειο Ισραήλ. Ξένοι αξιωματούχοι συνέχισαν ανεπιτυχώς να προτρέπουν το Ισραήλ να μην απαντήσει, μα έδειξαν πως θα αποδέχονταν μια ισραηλινή επίθεση που θα επέτρεπε στο Ιράν να μην απαντήσει χωρίς να πληγεί η εικόνα του. Εν τέλει αυτό και συνέβη, με Ιρανούς αξιωματούχους να υποβαθμίζουν εστιάζοντας στα drones αντί για τους πυραύλους.