Ο «Άλεξ» ή αλλιώς Μέγας Αλέξανδρος και το κίνημα αφύπνισης (woke)

Η έννοια του Μέγα Αλέξανδρου αποδομείται συστηματικά, όμως ουδέν κακόν αμιγές καλού!
Open Image Modal
James Margolis via Getty Images

Πολύς ο λόγος για το νέο ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή του Μακεδόνα στρατηλάτη, αμφίβολη όμως η ιστορική του αξία!

Και τούτο διότι το εν λόγω ντοκιμαντέρ επηρεασμένο από τη μάστιγα της αποκαλούμενης κουλτούρας woke, αποτυγχάνει οικτρά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και των προϋποθέσεων που ορίζονται από την επιστημονική δεοντολογία και τις αρχές της επιστήμης της ιστορίας.

Προκειμένου να έλξει ευθύς εξ αρχής την προσοχή του ενδιαφερόμενου θεατή, προβάλλει από το πρώτο κιόλας λεπτό της ιστορικής αφήγησης τη δήθεν ομοφυλοφιλία του Αλεξάνδρου, αποφεύγοντας οποιαδήποτε ιστορική αναφορά και επιστημονική παραπομπή που να δικαιολογεί ένα ένα τέτοιο βιολογικό χαρακτηριστικό του Μακεδόνα βασιλιά.

Και πώς άλλωστε να υπάρξει μια τέτοια ιστορική παραπομπή όταν δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά ούτε στο εκτεταμένο ιστορικό έργο του Αρριανού «Αλεξάνδρου Ανάβασις», ούτε στο εξόχως λεπτομερές και σπουδαίας ιστορικής σημασίας έργο του Πλουτάρχου « Παράλληλοι Βίοι, Αλέξανδρος - Καίσαρας».

Διαστρεβλώνει κυριολεκτικά τον αγώνα των ενωμένων Ελλήνων κατά των Περσών, παρουσιάζοντας τον ως μία προσωπική σύγκρουση μεταξύ Αλεξάνδρου - Δαρείου και αγνοώντας παντελώς τους ιστορικούς λόγους που οδήγησαν τον Μεγαλέξανδρο να πραγματοποιήσει την εκστρατεία κατά της Περσικής αυτοκρατορίας.

Έτσι, δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στις μεγαλειώδεις μάχες του Μαραθώνα, των Θερμοπυλών, της Σαλαμίνας και των Πλαταιών, στις οποίες οι Έλληνες ενωμένοι καταρράκωσαν το γόητρο της πάλαι ποτέ μεγαλύτερης αυτοκρατορίας του κόσμου των Περσών, θέτοντας τέλος στα μεγαλεπήβολα σχέδια των Περσών να κατακτήσουν την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Και όχι μόνο. Από την αρχή της αφήγησης και καθόλη τη διάρκεια της εξιστόρησης των γεγονότων, η έννοια του Μέγα Αλέξανδρου αποδομείται συστηματικά παρουσιάζοντάς τον ως ένα παιδί (king boy) με φοβικά σύνδρομα, παρορμητικό και ασταθή χαρακτήρα, αποκαλώντας τον μάλιστα στους διαλόγους ως «Άλεξ».

Εν ολίγοις, πρόκειται για τη γνωστή και ισοπεδωτική τακτική του κινήματος woke, της δήθεν αφύπνισης του δυτικού κόσμου, υιοθετώντας μία κουλτούρα ακύρωσης και ανατροπής σχεδόν των πάντων και σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής και προπαντός της ίδιας της ιστορίας των λαών.

Ωστόσο, ο Αλέξανδρος του κινήματος woke, έστω κι αν παρουσιάζεται ως Άλεξ, δίνει το έναυσμα σε ολόκληρο τον κόσμο να μελετήσει εκ νέου την ελληνική ιστορία και την εκστρατεία του Μακεδόνα Βασιλιά, μέσω της οποίας διαδόθηκε ο ελληνικός πολιτισμός κι η ελληνική γλώσσα στα πέρατα του κόσμου. Εν τέλει, ουδέν κακόν αμιγές καλού!-

***

Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας.

https://m.facebook.com/evangelos.stergioulis