«Ο Αμερικάνος», η παράσταση που βασίζεται στο ομώνυμο αριστουργηματικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς, επιστρέφει με on demand προβολές από 23 Δεκεμβρίου 2021 έως 7 Ιανουαρίου 2022.
Η συναρπαστική ιστορία αγάπης και ξενιτιάς σε σκηνοθεσία-ερμηνεία του Θανάση Σαράντου, πρωτότυπη μουσική σύνθεση Λάμπρου Πηγούνη με μουσικό επί σκηνής τον Κωνσταντίνο Ευαγγελίδη, από το 2009 μέχρι και σήμερα έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 50 πόλεις απ’ άκρη σε άκρη της Ελλάδας.
Ο Θανάσης Σαράντος ως αφηγητής, ερμηνεύει μια περσόνα του Παπαδιαμάντη, αυτή του αφηγητή που κρυφοκοιτάζει τη δράση και μεταμορφώνεται σε όλα τα πρόσωπα που αφηγείται, με τη συνδρομή της μουσικής και των ήχων από τον συνθέτη Λάμπρο Πηγούνη που ερμηνεύεται ζωντανά από τον μουσικό Κωνσταντίνο Ευαγγελίδη.
Το αποτέλεσμα είναι ένας συνεχής διάλογος της ιδιόμορφης γλώσσας του Σκιαθίτη συγγραφέα με την ζωντανή σύγχρονη μουσική: το σύμπαν των ατμοσφαιρικών ήχων που παράγονται από μια ιδιαίτερη χρήση του πιάνου όπου παίζεται και ως σαντούρι συνάδουν με τον πλούτο και την δύναμη της συναρπαστικής παπαδιαμαντικής γλώσσας.
Περίληψη του έργου
Ο «Αμερικάνος», Τζων Στόθισον είναι ένας «ξένος μέσα στον κόσμο του». Φυσικά, δεν είναι ούτε ξένος ούτε Αμερικάνος, αλλά ένας Έλληνας μετανάστης, που ύστερα από 25 χρόνια επιστρέφει στο νησί του, όπου κανείς δεν τον αναγνωρίζει.
Περιπλανάται μόνος στην αποβάθρα του λιμανιού και τριγυρνά στα σοκάκια της μικρής συνοικίας και στα χαλάσματα του πατρικού σπιτιού του. Το μόνο που τον κάνει να συνεχίζει να ελπίζει είναι ο έρωτας: η ελπίδα ότι η αγαπημένη του ίσως να βρίσκεται ακόμα εκεί και να τον περιμένει. Ακριβώς όπως ο Οδυσσέας, που γύρισε για να ξαναβρεί τη χαμένη του Ιθάκη στα μάτια της πιστής του Πηνελόπης. Τελικά, ο Τζων Στόθισον θα καταφέρει να γίνει ξανά ο Γιάννης που όλοι γνώριζαν
Σημείωμα Θανάση Σαράντου
Όταν ήμουν παιδί, ο «Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μού φαινόταν σαν ένας ήρωας κόμικ. Υπήρχε σασπένς και μυστήριο σ’ αυτό το πρόσωπο. Με ενδιέφερε η ιστορία του. Αργότερα στην εφηβεία μου, διάβασα το πρωτότυπο κείμενο. Με ερέθιζε αυτή η γλώσσα που με έναν τρόπο ήταν η ιστορία της Ελλάδας. Το ταξίδι της Ελλάδας μέσα στους αιώνες. Υπήρχαν τούρκικες και ιταλικές λέξεις, όλο το μυστήριο του ελληνικού λαού, το σταυροδρόμι διάφορων πολιτισμών που βρίσκεται σ’ ένα κομμάτι γης που περιτριγυρίζετε από θάλασσα. Πάντα με απασχολούσε να βρεθεί ένας τρόπος να μεταφερθεί στη σκηνή ο λόγος του Σκιαθίτη συγγραφέα.
Αυτή η ευκαιρία μου δόθηκε το 2009, σε ένα θεατράκι, το «Άλεκτον» σε συνεργασία με τον Λάμπρο Πηγούνη, τον συνθέτη της μουσικής της παράστασης. Πλησίαζαν Χριστούγεννα. Σε ένα ξεχαρβαλωμένο πιάνο που υπήρχε στο χώρο, ο μουσικός έκανε κάποιες δοκιμές για το πώς μπορεί να υπάρχει συνομιλία του λόγου του Παπαδιαμάντη με μουσική εμπνευσμένη από το έργο και ελληνικά ηχοτοπία. Το πιάνο παίχτηκε ανορθόδοξα όχι μόνο πατώντας τα πλήκτρα, αλλά και τις χορδές, σαν να ήταν ένα σαντούρι. Έτσι προέκυψε αυτή η συνομιλία μεταξύ λόγου και μουσικής.
Προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε την ψυχολογία του βασικού ήρωα και μέσω της αφήγησης να παρελάσουν όλα τα πρόσωπα του έργου. Θεώρησα ότι αυτό ήταν ένα πολύ γοητευτικό παιχνίδι υποκριτικής και σκηνοθεσίας. Από το τίποτα προσπαθήσαμε να δώσουμε την ιστορία χωρίς σκηνικά και κοστούμια, παρά μόνο με μία βαλίτσα, ένα παλτό, ένα κασκόλ κι ένα κασκέτο. Ο κόσμος αγάπησε την παράσταση, η οποία έγινε γνωστή από στόμα σε στόμα. Έτσι άρχισε το ταξίδι του Αμερικάνου πριν από δώδεκα χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Ταυτότητα παράστασης
«Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
θεατροποιημένη λογοτεχνία
Διάρκεια: 55 λεπτά
Συντελεστές
Σκηνοθεσία- Φωτισμοί - Ερμηνεία: Θανάσης Σαράντος
Μουσική σύνθεση: Λάμπρος Πηγούνης
Μουσικός επί σκηνής: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Σκηνική επιμέλεια: Λίνα Μότσιου
Βοηθός σκηνογράφου: Χρήστος Λάσκαρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοφάνης Μιλλεούνης
Τηλεσκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαυρομούστακος
Τιμή εισιτηρίων: 7 ευρώ
Αγορά εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/streaming/theater/o-amerikanos-tou-apapadiamanti-on-demand/
Η μαγνητοσκόπηση υψηλής ανάλυσης, με χρήση πολλαπλών καμερών πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Φούρνος με ειδικά διαμορφωμένη τηλεσκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαυρομούστακου υπό την καθοδήγηση του Θανάση Σαράντου.