Ο αμφιλεγόμενος οραματιστής των Ολυμπιακών Αγώνων θα αποκτήσει κέρινο ομοίωμα στο Παρίσι

Το κέρινο ομοίωμα του Πιερ Ντε Κουμπερτέν θα παρουσιαστεί από το Μουσείο Γκραβέν λίγο πριν την τελετή έναρξης των Αγώνων.
Open Image Modal
Πορτρέτο του Πιερ ντε Κουμπερτέν, ιδρυτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, τραβηγμένο στη Ζυρίχη της Ελβετίας το 1936.
via Associated Press

Ο Πιερ ντε Κουμπερτέν, ο αμφιλεγόμενος «πατέρας» των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, θα αποκτήσει το δικό του κέρινο ομοίωμα στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσε το Μουσείο Γκρεβέν και αποκάλυψε η Le Parisien την Πέμπτη (4/4) ενόψει της μεγάλης αθλητικής γιορτής. 

Το κέρινο ομοίωμα του Γάλλου βαρόνου, ο οποίος γεννήθηκε στο Παρίσι το 1863, θα αποκαλυφθεί στο διάσημο μουσείο τον Ιούλιο, πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στις 26 Ιουλίου.

Η φιγούρα κατασκευάζεται στα εργαστήρια του μουσείου στην 13η συνοικία της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Τον απεικονίζουμε όταν ήταν στην ηλικία των 31 ετών» και θα φοράει μια φανέλα με ”το νόμισμα της εποχής”, εξήγησε στην γαλλική εφημερίδα η επικεφαλής των δημιουργικών εργαστηρίων του μουσείου, Βαλερί Σερό. Το κέρινο άγαλμα θα είναι σε φυσικό μέγεθος και θα έχει διαστάσεις 1μ.62 εκ.

Ο Γάλλος αριστοκράτης ήταν υπέρμαχος του αθλητισμού, ειδικά στην παιδεία και πρότεινε την αναβίωση των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων το 1894.

Η πρώτη διοργάνωση των σύγχρονων Αγώνων πραγματοποιήθηκε φυσικά στην Αθήνα το 1896, με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 ανδρών αθλητών από 14 χώρες.

Ο Κουμπερτέν πέθανε στην Ελβετία το 1937 σε ηλικία 74 ετών, ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργάνωσε η ναζιστική Γερμανία στο Βερολίνο. 

 

Ο βαρόνος θεωρείται πλέον αμφιλεγόμενη προσωπικότητα λόγω των ρατσιστικών και μισογυνιστικών του απόψεων

Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του κέρινου ομοιώματος ανέλαβαν οι απογόνοι του ιστορικού και εκπαιδευτικού ως φόρο τιμής στον βαρόνο στη γενέτειρα του χώρα που φιλοξενεί φέτους τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο οποίος ο ίδιος αναβίωσε. Ο ντε Κουμπερτέν ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων θεωρείται πλέον μια πολύ αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.

Ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του ως ”φανατικό αποικιοκράτη” και πίστευε ότι οι γυναίκες θα έπρεπε να αποκλειστούν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι ιστορικοί που έχουν αναλύσει όλα τα γραπτά του τον κατηγορούν για ρατσισμό και σεξισμό, και επίσης για την υποστήριξή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 στη ναζιστική Γερμανία μολονότι δεν παρευρέθηκε. 

Οι περιορισμοί στη γυναικεία συμμετοχή αντανακλούσαν τις προκαταλήψεις της εποχής, όπως ότι οι αθλήτριες θα μπορούσαν να χάσουν τη θηλυκότητά τους ή να γίνουν στείρες.

Υποστήριζε ότι μια Ολυμπιάδα με γυναίκες θα ήταν ”μη πρακτική, αδιάφορη μη αισθητική και κατά τη γνώμη μας λάθος”.

Ο Κουμπερτέν δήλωσε ένα χρόνο πριν από το θάνατό του: ”Ο μόνος πραγματικός ολυμπιακός ήρωας είναι ο μεμονωμένος άνδρας αθλητής. Επομένως, ούτε γυναικεία, ούτε ομαδικά αθλήματα”.

 

 

Οι απόγονοί του προσπαθούν σήμερα να αποκαταστήσουν τη φήμη του, παρουσιάζοντας μια πιο εκλεπτυσμένη φιγούρα από ότι υποδηλώνουν ορισμένες δηλώσεις του. ”Ο Πιερ ντε Κουμπερτέν δεν ήταν ένας ήπιος άνθρωπος. Εξελισσόταν καθ′ όλη τη διάρκεια της ζωής του, άλλαζε συχνά γνώμη. Αλλά ήταν πολύ πιο πολύπλοκος από τις λίγες προτάσεις που του αποδίδονται ξανά και ξανά. Τον περιορίζουμε σε ατάκες που μας σοκάρουν σήμερα. Εκείνη την εποχή τα λόγια του δεν ήταν σοκαριστικά. Πρέπει να τα αναλογιστούμε στο πλαίσιό τους, στην εποχή τους”, τόνισε στη Le Parisien η Ντιάν ντε Ναβασέλ ντε Κουμπερτέν, η δισέγγονή του που προσπαθεί να αποκαταστήσει τη φήμη του προγόνου της.