Την ιστορία της Μαργκαρίτα Γκράτσεβα, την οποία ο άνδρας της πήγε σε ένα δάσος τον Δεκέμβριο του 2017 και της έκοψε τα χέρια, παρουσιάζει το BBC.
Όπως σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, η εν λόγω υπόθεση αναδεικνύει τους προβληματισμούς ακτιβιστών πως η χαλάρωση των ρωσικών νόμων για την ενδοοικογενειακή βία μπορεί να ενθαρρύνει κάποιους να την ασκήσουν.
Τα πρώτα (για τον δράστη) αδικήματα στα οποία το θύμα δεν έχει καταλήξει στο νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως κακουργήματα, και οι ποινές έχουν μειωθεί, στο πλαίσιο νομοθετικών αλλαγών που έγιναν τον Φεβρουάριο του 2017.
Ο πρώην σύζυγός της, Ντμίτρι Γκράτσεφ, έχει καταδικαστεί σε 14 χρόνια φυλάκιση.
«Με πήγε με το αυτοκίνητο στο ένα δάσος, σε ένα απομονωμένο μέρος. Μου είπε “βάλε τα χέρια σου στο κούτσουρο”. Έκλαιγα, ούρλιαζα, τον παρακαλούσα. Μου είπε να κοιτάξω αλλού και άρχισε να μου κόβει τα χέρια» λέει η ίδια.
Έναν μήνα πριν, της είχε επιτεθεί με τσεκούρι.
«Πήρε ένα μαχαίρι, και το κράτησε στον λαιμό μου. Έλεγε συνέχεια “παραδέξου το! Με απατάς ή όχι;”. Νόμιζα πως η αστυνομία θα βοηθούσε. Όταν πήγα σε αυτούς, ήμουν σίγουρη πως θα έρχονταν την επόμενη ημέρα και θα έκανε κάτι. Αλλά δεν ήταν έτσι. Ο αστυνομικός μου είπε “θα τα βρείτε σύντομα. Δεν είναι τίποτα σοβαρό”. Στις αρχές Δεκεμβρίου η υπόθεση έκλεισε. Τρεις μέρες μετά, με πήγε στο δάσος και μου έκοψε τα χέρια».
Η κακοποίηση άρχισε με ξυλοδαρμούς. «Νόμιζα πως ήταν πολύ περίεργο. Απλά διοικητικό αδίκημα...ξυλοκοπάς κάποιον και απλά σου βάζουν πρόστιμο. Όπως στη δική μου περίπτωση. Του έβαλαν πρόστιμο 10.000 ρούβλια (150 δολάρια)» αναφέρει η Γκράτσεβα.
«Το αριστερό μου χέρι ήταν ακόμα στο δάσος. Το βρήκαν μετά. Ήταν σε κομμάτια, με τα κόκαλα σπασμένα σε οκτώ σημεία. Έκανα μεταμοσχεύσεις δέρματος και φλεβών».
Οι γιατροί επανασυγκόλλησαν το αριστερό της χέρι, σε μια 10ωρη χειρουργική επέμβαση. Όσον αφορά στο δεξί της, άνθρωποι από όλο τον κόσμο έκαναν δωρεές, που έφτασαν τα 65.000 δολάρια, για να αποκτήσει βιονικό χέρι.
«Τα παιδιά μου δεν ξέρουν τι συνέβη. Νομίζουν πως ήταν ατύχημα. Τους είναι δύσκολο» καταλήγει η Γκράτσεβα, τονίζοντας πως το καλύτερο για αυτήν θα ήταν να του επιβάλλονταν ισόβια, προκειμένου να είναι ασφαλείς η ίδια και τα παιδιά τους.