Ο άνθρωπος που αποκάλυψε το αληθινό πρόσωπο της Ελισάβετ Α'

Ο άνθρωπος που αποκάλυψε το αληθινό πρόσωπο της Ελισάβετ Α'
|
Open Image Modal

Το πρόσωπο της Ελισάβετ Α′ (1533 - 1603) και τα χαρακτηριστικά της θρυλικής «Παρθένου βασίλισσας» παραμένουν ένα μυστήριο, καθώς μέχρι σήμερα τα βασικά τεκμήρια είναι οι -εγκεκριμένες από την ίδια, βεβαίως- προσωπογραφίες της.

Πρόκειται για μια από τις πιο αναγνωρίσιμες και εμβληματικές προσωπικότητες στην παγκόσμια ιστορία. Όμως, τι κρυβόταν πίσω από το απολύτως χλωμό πρόσωπο, τα ροδαλά μάγουλα, τα χείλη και τις περίτεχνες περούκες;

Τα πορτρέτα από το τέλος του 16ου αιώνα απεικόνιζαν όλα τα πρόσωπα, ανδρικά και γυναικεία, με αψεγάδιαστες επιδερμίδες, χωρίς ίχνος λάμψης, καταγράφοντας την αντίληψη της εποχής για την ομορφιά, οποία παρέμεινε δημοφιλής μέχρι τον επόμενο αιώνα.

Η βασίλισσα φρόντιζε πολύ την επιδερμίδα της ώστε να μοιάζει λεία. Ζωγράφιζε το πρόσωπό της με μια αλοιφή λευκού μολύβδου και ξυδιού ώστε να καλύψει τα σημάδια που της άφησε η πανούκλα σε ηλικία 29 ετών. Αυτή η μέθοδος ήταν επιβλαβής για την υγεία της, καθώς δηλητηριάζε αργά το σώμα της και είχε σοβαρές επιπτώσεις στο δέρμα.

Επιπλέον, με την έλλειψη οδοντιατρικής φροντίδας εκείνα τα χρόνια, η βασίλισσα αναγκάστηκε να αφαιρέσει πολλά δόντια καθώς μεγάλωνε. 

Ο καλλιτέχνης Ματ Κολίνσο, προσπαθεί να αναπαράξει το πώς έμοιαζε η «Παρθένος Βασίλισσα», με βάση στοιχεία που έχει συλλέξει και αλλά και με τη συνδρομή της τεχνολογίας.

«Η ‘προσωπογραφία της προπαγάνδας‘, δηλαδή, η δυνατότητα να επεξεργάζεται κάποιος την εικόνα ώστε να παρουσιάσει μια περσόνα στον κόσμο, βρίσκεται στις μέρες μας στα χέρια κάθε εφήβου. Η Ελισάβετ Α′ ήταν πρωτοπόρος αυτού του ‘συνδρόμου’», είπε στο BBC ο Κολίνσο.

Για να «επαναφέρει» το πρόσωπο της Ελισάβετ στη ζωή, ο Κολίνσο χρησιμοποίησε  έναν συνδυασμό νέων τεχνολογιών: τη διαδικτυακή σάρωση, το 3D printing (3D εκτύπωση) και την τεχνική με την οποία κατασκευάζονται και λειτουργούν τα ρομπότ.

Το πορτρέτο που δημιούργησε ο Κολινσο με τίτλο «The Mask of Youth» («Η Μάσκα της Νιότης»), βρίσκεται απέναντι με τον πίνακα που αποτέλεσε την έμπνευσή του , το δημοφιλές πορτρέτο Αρμάντα, στο σπίτι της βασίλισσας στο Γκρίνουιτς του Λονδίνου.

«Δημιουργώ μια μάσκα, η οποία επιχειρεί να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από την εμφάνιση της Ελισάβετ, αλλά παρέχει κι άλλους μηχανισμούς που υποδηλώνουν ότι κάτω από την επιφάνεια, πίσω από τη μάσκα, κρυβόταν μια δυναμική γυναίκα απασχολημένη στο να αποφασίζει και να δίνει διαταγές».

 

Πηγές: BBC

            Elizabethancostume