Ο απίστευτος λόγος που το νησί Χέντερσον στον Ειρηνικό είναι το πιο μολυσμένο στον κόσμο

Το διαμάντι του Ειρηνικού που μετατράπηκε σε χωματερή
Open Image Modal
Wolfgang Kaehler via Getty Images

Το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό ανακάλυψε ότι το νησί Χέντερσον, μια ακατοίκητη κοραλλιογενής ατόλη που βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό,έχει τοποθετηθεί λάθος στους χάρτες εδώ και 85 χρόνια. Αφού έφτασε στην περιοχή, το HMS Spey (σ.σ περιπολικό σκάφος κλάσης Batch 2 River του Βασιλικού Ναυτικού) ενημέρωσε τους αξιωματικούς ότι το νησί βρισκόταν στην πραγματικότητα ένα ναυτικό μίλι νότια από το σημείο όπου σημειώνεται στους θαλάσσιους χάρτες που χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί από το 1937.

Το σφάλμα εντοπίστηκε το απόγευμα της περασμενης Πέμπτης (10/3) και έκτοτε ο χάρτης έχει ενημερωθεί.

Το νησί Χέντερσον ανήκει στο σύμπλεγμα των Νήσων Πίτκερν και βρίσκεται 5.800 χιλιόμετρα δυτικά της Χιλής και κατέχει τον ανατριχιαστικό τίτλο του «πιο μολυσμένου νησιού του κόσμου». Στο νησί καθημερινά ξεβράζονται στις παραλίες του 270 πλαστικά αντικείμενα.

Παρότι είναι υπερβολικά απομονωμένο, εξαιτίας της γεωγραφικής του θέσης και των ρευμάτων του ωκεανού το νησί έχει μια από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις μόλυνσης από πλαστικά σε όλον τον πλανήτη.

Πάντως, παρά τη ρύπανση του περιβάλλοντος, καβούρια και άλλα πλάσματα της βιοποικιλότητας του νησιού φαίνεται πως κατορθώνουν να... συνυπάρχουν με τα πλαστικά, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις έκαναν «σπίτι» τους μπουκάλια, κουτιά καλλυντικών αλλά και κούκλες.

Open Image Modal
.
The Royal Navy

Το νησί Χέντερσον είναι σχετικά μικρό με έκταση μόλις 37,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά φιλοξενεί περίπου 40 εκατομμύρια κομμάτια πλαστικού. Πιθανώς ως αποτέλεσμα των εισερχόμενων ρευμάτων και της τοποθέτησής του στη μέση του Ειρηνικού, το πλωτό πλαστικό συσσωρεύεται στην περιοχή με εκπληκτικό ρυθμό. Οι επιστήμονες ψάχνουν τώρα να μάθουν περισσότερα για την απομονωμένη περιοχή και τις επιπτώσεις της ανθρωπότητας σε αυτήν και έχουν συλλέξει δείγματα νερού.

«Οι επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πραγματικά ελάχιστα δεδομένα για τον ωκεανό σε αυτή την περιοχή- την αλατότητα, τη θερμοκρασία, την πίεση του νερού», σχολίασε ο υπολοχαγός Μίκαελ Ρόγιαλ.