Η Γερμανία αποφάσισε να αντικαταστήσει όλες τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, κυρίως το φυσικό αέριο, μέχρι τα μέσα του 2024.
Θα είναι μια ηράκλεια προσπάθεια, δεδομένου ότι η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης εξαρτάται από τη Μόσχα για τα καύσιμα που τροφοδοτούν τη βιομηχανία της.
Το 2021, η Ρωσία αντιπροσώπευε το 55% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Γερμανίας, ένα επίπεδο που είχε μειωθεί στο 26% μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2022, λόγω των σημαντικά μειωμένων ροών μέσω του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος λειτουργεί με μόλις 20% της χωρητικότητάς του.
Μετά από μια στρατηγική απόφαση - ορόσημο που σκιαγραφήθηκε σε μια ομιλία του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, η Γερμανία έχει λάβει πολλά μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση, αμβλύνοντας ταυτόχρονα το πλήγμα στην οικονομία και τους πολίτες της.
Φυσικό αέριο
Η Γερμανία έχει μισθώσει τέσσερις πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) για να ξεκινήσει γρήγορα την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και να αντικαταστήσει τους ρωσικούς όγκους εισαγωγών.
Δύο από τις μονάδες FSRU θα σταθμεύσουν στο Wilhelmshaven και στο Brunsbuettel, προκειμένου να αποθηκευτούν εως και 12,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Οι προσπάθειες για την κατασκευή σταθερών τερματικών σταθμών σε αυτές τις δύο τοποθεσίες σε μεταγενέστερο στάδιο βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη.
Η Γερμανία βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με το Κατάρ και τον Καναδά, μεταξύ άλλων, για την αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου μεσοπρόθεσμα. Οι γερμανικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν υφιστάμενες συμφωνίες προμήθειας με το Κατάρ, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Έκτακτοι φόροι (εισφορές)
Η Γερμανία έχει επιβάλει δύο έκακτες εισφορέ. Μία για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του υψηλότερου κόστους προμήθειας φυσικού αερίου που αντιμετωπίζουν οι εισαγωγείς ώστε να αντικαταστήσουν χαμηλότερους ρωσικούς όγκους και μία για να ενισχύσει τις προσπάθειες για να γεμίσουν από τώρα οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης της χώρας με αέριο για τον χειμώνα.
Η εισφορά φυσικού αερίου σημαίνει για μια μέση τετραμελή οικογένεια επιπλέον 480 ευρώ ετησίως, με βάση την ετήσια κατανάλωση 20.000 κιλοβατώρων, ενώ άλλα 13 ευρώ επιπλέον χρεώθηκαν ως τέλος αποθήκευσης αερίου. Και οι δύο εισφορές θα αρχίσουν να εισπράττονται από την 1η Οκτωβρίου.
- Για να προστατεύσει κάπως τους καταναλωτές, η Γερμανία ανακοίνωσε μείωση του φόρου επί των πωλήσεων αερίου για περιορισμένο χρονικό διάστημα, η οποία θα κοστίσει στο κράτος 10 δισ. ευρώ.
Λιγνίτης
Η Γερμανία ψήφισε νόμο για να επαναφέρει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση πετρελαίου και άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας σε περίπτωση κρίσιμης κατάστασης εφοδιασμού με το φυσικό αέριο. Αυτό θα μπορούσε να προσθέσει 10 γιγαβάτ εφεδρικής χωρητικότητας, με βάση μια συμφωνία που θα ισχύει έως τις 31 Μαρτίου 2024.
Πυρηνική ενέργεια
Οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων της Γερμανίας πραγματοποιούν τεστ ακραίων καταστάσεων για να δουν εάν μπορεί να παραταθεί η διάρκεια ζωής των τριών εναπομεινάντων πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας, που αντιπροσωπεύουν το 6% του ενεργειακού μείγματος της χώρας.
Οι αντιδραστήρες - Isar 2, Neckarwestheim και Emsland - λειτουργούν από την E.ON, την EnBW και την RWE αντίστοιχα. Για ορισμένους αντιδραστήρες είναι δυνατή η βραχυπρόθεσμη παράταση της διάρκειας ζωής, πέρα από τις 31 Δεκεμβρίου 2022, χωρίς να παραγγελθούν νέες ράβδοι πυρηνικού καυσίμου.
Αποθήκευση
Η Γερμανία προσπαθεί να γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου της και έχει θέσει στόχους να φτάσει το 85% έως την 1η Οκτωβρίου και το 95% έως την 1η Νοεμβρίου. Τα επίπεδα αποθήκευσης διαμορφώθηκαν στο 77,79% στις 16 Αυγούστου.
Ο διαχειριστής στην αγορά φυσικού αερίου Trading Hub Europe έλαβε 15 δισεκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό δανειστή KfW για να γεμίσει ταχύτερα τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης, δήλωσε κυβερνητική πηγή τον Ιούνιο.
Επιχείρηση διάσωσης
Η κυβέρνηση συμφώνησε σε μια διάσωση με κόστος 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη Uniper, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, ώστε να διασφαλίσει ότι μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί και να εκπληρώνει τα συμβόλαιά της.
Η κυβέρνηση δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω υποστήριξη, εάν οι λειτουργικές απώλειες λόγω χαμηλότερων ροών φυσικού αερίου και υψηλών τιμών υπερβούν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Έκκληση στους Γερμανούς
Η κυβέρνηση και η ρυθμιστική αρχή ενέργειας ζητούν τακτικά από τους πολίτες και τις εταιρείες να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου. Οι καταναλωτές πρέπει να μειώσουν την ποσότητα που χρησιμοποιούν κατά τουλάχιστον 20% προκειμένου η χώρα να μην μπει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παροχή αερίου, οπότε μπορεί να επιβληθεί δελτίο(!) για το αέριο.
Διακοπή παροχής αερίου
Η ρυθμιστική αρχή δικτύου BNetzA συλλέγει δεδομένα από περίπου 2.750 εταιρείες για να προσδιορίσει τη χρήση του φυσικού αερίου και να καταρτίσει έναν κατάλογο των τομέων που θα πρέπει να απενεργοποιηθούν κατά προτεραιότητα.
Η BNetzA είπε ότι προσπαθεί να συντάξει μια «λίστα διακοπής λειτουργίας» για τη βιομηχανία, με βάση έξι κριτήρια, τα οποία περιλαμβάνουν το μέγεθος μιας εταιρείας, την οικονομική ζημιά και το χρόνο που θα χρειαστεί για την επανεκκίνηση συγκεκριμένων εγκαταστάσεων.