Ο Χάρης Δούκας και ο Παύλος Γερουλάνος να συμπορευθούν στη νέα αυγή του ΠΑΣΟΚ

Με τη ματιά μιάς Απόδημης Ελληνίδας!
Open Image Modal
Εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024. Στιγμιότυπο από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χαρ.Τρικούπη
Eurokinissi

Αμήχανη παρακολουθούσα από το διαδίκτυο τα εκλογικά αποτελέσματα της εσωκομματικής αναμέτρησης του ΠΑΣΟΚ, τα οποία έφεραν αντιμέτωπους τον ήδη ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη με τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα. Αμήχανη παρακολουθώ και τον απόηχο των εκλογών σήμερα, όπου βλέπω ότι το αμετανόητο κύμα της προπαγάνδας υποστηρίζει τον Ανδρουλάκη, έναν ηγέτη που αμφισβήτησαν στελέχη και μέλη του κόμματος, οδηγώντας τον σε εσωκομματικές εκλογές με μια πύρρειο υπερτέρηση της τάξης του 30%. Αν ήταν σε οποιαδήποτε χώρα εκτός της δικής μας, ο ηγέτης του 30% θα είχε από μόνος του παραιτηθεί μετά τη χθεσινή μαζική ήττα. Ποιοι βρέθηκαν απέναντί του; Ποιοι των αμφισβήτησαν; Μα τα ίδια τα στελέχη του παλιού ΠΑΣΟΚ, ο Πάνος Γερουλάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου. Ο Πάνος Γερουλάνος ανήκει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η Άννα Διαμαντοπούλου έλειψε από την πολιτική σκηνή της Ελλάδας τα δύσκολα 12 χρόνια της χώρας και του ΠΑΣΟΚ.

Απέναντί του βρέθηκαν επίσης ο Χάρης Δούκας, ο μόνος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος έχει καταγάγει νίκη εναντίον της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια κερδίζοντας τον Δήμο της Αθήνας μέσα από τα χέρια της νεποτικής παράδοσης της Ελλάδας και της ισχυράς οικογένειας των Μητσοτάκηδων.

Ήταν επίσης υποψήφιοι ο Μιχάλης Κατρίνης και η Νάντια Γιαννακοπούλου, οι οποίοι μετά βίας συγκέντρωσαν μαζί ένα 10%. Σήμερα οι σειρήνες ουρλιάζουν εναντίον του Χάρη Δούκα, διότι ήρθε τρίτος στο Δήμο της Αθήνας και τέταρτος στην περιφέρεια Αττικής και διότι -λέει-θα φέρει πίσω το λαϊκισμό τύπου ΣΥΡΙΖΑ. Κατ΄αρχήν η προπαγάνδα που γίνεται εναντίον του Χάρη Δούκα στο Δήμο της Αθήνας είναι μνημειώδης. Κανένας δεν αναφέρει ότι κατόρθωσε να κερδίσει μεγάλο ξενοδοχείο και να μειώσει το ύψος των κτηρίων τα οποία υψώνονται μπροστά από τα έργα της κλασικής αρχαιότητας που πλήθουν στην Αθήνα με αιχμή του δόρατος την Ακρόπολη. Όλοι μιλούν για τα σκουπίδια, τα οποία οφείλουν να μαζεύουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και όχι ο Δήμαρχος, για τις πρόσφατες πλημμύρες και το κλείσιμο των υδρορροών. Θα έπρεπε να βρίσκονται στο Μόντρεαλ που μέσα σε λίγες ώρες πλημμύρισαν τα υπόγεια χιλιάδων σπιτιών με απίστευτες καταστροφές και ανυπολόγιστες ζημιές στην περιουσία των κατοίκων του δήμου του Λαβάλ που τους αγνοεί επιδεικτικά.

Κι αφού προσπάθησαν και προσπαθούν να ακυρώσουν τον Δούκα ως δήμαρχο, τώρα προσπαθούν να προβάλλουν το επιχείρημα ότι θα Συριζοποιήσει το ΠΑΣΟΚ αν εκλεγεί αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Μα αυτό δεν ήταν η αιτίαση για την οποία έγιναν οι εσωκομματικές εκλογές; Την ώρα που διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να ανεβάσει τα ποσοστά του ελκύοντας τους παλιούς του ψηφοφόρους. Διότι ως γνωστόν, η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπερνούσε το 3% επί δεκαετίες ολόκληρες πριν να εμφανισθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Επίσης, του καταλογίζουν το μειονέκτημα ότι δεν είναι μέλος του Κοινοβουλίου, γεγονός που μπορεί να γίνει πλεονέκτημα αν συμπορευθεί με τον Παύλο Γερουλάνο και τον χρήσει πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής ομάδας, αναθέτοντάς του την αντιπολίτευση εντός του νομοθετικού σώματος. Μαζί οι δυο τους μπορούν να συμπορευθούν για να αποκτήσει μια νέα δυναμική το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ο λαός αναζητεί για να στεγάσει τις προσδοκίες του. Η μεσαία τάξη χάνεται και πάει στην ακροδεξιά, φαινόμενο απόλυτα επικίνδυνο για το μέλλον της χώρας.

Ως Απόδημη Ελληνίδα που έζησα χθές τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ έχω να πω ότι επί Νίκου Ανδρουλάκη οι τοπικές του ΠΑΣΟΚ συρρικνώθηκαν. Χτες στήθηκαν στον Απόδημο μόνο 22 κάλπες έναντι 32 που είχαν στηθεί στην προηγούμενη εσωκομματική αναμέτρηση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλαζών και απόμακρος, δεν αγκάλιασε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ του εξωτερικού, αντίθετα τους απόδιωξε με κάθε τρόπο. Μου καταγγέλλουν οι άνθρωποι της τοπικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Μόντρεαλ ότι επισκέφθηκε την πόλη και δεν τους συνάντησε ως σώμα, ότι διόρισε δική του επιτροπή για τις Ευρωεκλογές χωρίς να τους συμβουλευθεί και ότι γενικά αγνόησε τους πάντες, κάνοντας δική του συρρικνωτική πολιτική για τους Απόδημους ψηφοφόρους της δημοκρατικής παράταξης. Γι αυτό ψήφισαν μόνον 59 στη Νέα Υόρκη, 56 στο Μοντρεάλ , δεν στήθηκαν κάλπες στο Τορόντο, ψήφισαν 35 στο Σύδνεϋ κλπ κλπ.

Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ένα νέο αρχηγό, ένα δυναμικό πρόσωπο που θα ενδιαφερθεί όχι για το μικρό του κύκλο αλλά για τους Έλληνες πολίτες. Η κεντροαριστερά έχει ανάγκη από ένα αρχηγό με πρόσημο νίκης, διότι η Νέα Δημοκρατία απογοήτευσε τους πολίτες με την πολιτική του κεφαλαίου. Ο Χάρης Δούκας έχει τα προσόντα, έχει τη δυναμική αλλά χρειάζεται να παραιτηθεί από τη Δημαρχία και να επικεντρωθεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συνεταιριζόμενος τις δυνάμεις του παλιού ΠΑΣΟΚ και αναζητώντας νέες προοπτικές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξάντλησε τα περιθώριά του αποδεικνύοντας ότι μέχρις εκεί μπορούσε...