O χάρτης της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας και πόσα χρήματα αφήνουν οι τουρίστες σε κάθε χώρα

Πόσα λεφτά αφήνουν τελικά οι τουρίστες σε κάθε χώρα και πώς το Μακάο είναι ένα σύγχρονο τουριστικό θαύμα
|

Ο τουρισμός αποτελεί την «βαριά βιομηχανία» πολλών χωρών ανά τον κόσμο και τα χρήματα που ξοδεύουν κατ′ έτος οι ταξιδιώτες σε αυτές συμβάλλουν σημαντικά στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν ενώ ο κλάδος συντηρεί έναν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας.

Το HowMuchNet.net, λοιπόν, αξιοποιώντας τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) του ΟΗΕ για το 2017 σχεδίασε ένα εντυπωσιακό infographic στο οποίο παρουσιάζει όλες τις χώρες ανά τον κόσμο στις οποίες ανθεί ο τουριστικός κλάδος και μας ενημερώνει για το πόσα λεφτά ξόδεψαν σε αυτές οι τουρίστες. 

Open Image Modal
wwwhoumuchnet

Οι χώρες εμφανίζονται με διαφορετικό χρώμα το οποίο αντιστοιχεί σε μια ήπειρο ή/και γεωγραφική περιοχή ενώ το μέγεθος με το οποίο εμφανίζεται η κάθε χώρα είναι ανάλογο του ποσού που ξόδεψαν οι τουρίστες σε κάθε μια από αυτές τη χρονιά που πέρασε. Σημειώνεται πως τα στοιχεία του WTO αφορούν τα ποσά που «άφησαν» σε κάθε χώρα τουρίστες από το εξωτερικό και δεν υπολογίζονται τα χρήματα που ξόδεψαν οι ντόπιοι. Έτσι είναι πιο ξεκάθαρο, το ποιες χώρες εξαρτώνται και σε ποιο βαθμό από την διεθνή τουριστική αγορά.

Οι δέκα χώρες στις οποίες οι τουρίστες ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα φαίνονται στο infographic του Statista.com. Σημειώνονται πως τα ποσά που αναφέρονται είναι σε δολάρια ΗΠΑ. 

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην πρώτη 10αδα ωστόσο το 2017 οι τουρίστες ξόδεψαν ένα μεγάλο ποσό, το οποίο ανέρχεται στα 17δισεκ. δολάρια. 

You will find more infographics atStatista

Βασικά συμπεράσματα :

  • Το πιο προφανές συμπέρασμα, μελετώντας το infographic, είναι ότι κάποιες χώρες έχουν καταφέρει να αποτελούν παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς κερδίζοντας πολλά δισεκατομμύρια δολάρια ενώ επίσης κάποιες από τις ηπείρους/γεωγραφικές περιοχές είναι σαφώς πιο ευνοημένες από άλλες. Για παράδειγμα στην περίπτωση της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής οι χώρες που διαθέτουν σημαντική τουριστική βιομηχανία- και κατά συνέπεια κερδίζουν μια θέση στο infographic- είναι ελάχιστες.  

  • Στο αντίποδα στις ΗΠΑ η τουριστική βιομηχανία είναι τόσο ισχυρή που ως «μέγεθος» αντιστοιχεί σχεδόν δύο φορές σε αυτό της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Μόνο οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 16% του συνόλου των τουριστικών δαπανών διεθνώς ( σχεδόν $ 211δισεκ.) και η συνδυασμένη αξία των δέκα πρώτων χωρών στη λίστα αντιστοιχεί στο 49%  (περίπου $ 643δισεκ.).

  • Κατά συνέπεια, η βαριά τουριστική βιομηχανία εντοπίζεται σε έναν μικρό αριθμό χωρών και επίσης οι πιο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί που κερδίζουν και και τα περισσότερα χρήματα από τους τουρίστες είναι οι δυτικές χώρες μαζί με ορισμένες μόνο της Ανατολικής Ασίας όπως η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη και το Μακάο (ανεξάρτητη περιοχή που ελέγχεται από την Κίνα).

  • Επίσης τα έσοδα από τον τουρισμό σε χώρες της Νοτίου Αμερικής είναι περιορισμένα όπως και γενικότερα σε πολλές χώρες του Νότου με εξαίρεση την Αυστραλία ($ 42δισεκ.) και τη Νέα Ζηλανδία ($ 10δισεκ.) που όμως είναι και οι δύο ανεπτυγμένες χώρες και αγγλόφωνες. 

  • Τα στοιχεία αυτά, καθιστούν σαφές πως η κατανομή της τουριστικής πίτας -που φυσικά επηρεάζεται από τις εξελίξεις σε κάποιες περιοχές όπως η εκδήλωση τρομοκρατικών χτυπημάτων, η εγκληματικότητα, οι πολεμικές συρράξεις, οι υποδομές, η οικονομία κα) είναι σαφώς άνιση. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις χωρών που κατάφεραν, αν και όχι πάντα με ιδανικό τρόπο, να αυξήσουν τα έσοδα τους από τον τουρισμό. 

  • Μια τέτοια περίπτωση είναι το Μακάο που το 2017 κέρδισε 37δισεκ. δολάρια από την τουριστική κίνηση. Και αυτό, σε μεγάλο βαθμό το κατάφερε, όπως επισημαίνεται, από το γεγονός ότι κατάφερε να εξελιχθεί την Μέκκα του τζόγου. Μάλιστα, όταν το Μακάο βρέθηκε στο πέρασμα του τυφώνα Μανγκούτ με αποτέλεσμα να κλείσουν όλα τα καζίνο, μέσα σε μόλις 33 ώρες η τουριστική βιομηχανία υπέστη μια συνδυασμένη απώλεια εσόδων ύψους 186εκατ δολαρίων. 

Πηγές: WTO, HowMuchNet, Statista