Ο Χένρι Κίσινγκερ έζησε περισσότερο από τον συντάκτη της νεκρολογίας του στους ΝΥΤ

Για την ακριβεία 13 χρόνια.
Open Image Modal
via Associated Press

Ο Χένρι Κίσινγκερ πέθανε την Τετάρτη, σε ηλικία 100 ετών. Ωστόσο έζησε περισσότερο απ′ έναν από τους συντάκτες των New York Times που συνέβαλαν στη σύνταξη της νεκρολογίας του.

 

 

Στο τέλος της νεκρολογίας των Times, η οποία περιγράφει την πολύπλοκη κληρονομιά του Κίσινγκερ ως ενός από τους ισχυρότερους υπουργούς Εξωτερικών της σύγχρονης ιστορίας, σημειώνεται πως ο Μάικλ Τ. Κάουφμαν συνέβαλε στο ρεπορτάζ. 

Οι Times περιγράφουν τον Κάουφμαν ως «πρώην ανταποκριτή και συντάκτη των Times που πέθανε το 2010», δηλαδή 13 χρόνια πριν από τον Κίσινγκερ.

 

 

Ο Κάουφμαν πέθανε από καρκίνο του παγκρέατος, σε ηλικία 71 ετών, μετά από μια μακρά και ιδιαίτερα σεβαστή καριέρα στη δημοσιογραφία.

Μετά τη συνταξιοδότησή του, έγραψε βιβλία και αναγγελίες θανάτων διακεκριμένων ηγετών του κόσμου.

Αλλά ακόμη και μετά τον θάνατό του, η υπογραφή του Κάουφμαν συνεχίστηκε να εμφανίζεται με την πάροδο του χρόνου, όταν πέθαναν διάσημα πρόσωπα για τα οποία είχε γράψει. 

Συνέβαλε στη νεκρολογία του Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος πέθανε το 2011, καθώς και του Κένεθ Καούντα, του πρώην προέδρου της Ζάμπια, ο οποίος απεβίωσε το 2021.

Σε ένα άρθρο του 2017, οι Times εξήγησαν πώς συμβαίνουν αυτές οι σπάνιες και μάλλον μακάβριες «μεταθανάτιες αρθρογραφίες».

«Ορισμένες νεκρολογίες γράφονται ” προκαταβολικά ” - δηλαδή εν αναμονή του θανάτου ενός αξιοσημείωτου προσώπου, το οποίο, κατά την στιγμή της συγγραφής, είναι ζωντανό», αναφέρεται.

Ο Κίσινγκερ, ο οποίος υπηρέτησε τόσο στην κυβέρνηση Νίξον όσο και στην κυβέρνηση Φορντ, έζησε πολύ περισσότερο από ό,τι θα περίμενε ακόμη και ο γιος του.

Ο Ντέιβιντ Κίσινγκερ έγραψε σε άρθρο του στην εφημερίδα The Washington Post τον Μάιο ότι «η μακροζωία του πατέρα μου είναι ιδιαίτερα θαυμαστή αν αναλογιστεί κανείς το πρόγραμμα υγείας που ακολούθησε σε όλη την ενήλικη ζωή του».

Εξήγησε ότι ο πατέρας του είχε ανθυγιεινή διατροφή, δεν αθλούνταν και καταπιάστηκε με μια αγχωτική καριέρα. Από την άλλη άφησε να εννοηθεί ότι η μακροζωία του μπορεί να ήταν αποτέλεσμα της πνευματικής φιλομάθειας και της αμείλικτης εργασιακής ηθικής του.

Ο αείμνηστος Κίσινγκερ είχε πει στο CBS News σε συνέντευξη που προβλήθηκε στις 7 Μαΐου, όταν ήταν 99 ετών, ότι εξακολουθούσε να εργάζεται «περίπου 15 ώρες την ημέρα».