Μια έκθεση που κυκλοφόρησε την Τρίτη από την CARE International περιγράφει τις 10 «άγνωστες» ανθρωπιστικές κρίσεις του περασμένου έτους. Αναφέρει ότι περισσότεροι από 51 εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από αυτές τις κρίσεις, αλλά εμείς δεν δώσαμε την σημασία που τους άρμοζε.
Αναλυτικότερα, η μη κυβερνητική οργάνωση CARE συγκέντρωσε δεδομένα και ανέλυσε τη διαδικτυακή κάλυψη των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε πολλές γλώσσες για να προσδιορίσει με σαφήνεια ποιες κρίσεις έλαβαν την ελάχιστη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης σε σχέση με τη σοβαρότητά τους το 2019. Διαπίστωσε ότι οι περισσότερες - 9 στις 10 - σημειώθηκαν στην αφρικανική ήπειρο.
10. Μια δεκαετία συγκρούσεων, πείνας και εκτοπισμού στη λίμνη Τσαντ
Η λίμνη Τσαντ είναι ρηχή, ενδορεϊκή λίμνη στην Αφρική. Το νερό της είναι γλυκό, γεγονός ασυνήθιστο για μια ενδορεϊκή λίμνη, δηλαδή μια λίμνη της οποίας το νερό δεν καταλήγει στον ωκεανό. Η έκταση της λίμνης μειώθηκε κατά 95% από το 1966 μέχρι το 2001.
Η έκθεση CARE International αναφέρει ότι σχεδόν 10 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια λόγω της βίας, της πείνας, της φτώχειας και της μείωσης της στάθμης του νερού στη λίμνη. Η επιφάνεια της λίμνης Τσαντ είναι μόλις το 10% από εκείνο ποθ ήταν παλιά. Οι άνθρωποι στηρίχτηκαν σε αυτήν για την γεωργία και την κτηνοτροφία τους, κάτι που πλέον δεν μπορεί να συμβεί σε τόσο μεγάλο βαθμό.
Η βία στην περιοχή ανάγκασε πολλούε να μεταναστεύσουν, ενώ ο μέσος όρος του προσδόκιμου ζωής έχει μειωθεί λόγω της περιορισμένης πρόσβασης σε καθαρό νερό. Ασθένειες όπως ηπατίτιδα, χολέρα, ιλαρά και ελονοσία βρίσκονται σε έξαρση. Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA), οι θάνατοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αγγίζουν το 45% των γυναικών που πεθαίνουν στην περιοχή, ηλικίας από 15 έως 49.
9. Υποσιτισμός εκατομμυρίων στην Αιθιοπία
Η κατάσταση στην Αιθιοπία χαρακτηρίζεται ως «φαύλος κύκλος καταστροφής, πείνας και εκτοπισμού» από την έκθεση της ΜΚΟ. Αναφέρει ότι η χώρα, που βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής, αντιμετώπισε σοβαρές πλημμύρς και τώρα βρίσκεται στο έλεος επαναλαμβανόμενων ξηρασιών, γεγονός που επιδεινώνει την ακραία φτώχεια. Σχεδόν 8 εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από υποσιτισμό πέρυσι, αναφέρεται.
Μια ακόμη πρόκληση ήταν οι ανάγκες των προσφύγων, των επαναπατρισμένων και όσων έφυγαν τελικά από τη χώρα.
8. «Μια σιωπηρή ανθρωπιστική καταστροφή» στην Μπουρκίνα Φάσο
Η βία κλιμακώθηκε στα τέλη του 2018 στο Κεντρικό Σαχέλ, μια περιοχή της Αφρικής συμπεριλαμβανομένης της Μπουρκίνα Φάσο, επαναφέροντας την ανασφάλεια και τις ένοπλες επιθέσεις στη χώρα, οι οποίες εντάχθηκαν στην καθημερινότητά τους. Αυτό επηρέασε περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού. Το 2019, περίπου 30.000 άνθρωποι έφευγαν από τα σπίτια τους κάθε μήνα.
«Συνολικά, περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στη Μπουρκίνα Φάσο χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια - προστασία, τροφή και μέριμνα - το 2019
και ο αριθμός αυτός αναμένεται να φθάσει τα 2,2 εκατομμύρια το 2020», αναφέρει η έκθεση, επικαλούμενη στοιχεία της OCHA.
7. Ξηρασία και πλημμύρες στην Κένυα
Οι βροχοπτώσεις στην Κένυα πέρυσι ήταν τουλάχιστον 20% κάτω από το μέσο όρο. Οι σοδειές καταστράφηκαν και το έθνος της Ανατολικής Αφρικής έγινε ακόμα πιο «εύθραυστο» από ότι ήταν, όπου παρά την ακμάζουσα τουριστική βιομηχανία, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν χωρίς άμεση και τακτική πρόσβαση στα τρόφιμα.
Ακόμα, τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο παιδιά κάτω των πέντε ετών στην Κένυα χρειάζονται θεραπεία για υποσιτισμό. Οι εντάσεις μεταξύ των κοινοτήτων της χώρας τόσο για τους χερσαίους όσο και για τους υδάτινους πόρους εντείνονται και οι εντάσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή, μόνο καλό οιωνό για το μέλλον δεν θυμίζουν.
6. Η «κρυμμένη» πείνα στη Βόρεια Κορέα
Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου 11 εκατομμύρια Βορειοκορεάτες χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά οι ομάδες βοήθειας δεν μπορούν να προσφέρουν αυτά που απαιτούνται λόγω κυβερνητικών περιορισμών. Η CARE αναφέρει ότι σχεδόν το 40% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και τα ποσοστά υποσιτισμού αυξάνονται εδώ και χρόνια.
Οι περιορισμοί στα μέσα ενημέρωσης σημαίνουν ότι ο έξω κόσμος δεν βλέπει την πραγματική εικόνα της κρίσης στη Βόρεια Κορέα.
5. Εκατοντάδες χιλιάδες εγκαταλείπουν κάθε χρόνο την Ερυθραία
Η Ερυθραία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να βρεθούν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση. Η επισιτιστική ανασφάλεια αποτελεί σημαντικό ζήτημα και παρά τον τερματισμό των συγκρούσεων με την Αιθιοπία και τη Σομαλία, οι νάρκες ξηράς εξακολουθούν να αποτελούν απειλή. Η καταναγκαστική εργασία και η στρατιωτική θητεία σημαίνει ότι πολλοί νέοι αισθάνονται ότι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να μεταναστεύσουν και εκατοντάδες χιλιάδες εγκαταλείπουν την χώρα κάθε χρόνο, αναφέρει η έκθεση της CARE.
Ακόμη, μικρά κορίτσια παντρεύονυαι από την προεφηβική ακόμα ηλικία στερώντας τους το δικαίωμα να πηγαίνουν σχολείο.
4. Πείνα στο Μπουρούντι
Τα ποσοστά της επισιτιστικής ανασφάλειας βελτιώθηκαν το 2019, αλλά η χώρα δεν διαθέτει βασικές υπηρεσίες όπως η αποχέτευση, η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και η υγειονομική περίθαλψη. Οι γυναίκες και τα κορίτσια συχνά αναζητούν εναλλακτικά μέσα υποστήριξης των οικογενειών τους, μερικές φορές συμμετέχουν στην πορνεία.
3. Αυξημένες θερμοκρασίες στη Ζάμπια
Οι θερμοκρασίες στη Ζάμπια αυξάνονται περίπου με διπλάσια ταχύτητα από ότι στον υπόλοιπο κόσμο, προκαλώντας σοβαρές, επαναλαμβανόμενες ξηρασίες που καταστρέφουντις καλλιέργειες και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών , λέει η CARE.
Οι αποτυχίες των καλλιεργειών αυξάνουν τις τιμές των τροφίμων και οι άνθρωποι αγωνίζονται όλο και περισσότερο να βρουν ασφαλές πόσιμο νερό.
2. Οι συγκρούσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχουν εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες
Η βία έχει αναγκάσει έναν στους τέσσερις ανθρώπους στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ παράλληλα χρόνια συγκρούσεων έχουν επηρεάσει την υποδομή και την πρόσβαση στα τρόφιμα. Πάνω από το 40% των ανθρώπων που ζουν στη χώρα είναι - και αυτοί - επισφαλείς για τα τρόφιμα. Είναι μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες για τους ανθρωπιστές, οι οποίοι φυλακίζονται και πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού λέει η ΜΚΟ.
1. Μαδαγασκάρη: «Πεινασμένοι και ξεχασμένοι»
Η Μαδαγασκάρη είναι ένα από τα φτωχότερα έθνη στον κόσμο. Επίσης, κατατάσσεται ως μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματικλη αλλαγή λόγω της ευαισθησίας της σε φυσικές καταστροφές και της εξάρτησης των ανθρώπων από τη γεωργία για τρόφιμα, λέει η CARE.
Στα τέλη του περασμένου έτους, περισσότεροι από 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν λόγω ξηρασίας. Οι αποτυχίες των καλλιεργειών έχουν αυξήσει τις τιμές των τροφίμων, υποχρεώνοντας τους ανθρώπους να πωλούν τα περιουσιακά στοιχεία για φαγητό και να ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις αναζητώντας εναλλακτικά εισοδήματα. Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην εκμετάλλευση, λέει ο οργανισμός.
Πηγή: CBS News