Ο δεκάλογος των καλών και απολαυστικών cookies

Εξηγούν η Αμάντα Λυμπέρη και ο Δημήτρης Πλουμιστός δημιουργοί του «The Cookie Spot» που καθιέρωσαν το «bake to order».
Open Image Modal
.
.

Για την πατρότητα των cookies ακόμη και για το όνομά τους ερίζουν πολλές χώρες αν και τον πρώτο λόγο στην παγκόσμια διάδοση αυτού του πραγματικά εθιστικού γλυκού σνακ τον έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η ιστορία βέβαια δεν έχει μεγάλη σημασία όταν  το ενδιαφέρον εστιάζεται στην γεύση και την υφή αυτού του τραγανού εξωτερικά και αφράτου εσωτερικά μπισκότου. 

Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση στον παγκόσμιο κύκλο αποδοχής της ελκυστικότητας των cookies. Μετά από τις πρώτες δειλές προσεγγίσεις στην προσπάθεια εγχώριας παραγωγής τους με πιστότητα στο αυθεντικό made in USA  μοντέλο, τα πράγματα έχουν αρχίσει να γίνονται σοβαρά. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τάσης είναι η προσπάθεια της Αμάντας Λυμπέρη και του Δημήτρη Πλουμιστού που μέσω του «The Cookie Spot» θέλουν να ανεβάσουν την ποιότητα των «ελληνικών» Cookies σε άλλο επίπεδο. 

Πριν όμως μάθουμε την ιστορία τους ζητήσαμε από την Αμάντα -που έχει τον πρώτο λόγο στην κουζίνα- να μας δώσει στα γρήγορα τα μυστικά των καλών cookies.   

Open Image Modal
.
.

Ιδού λοιπόν ο δεκάλογος για τους φανατικούς εραστές των cookies.

-Τα cookies είναι ένα γλύκισμα που μπορεί να σε ακολουθεί όλη την ημέρα: Από το πρωί με τον καφέ ή το γάλα, το απόγευμα με τσάι, ακόμα και για τις νυχτερινές ή μεταμεσονύχτιες λιγούρες.

-  Η επιλογή των  πρώτων υλών σε συνδυασμό με σωστή τεχνική κατά την παρασκευή των cookies δίνουν το ζητούμενο αποτέλεσμα: μαλακό, μαστιχωτό από μέσα και τραγανό απ′ έξω.

- Χρησιμοποιούμε πάντα πολύ καλές πρώτες ύλες και φρέσκα φρούτα εποχής και όχι κατεψυγμένα. 

-Για να έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα για τα cookies μας, πρέπει τα βασικά υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε (βούτυρο, αυγά, γάλα, αλεύρι) να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. 

- Όλα τα αρωματικά που θα προσθέσουμε - βανίλια, ρούμι, ξύσμα εσπεριδοειδών- θα πρέπει να τα ”χτυπήσουμε” στο μίξερ μαζί με το βούτυρο και την  ζάχαρη. 

- Χρειάζεται πάντα προσοχή στο σωστό ψήσιμο, δεν τα ψήνουμε πολύ ώρα γιατί  θα μας στεγνώσουν.

- Η σωστή συντήρηση των cookies γίνεται σε αεροστεγές σκεύος ή μεταλλικό κουτί μπισκότων για 5 μέρες.

- Μπορεί να γίνει συντήρηση στο ψυγείο για 10 μέρες και στη κατάψυξη για ένα μήνα.

- Μετά την απόψυξη μπορούμε να τα ζεστάνουμε  για ένα με δύο λεπτά για να ξαναπάρουν τις σωστές υφές τους.

- Ταιριάζουν πολύ με κρύο ή ζεστό γάλα, με παγωτό, καφέ ή τσάι.

Αυτό που ένωσε την Αμάντα και τον Δημήτρη κάτω από τη «στέγη» του «The Cookie Spot» ήταν η αγάπη τους για το ιδιαίτερο αυτό έδεσμα.

Open Image Modal
.
.

«Το πάθος μας για τα Cookies ήταν το μεγαλύτερο μας κίνητρο. Βλέποντας ότι στην πόλη που ζούμε δεν υπάρχει το αποκλειστικό ”σπίτι” του cookie όπως εμείς το οραματιζόμαστε σκεφτήκαμε πως μπορούμε να το χτίσουμε εμείς», λέει ο Δημήτρης και η Αμάντα συμπληρώνει: «Με απαρέγκλιτο γνώμονα τις καλές πρώτες ύλες σε συνδυασμό με ελληνικά προϊόντα, εποχιακά -φράουλες λεμόνια, φρούτα εποχής- και μη -φιστίκια αιγίνης, χαλβά, μέλι, θέλαμε να προσφέρουμε στους λάτρεις των cookies αλλά και σε όποιον επιθυμεί να  τα γνωρίσει, νέες προτάσεις πέρα από τις κλασικές τόσο γευστικά όσο και προϊοντικά όπως το Skillet Cooki ή τα ροφήματα cookies».

Παίρνοντας το λόγο και πάλι ο Δημήτρης σημειώνει: «Το όραμα μας δε σταματούσε εκεί. Δοκιμάζοντας τα cookies μας μόλις έχουν βγει από το φούρνο, νιώσαμε πως θα ήταν ιδανικό το να καταφέρουμε να μοιραστούμε με το κοινό και αυτή τη μοναδική γευστική εμπειρία του ζεστού cookie. Έτσι λοιπόν και μετά από πολλές δοκιμές και προσαρμογές στις ζύμες δημιουργήθηκε το «ψήσιμο κατά παραγγελία» (Bake to Order).

Έτσι οι πελάτες του delivery θα μπορούσαν να παραλάβουν τα cookies τους στο χώρο τους σαν να τα βγάζουν οι ίδιοι από το δικό τους φούρνο. Με αυτά τα δεδομένα θεωρήσαμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε μια μοναδική πρόταση  στο αθηναϊκό κοινό. Έτσι δημιουργήθηκε το «The Cookie Spot». Το σημείο της πόλης που θα γίνονται όλα γύρω από τα cookies».

 Σε ότι αφορά τη διαδικασία παραγωγής αλλά και την …«Έρευνα και Ανάπτυξη» των cookies η Αμάντα με χαμόγελο  δίνει τις διευκρινίσεις:

«Οι καλές πρώτες ύλες και ο συνδυασμός κλασικών αμερικανικών cookies με καινούριες γευστικές προτάσεις που σε πολλές περιπτώσεις εισαγάγουν την Ελληνική πρώτη ύλη, θεωρούμε οτι αποτελούν μια καινούρια, ιδιαίτερη πρόταση για το αθηναϊκό κοινό.

Ένα εργαστήριο που ασχολείται αποκλειστικά με cookies από τη μια σε περιορίζει αλλά από την άλλη σου δίνει και μεγάλα πλεονεκτήματα όπως, την δυνατότητα να αναπτύσσεις συνέχεια το προϊόν προσφέροντας καινούργιες γεύσεις, νέες  προτάσεις που πολλές φορές είναι μοναδικές για τα ελληνικά δεδομένα.

Επίσης, από την πρακτική εμπειρία προκύπτουν νέες ιδέες όπως το baked to order (ψημένο κατά παραγγελία). Μετά από πολλές δοκιμές και προσαρμογές των ζυμών μας είδαμε ότι θα  μπορούσαμε να ψήσουμε τα cookies στους σωστούς χρόνους έτσι ώστε  να μπορούν να παραδοθούν στον πελάτη του delivery ζεστά μόλις έχουν βγει από το φούρνο.

Με το bake to order θα δίναμε μια συνολική εμπειρία στον πελάτη ο οποίος θα παραλάμβανε ένα πραγματικά ζεστό κουτί με cookies και θα γευόταν το cookie όσο πιο φρέσκο γίνεται με όλες του τις λαχταριστές μυρωδιές».   

Η Αμάντα και ο Δημήτρης μοιράζονται την ίδια αγάπη για το τέλειο μπισκότο. Προερχόμενοι από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους –ο Δημήτρης ασχολείτο με το μάρκετινγκ και η Αμάντα ήταν γραφίστρια-  οι δύο φίλοι δούλεψαν πολύ πάνω στο αγαπημένο τους γλυκό πριν αποφασίσουν να ανοίξουν τον δικό τους χώρο. Μετά από αρκετές δοκιμές, ταξίδια και αμέτρητες παρτίδες μπισκότων κατέληξαν σε δύο παραμέτρους επιτυχίας: τα καλύτερα υλικά και την απόλυτη φρεσκάδα.  

Open Image Modal
.
.

Στα υλικά των πρώτο λόγο έχουν αυθεντική σοκολάτα Callebaut, φρέσκο αγελαδινό βούτυρο, «αληθινή» βανίλια , φιστίκια Αιγίνης , φρέσκα  φρούτα και μόνο εποχικά υλικά.

Σε ό,τι αφορά την ποικιλία των παρασκευασμάτων υπάρχουν πολλές παραλλαγές. Οι εραστές της σοκολάτας θα βρουν  τα chocolate chip με ή χωρίς καρύδια, το double dark chocolate με τη διπλή μαύρη σοκολάτα, το brownie με ανθό αλατιού ή το peanut με φυστικοβούτυρο.

Open Image Modal
.
.

Για πιο light γεύσεις θα στραφείς σε μπισκότα με λεμόνι και μύρτιλο. Καθημερινά στο παρασκευαστήριο  δοκιμάζονται νέες συνταγές, γεύσεις και υλικά μεταξύ των οποίων και αλμυρά cookies που είναι πολλά υποσχόμενα.

Open Image Modal
.
.

Το πρώτο λοιπόν bake to order, cookie spot στην Αθήνα βρίσκεται στους Αμπελοκήπους και μας παραδίδει όπου θελήσουμε μπισκότα φτιαγμένα με …σκέψη και αγάπη.

Στο The Cookie Spot μπορούμε να  παραγγείλουμε ηλεκτρονικά σε όλες τις πλατφόρμες (Wolt, Box, e-food) ή να περάσουμε από κει να τα παραλάβουμε. Και ακόμη υπάρχει «tailor made» δυνατότητα αφού η ομάδα του The Cookie spot μπορεί να  προτείνει και να παρασκευάσει μπισκότα για ειδικές περιστάσεις (επαγγελματικά μας meetings, γενέθλια,  γιορτές κ.ά). 

The Cookie Spot Λεωφόρος Κηφισίας 129, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6983637.

 

Open Image Modal
.
.