Το λένε τα νούμερα: Οι νέοι της Gen Z, όσοι δηλαδή έχουν γεννηθεί από το 1997 έως το 2012, πίνουν λιγότερο αλκοόλ σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή ορισμένοι δεν έχουν κλείσει ακόμα τα 18.
Στοιχεία από το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Ναρκωτικών δείχνουν ότι μεταξύ των νέων της Gen Z, η κατανάλωση αλκοόλ το 2024 μειώθηκε σημαντικά σε σύγκριση με το 2000. Συγκεκριμένα, το 72% των ατόμων που το 2001 δήλωναν ότι πίνουν σε τακτική βάση, το 2024 έφτασε στο 62%. Και μάλιστα σε μια εποχή αρκετά μεγαλύτερης ελευθεριότητας. Δεν είναι παράξενο;
Πώς και η Gen Z αδιαφορεί για το ποτό;
Η αποχή της Gen Z από το αλκοόλ, ενώ σε μια πρώτη ανάγνωση ακούγεται καλή είδηση, οφείλεται στο γεγονός ότι οι νέοι είναι πιο μόνοι ή μάλλον πιο κοινωνικά απομονωμένοι από ποτέ. Οπότε τελικά, αντί για οφέλη, η αποχή τους από το αλκοόλ πάει χέρι-χέρι με τη μοναξιά. Και η μοναξιά όπως γνωρίζουμε συνδέεται με ένα σύνολο από ψυχικές και οργανικές διαταραχές.
Θα προτιμούσαμε οι νέοι της Gen Z να πίνουν;
Σίγουρα το αλκοόλ έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιά, το συκώτι και το πάγκρεας, ενώ έχει αποδειχθεί ότι ευθύνεται για περίπου 100.000 περιπτώσεις καρκίνου και 20.000 θανάτους από καρκίνο ετησίως.
Οπότε, αν οι νέοι της Gen Z έπιναν λιγότερο επειδή έχουν επίγνωση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του αλκοόλ στην υγεία, θα έπρεπε αναμφίβολα να τους επικροτούμε. Ωστόσο, ο γενικός χειρουργός Βιβέκ Μούρθι έχει μια πιο πειστική εξήγηση στο γιατί η Gen Z τείνει να είναι πιο νηφάλια από τις παλαιότερες γενιές. Το δικό του συμπέρασμα ήταν ότι οι νέοι αυτής της γενιάς βιώνουν μια επιδημία μοναξιάς και απομόνωσης.
Σε μια έκθεση του, το 2023, ο Mούρθι είχε γράψει: «Η μοναξιά είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα αρνητικό συναίσθημα. Βλάπτει τόσο την ατομική όσο και την κοινωνική υγεία. Διότι συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, άνοιας, εγκεφαλικού επεισοδίου, κατάθλιψης, άγχους και πρόωρου θανάτου».
Η επιδημία μοναξιάς, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στον εθισμό στα κοινωνικά δίκτυα, έχει διπλασιάσει τα ποσοστά των νέων που αναφέρουν ότι νιώθουν μοναξιά. Για να έχουμε μια εικόνα, έκθεση του 2021 από το The Cigna Group διαπίστωσε ότι το 79% των ενηλίκων ηλικίας 18-24 ετών ανέφεραν ότι αισθάνονται μόνοι. Την ίδια στιγμή που για τους ερωτηθέντες 65 ετών και άνω το ίδιο ποσοστό μετά βίας άγγιζε το 41%. Αντικειμενικά, θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο, καθώς οι ευκαιρίες των νέων για συντροφιά με συνομηλίκους είναι πολύ περισσότερες.
Για αυτό οι ειδήμονες υποψιάζονται ότι η σχετική αποχή της Gen Z από το αλκοόλ δεν είναι συνειδητή επιλογή, αλλά ένα τυχαίο σύμπτωμα της έλλειψης κοινωνικών συναναστροφών. Με απλά λόγια, οι νεαροί ηλικίας από 13 έως 28 ετών μένουν περισσότερο σπίτι με το κινητό και ως εκ τούτου, είναι πιο σπάνιο να βγουν για ποτό με έναν φίλο.
Και τι πρέπει να κρατήσουμε από όλα αυτά
Το άφθονο ποτό και τα φρικτά hangover δεν μας κάνουν καλό. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Όμως, το να αποφεύγουμε τις εξόδους για ένα-δυο ποτά, μένοντας σπίτι μέρα-νύχτα και σκρολάροντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνει μεγαλύτερη ζημιά. Τόσο στην ψυχική, όσο και στη σωματική μας ευεξία.
Οπότε, αν παρατηρήσουμε ότι είτε εμείς, είτε το παιδί μας, είτε κάποιο φιλικό μας πρόσωπο αρνείται συστηματικά να βγει έξω και να απολαύσει ένα ποτό ή ένα καλό φαγητό, θα πρέπει να το παροτρύνουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μερικά αλκοολούχα ποτά ή λίγο πρόχειρο φαγητό περιστασιακά με τους φίλους δεν μας κάνουν τόσο κακό όσο πιστεύουμε. Αρκεί να τηρείται το μέτρο και η παρέα να μας ανακουφίζει από το άγχος και τις αρνητικές σκέψεις.
Επομένως, αυτό το σαββατοκύριακο αφήνουμε το κινητό σπίτι και βγαίνουμε για μια μπύρα με την παρέα. Και κάθε μέρα, όσες δουλειές κι αν έχουμε στο πρόγραμμα, αν βρούμε λίγο χρόνο, προσπαθούμε να συναντηθούμε από κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αυτό ευεργετεί την ψυχή μας πολύ περισσότερο από τη σκληρή γυμναστική, την αποχή από το αλκοόλ και τον 8ωρο ύπνο.
(Με πληροφορίες από usatoday).