Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) θα συνεχίσει να λειτουργεί έως το 2030, και τον Ιανουάριο του 2031 θα κάνει «βουτιά θανάτου» σε ένα απομακρισμένο μέρος στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, όπως ανακοίνωσε η NASA.
Το σημείο αυτό στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι γνωστό ως σημείο Νέμο και αποκαλείται και «διαστημικό νεκροταφείο», αφού εκεί έχουν πέσει και άλλα κομμάτια διαστημικών κατασκευών.
H συναρμολόγηση του ISS ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1998 ενώ το πρώτο του πλήρωμα εγκαταστάθηκε τον Νοέμβριο του 2000. Μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 200 αστροναύτες από 19 διαφορετικές χώρες.
«Ο ιδιωτικός τομές είναι τεχνικά και οικονομικά ικανός να αναπτύξει και να λειτουργεί από εμπορικής σκοπιάς πλατφόρμες σε χαμηλή γήινη τροχιά με την βοήθεια της NASA. Ανυπομονούμε να μοιραστούμε τα μαθήματα που μάθαμε και την εμπειρία από την λειτουργία του Σταθμού με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να τον βοηθήσουμε να αναπτύξουν ασφαλείς, αξιόπιστους και οικονομικά συνετούς προορισμούς στο διάστημα», δήλωσε ο Φιλ Μακάλιστερ, υψηλόβαθμο εμπορικό στέλεχος στη NASA.
«Η έκθεση που καταθέσαμε στο Κογκρέσο περιγράφει λεπτομερώς το ολοκληρωμένο μας σχέδιο για την διασφάλιση μίας ήπιας μετάβασης στους εμπορικούς προορισμούς μετά την απενεργοποίηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού το 2030».
Διαστημικό νεκροταφείο
Στην Έκθεση Μετάβασης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, η NASA ανακοίνωσε ότι ο ISS θα πέσει στη γη στο σημείο Νέμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σημείο Νέμο έχουν προσκρούσει μία σειρά από διαστημικά σκάφη τα τελευταία χρόνια, εξ ου και θεωρείται «νεκροταφείο» διαστημοπλοίων. Εκτιμάται πως από το 1971 έχουν πέσει εκεί τουλάχιστον 263 διαστημικά σκάφη ή άλλου είδους αντικείμενα.
Το 2001 ο ρωσικός διαστημικός σταθμός Μιρ είχε φτάσει στο τέλος της επιχειρησιακής ζωής του. Ένα φορτηγό σκάφος που είχε προσδεθεί στον σταθμό ενεργοποίησε τους κινητήρες του, βγάζοντας τον Μιρ από τροχιά και ρίχνοντάς τον στη Γη.
Το βάθος στο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα και δεδομένης της ερημιάς και ότι δεν περνάνε από εκεί ούτε πλοία ούτε αεροπλάνα αποτελεί ιδανικό μέρος για την «ταφή» διαστημικών σκαφών και συσκευών. Εκεί λοιπόν «θα βρείτε» από δεξαμενές και πυραύλους μέχρι δορυφόρους και ολόκληρους διαστημικούς σταθμούς.
Πηγή: CNN