Ο Ηλίας Γερμαντζίδης και η ROUTE μας δείχνουν τον δρόμο

Χάρτες (και δράσεις) για την αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού
|
Open Image Modal
Fotis Christopoulos
Στην αγκαλιά της φύσης, στην καρδιά της Ροδόπης.

 Ο Ηλίας Γερμαντζίδης, στα 31 του χρόνια, τοπογράφος μηχανικός με έδρα την πόλη της Ξάνθης, έκανε το όνειρό του πραγματικότητα- και ταυτόχρονα βοηθά όλους όσους επιζητούμε την εμπειρία της ελληνικής φύσης, βουνού και θάλασσας, να τη βιώσουμε με ασφάλεια. Η εταιρεία “ROUTE maps” που ίδρυσε ο Ηλίας το 2016, χαρτογραφεί ορεινούς όγκους, μονοπάτια και δάση- αλλά και πελάγη, όρμους έως λιμάνια.

 

Open Image Modal
ROUTE
O Ηλίας Γερμαντζίδης σε χειμερινή κατάβαση στο ρέμα του Γκαβού στον Όλυμπο.

 

 Οι χάρτες της ROUTE κυκλοφορούν τόσο σε έντυπη όσο και σε ψηφιακή μορφή , ως εφαρμογή (app) που κατεβάζεις στο κινητό τηλέφωνο ή το λάπτοπ σου. Αποτυπώνουν κάθε διαδρομή της περιοχής στην οποία αναφέρονται: από τους μεγάλους οδικούς άξονες μέχρι τα παλιά μονοπάτια. Σε κάποια από αυτά ο χρόνος και η εγκατάλειψη από τους ανθρώπους έχουν σβήσει το ίχνος τους- εκεί επεμβαίνει ο Ηλίας και οι συνεργάτες του, η ομάδα της ROUTE. Δουλεύουν πάνω στο μονοπάτι, το συντηρούν, το σηματοδοτούν, το αποτυπώνουν με ακρίβεια στον χάρτη. Αναδεικνύουν τη διαδρομή του και μέσω αυτού κάνουν ξανά προσβάσιμο τον πυρήνα του βουνού- ένα άγριο δάσος που μέχρι πρότινος θαύμαζες από απόσταση ασφαλείας, συχνά πίσω από το παρμπρίζ, τώρα περπατιέται, όχι μόνο από ορειβάτες αλλά και «ανειδίκευτους» σαν και του λόγου μου.

 

Open Image Modal
Fotis Christopoulos
Κάθε στροφή και νέο κάδρο.Παρθένο δάσος Φρακτού, Παρανέστι Δράμας.

 

Η HuffPost συνάντησε τον Ηλία στην Αθήνα (δυστυχώς...) και μιλήσαμε μαζί του για τους χάρτες και τα μονοπάτια από τον Όλυμπο και τη Ροδόπη, μέχρι την Κρήτη. Τι μπορούν να προσφέρουν τα χαρτογραφημένα δίκτυα μονοπατιών (και θαλασσών) στην ορθολογική, αειφόρο ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, αλλά και στην πραγματική ζωή, ακόμα και 12 μήνες/χρόνο, σε περιοχές και τοπικές κοινωνίες που δεν είχαν τέτοιο “brand name”, ούτε τα αντίστοιχα έσοδα. Ποιες είναι οι προκλήσεις, ποιοι οι κίνδυνοι;

Και πως είναι να τρέχεις στην άκρη από τα κύματα... ;

 

- Hλία, ασχολείσαι με την ελληνική φύση και την χαρτογράφησή της. Πως μπήκες σε αυτά τα πεδία; Πως τα αγάπησες; Ας ξεκινήσουμε έτσι την κουβέντά μας.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ξάνθη. Θυμάμαι να περπατώ στα μονοπάτια του Νέστου και της Ροδόπης από 4 ετών. Ο πατέρας μου με έπαιρνε μαζί του όταν οργάνωνε ξεναγήσεις και υπαίθριες δραστηριότητες για μαθητές στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Το 1996- οχτώ χρονών ήμουν τότε- ανεβήκαμε στον Όλυμπο και είχα τη τύχη να δω τη χώρα μας από τον Μύτικα (2.918μ.), την ψηλότερη κορυφή του. Μετά από 23 χρόνια ο πατέρας μου συνεχίζει τη δουλειά του με το ίδιο πάθος κι εγώ ασχολούμαι, επαγγελματικά πλέον, με κάτι που με γοήτευσε από την πρώτη στιγμή, την εξερεύνηση της ελληνικής φύσης.

 

Open Image Modal
Fotis Christopoulos
Οι βραχώδεις σχηματισμοί του παρθένου δάσους Φρακτού, Παρανέστι Δράμας.

 - Και η Χαρτογραφία; Πως προέκυψε;

Τελειώνοντας τις σπουδές μου ως Tοπογράφος Mηχανικός αναζητούσα μια διέξοδο για να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτό που αγαπούσα, να κάνω το χόμπι μου για τη φύση, επάγγελμα. Λοιπόν, η Χαρτογραφία ήταν αυτό που έψαχνα. Γιατί συνδυάζει την επιστήμη, την τέχνη και κατά περίπτωση την περιπέτεια!

«Η επιστήμη της  χαρτογραφίας πηγαίνει  χιλιάδες χρόνια πίσω», λέει ο Ηλίας. «Ξεκίνησε να αναπτύσσεται όταν ο άνθρωπος κατοικούσε ακόμη σε σπηλιές (τοιχογραφίες). Εξελίχθηκε κατά την περίοδο της αρχαιότητας, των ισχυρών αυτοκρατοριών και των μεγάλων ανακαλύψεων.  Πλέον, βρίσκει εφαρμογή σε διάφορες επιστήμες (γεωλογία, μετεωρολογία, υδρολογία, τηλεπισκόπηση κλπ) και εξυπηρετεί καθημερινά τις ανάγκες των σύγχρονων ανθρώπων. Οι περισσότεροι έχουμε χρησιμοποιήσει τους χάρτες Google maps. Για να έχουμε αυτό το εργαλείο στα χέρια μας έγινε συλλογή δεδομένων στο έδαφος, χρησιμοποιήθηκαν δορυφορικές εικόνες και αναπτύχθηκαν αλγόριθμοι που βρίσκουν τη θέση μας και τη βέλτιστη διαδρομή για τον προορισμό μας».

«Η Χαρτογραφία είναι η επιστήμη που οπτικοποιεί γεωχωρικά δεδομένα ώστε ο άνθρωπος να αντιληφθεί καλύτερα, ακριβέστερα τον κόσμο και να απαντήσει, κυρίως, στην ερώτηση “που;”».

 

Open Image Modal
Fotis Christopoulos
Περιτριγυρισμένοι από τους γίγαντες της Ροδόπης (δασική πεύκη).
Open Image Modal
Ilias Germantzidis
Ο Ηλίας και η Ραλού στην κορυφή του Ολύμπου

 - Η χαρτογραφία είναι επιστήμη, προφανώς. Κάθε καλός χάρτης όμως- έτσι το αντιλαμβανόμουν πάντα- δεν εμπεριέχει και τέχνη;

Σίγουρα, η χαρτογραφία είναι και τέχνη- χάρτες πωλούνται και ως διακοσμητικά αντικείμενα. Πάντα στο χαρτί  καθρεφτίζεται η αισθητική του δημιουργού και η ικανότητά του να μεταφέρει στον χρήστη τις πληροφορίες που θεωρεί σημαντικές. Γεωμετρικά σχήματα (σημεία, γραμμές, πολύγωνα) αποδίδονται με διάφορα σύμβολα και χρώματα. 

 

Open Image Modal
Ψηφιακός πεζοπορικός χάρτης Ολύμπου για κινητά τηλέφωνα. Η μπλε κουκκίδα υποδεικνύει την ακριβή θέση του χρήστη της εφαρμογής.

 - Οι δικοί σας χάρτες, οι χάρτες της ROUTE;

Ένας χάρτης πρέπει να είναι ευανάγνωστος, λειτουργικός και πλήρης. Στη δική μας περίπτωση, οι ταξιδιώτες καθοδηγούνται και προσανατολίζονται με βάση τα δεδομένα που έχουμε επιλέξει να εμφανίζονται. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα υπεύθυνοι κατά τη χαρτοσύνθεση ώστε να μην μας ξεφύγουν σημαντικές πληροφορίες. Από την άλλη, επειδή δεν χωράνε όλες, πρέπει να κρίνουμε ποιες θα αφήσουμε απ΄ εξω. Ας μην ξεχνάμε ότι οι χάρτες είναι η απλοποίηση της πραγματικότητας. 

«Γενικά οι χάρτες χωρίζονται με βάση την κλίμακα,  τη λειτουργία (γενικής ή θεματικοί χάρτες) και το περιεχόμενό τους (τοπογραφικοί, ναυτικοί, πληθυσμιακοί κλπ). Στη ROUTE ασχολούμαστε κατά κύριο λόγο με τουριστικούς, αλλά έχουμε σχεδιάσει και χάρτες προσβασιμότητας για ΑΜΕΑ, τοπογραφικούς, ακόμη και γεωλογικούς ή ναυτικούς».

 

Open Image Modal
ROUTE
Πεζοπορικός χάρτης του Ολύμπου από τη ROUTE maps.

 - Ξεκίνησες το 2014, μια περίοδο που το επιχειρείν δεν ήταν στα φόρτε του...

Ήταν δύσκολα χρόνια- χιλιάδες επιχειρήσεις κατέρρεαν, όμως το όραμα και η ελπίδα μέσα μου κρατήθηκαν. Ίδρυσα τη χαρτογραφική εταιρία ROUTE και το 2016 επέστρεψα στον Όλυμπο. Αρκετά χρόνια μετά την πρώτη μου ανάβαση, το μυθικό βουνό αποτέλεσε το εφαλτήριο για την επαγγελματική μου πορεία. Μείναμε για ενάμιση μήνα στην περιοχή και χαρτογραφήσαμε με την ομάδα των συνεργατών μου ό,τι είναι χρήσιμο για έναν επισκέπτη. Έπειτα σχεδιάσαμε έναν αναλυτικό πεζοπορικό χάρτη ο οποίος διατίθεται σε έντυπη μορφή (σε βιβλιοπωλεία, ορειβατικά καταστήματα και καταλύματα), όπως και σε ηλεκτρονική μορφή για κινητά τηλέφωνα.

 

Open Image Modal
Ilias Germantzidis
Χαρτογράφηση διαδρομών ορειβατικού σκι στον Όλυμπο.

 «Πέρυσι, μαζί με τον Μιχάλη Στύλλα, ολοκληρώσαμε τον πρώτο εξειδικευμένο χάρτη ορειβατικού σκι. Ο Μιχάλης είναι διδακτορικός γεωλόγος, ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες ορειβάτες- έχει ανεβεί στο Έβερεστ και σε άλλες ψηλές κορυφές του κόσμου. Με ορμητήριο το καταφύγιο «Χρήστος Κάκαλος» στα 2.600μ, το οποίο διαχειρίζεται με τον αδερφό του, σκιάραμε μαζί στις πλαγιές του Ολύμπου και καταγράψαμε τις χειμερινές αναβάσεις και καταβάσεις για ορειβατικό σκι. Ο χάρτης απευθύνεται στους φανατικούς λάτρεις του σκι και της ορειβασίας και τον παρέχουμε δωρεάν για κινητά τηλέφωνα θέλοντας να ενισχύσουμε την ασφάλεια των επισκεπτών».

 

Open Image Modal
ROUTE
Ο πρώτος χάρτης για ορειβατικό σκι στον Όλυμπο από τη ROUTE maps.

- Κάνεις δουλειά στο πεδίο, βάζεις “boots on the ground”...

Ναι, εντελώς. Αν θέλεις να δημιουργήσεις αξιόπιστους χάρτες, δε γίνεται αλλιώς. Αλλά είναι και πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά. Ταξιδεύεις σε όμορφα μέρη, μαθαίνεις την τοπική ιστορία, γνωρίζεις συνεχώς άλλους ανθρώπους και τις περισσότερες ώρες της ημέρας βρίσκεσαι στη φύση. Περπατάς σε ξεχασμένα μονοπάτια,  οδηγείς σε εγκαταλελειμμένους χωματόδρομους ή κατεβαίνεις με σκι μια χιονισμένη πλαγιά. Πάντα λαμβάνουμε υπόψιν μας διάφορους παράγοντες όσον αφορά την ασφάλειά μας, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως η αναζήτηση και η καταγραφή είναι μια περιπέτεια για τον χαρτογράφο.

 

Open Image Modal
Ilias Germantzidis
Ανάβαση στον Όλυμπο για χαρτογράφηση χειμερινών διαδρομών.

 - Πως δουλεύετε στο πεδίο λοιπόν; Και αμέσως μετά, πως επεξεργάζεστε τα δεδομένα;

Κατά την χαρτογράφηση καταγράφουμε καθε πληροφορία  που μπορεί να είναι χρήσιμη για τον επισκέπτη, από τον αυτοκινητόδρομο μέχρι τα μονοπάτια, από τα καταλύματα  μέχρι τα μουσεία και τα ξωκλήσια. Τα δεδομένα αυτά τα αποθηκεύουμε με συγκεκριμένους κωδικούς  στα GPS μας (φορητές συσκευές που αποθηκεύουν συντεταγμένες), ενώ παράλληλα, κρατάμε σημειώσεις, φωτογραφίζουμε και δημιουργούμε βάσεις δεδομένων τις οποίες επεξεργαζόμαστε σε εξειδικευμένα χαρτογραφικά λογισμικά. Εφαρμόζουμε αρκετές καινοτομίες οι οποίες είναι πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα η τρισδιάστατη απεικόνιση του εδάφους και η χρωματική διαβάθμιση των διαδρομών ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας. Συνεργαζόμαστε με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, η οποία χρησιμοποιεί επίσημα το χαρτογραφικό μας υπόβαθρο για τις αποστολές της.

 

Open Image Modal
Ilias Germantzidis
Καταρράκτες στο παρθένο δάσος Φρακτού, Παρανέστι Δράμας.

 - Ποιο θεωρείς ότι είναι το περισσότερο ενδιαφέρον κομμάτι της δημιουργίας ενός χάρτη;

Η επιτόπια έρευνα και η επαφή μας με την τοπική κοινωνία. Οι ντόπιοι είναι μία ζωντανή δεξαμενή πληροφοριών. Οι βοσκοί μας ενημερώνουν για τα τοπωνύμια,  οι ορειβατικοί σύλλογοι για τα εγκαταλελειμμένα μονοπάτια και οι πολιτιστικοί για την ιστορία της περιοχής τους. Αναπτύσσουμε μαζί τους μια ωραία ανθρώπινη σχέση, μας υποδέχονται με μεγάλη χαρά- τους έχω δει μέχρι να βουρκώνουν,  είτε γιατί τα χωριά τους έχουν ερημώσει, είτε από συγκίνηση πού κάποιοι νέοι δίνουν σημασία στον τόπο τους. Και ξέρεις, όπου κι αν πάμε, είμαστε εκ των προτέρων σίγουροι οτι θα δεχτούμε την ίδια «ερώτηση»: «Έχεις δει πιο όμορφο μέρος από αυτό εδώ;».

 

Open Image Modal
Fotis Christopoulos
Τα μαγευτικά φθινοπωρινά χρώματα της Ροδόπης.

 - Σε ποιους απευθύνεστε; Φαντάζομαι όχι μόνο στους ορειβάτες...

Προφανώς- δεν απευθυνόμαστε  μόνο στους extreme ορειβάτες που θέλουν να φτάσουν στην ψηλότερη κορυφή και να αναρριχηθούν κάθετους βράχους εκατοντάδων μέτρων.  Θέλουμε να προτρέψουμε το ευρύ κοινό να μπει στο βουνό: νέους που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην ορειβασία ή το σκι,

oικογένειες που ψάχνουν εναλλακτικά ταξίδια, ανθρώπους μέσης ηλικίας που  θέλουν να νιώθουν ασφαλείς όταν πηγαίνουν για πεζοπορία. Το μεγαλύτερο στοίχημα για εμάς είναι να μεγαλώσει αυτή η κοινότητα.

 

 

Open Image Modal
Fotis Christopoulos
Η Ραλού και η Βασιλεία στο καταφύγιο Χρηστάκη μελετούν τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν

 «Παρέχουμε λοιπόν υπηρεσίες σε ιδιώτες, αλλά αναλαμβάνουμε και δημόσια έργα, όπως και υλοποιούμε δικά μας projects σε περιοχές που εμείς επιλέγουμε», συμπληρώνει ο ίδιος.

 

- Παραδείγματα πρότζεκτ που έχετε υλοποιήσει;

Έχουμε εκδώσει πεζοπορικό χάρτη για τον Όλυμπο, δημιουργήσαμε διαδραστικό τουριστικό χάρτη για τον Δήμο Αβδήρων (http://routemaps.gr/avdera/) και σχεδιάσαμε πεζοπορικές διαδρομές στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, μήκους 110χλμ. Επίσης, σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ Paths of Greece, σχεδιάσαμε ένα δίκτυο μονοπατιών στα Χανιά, συνολικού μήκους 120 χιλιομέτρων και ένα μικρότερο, με ανάπτυγμα 40 χιλιόμετρα, στο Νυμφαίο (Φλώρινας).  

Δεν ασχολούμαστε, όμως, μόνο με ορεινές δασικές περιοχές. Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώσαμε  έναν πλήρη τουριστικό οδηγό, μεταφρασμένο σε τέσσερις γλώσσες, για τον θαλάσσιο τουρισμό. Περιέχει έναν ναυτικό χάρτη του Βορείου Αιγαίου και  9 χάρτες λιμανιών τοπογραφικής ακρίβειας, αλλά περιλαμβάνει και σημεία  πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος (αρχαιολογικούς χώρους, παραδοσιακούς οικισμούς, σημαντικά φυσικά οικοσυστήματα κ.α.) στη Σαμοθράκη, τη Θάσο και τη Θράκη. Στόχος της έκδοσης είναι η ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού στο Θρακικό πέλαγος.

Αυτή την περίοδο δουλεύουμε μία μελέτη για την ανάδειξη του παρόχθιου οικοσυστήματος στο κέντρο (!) της πόλης της Δράμας.  Εκεί, οι πηγές της Αγίας Βαρβάρας είναι ένας καταπράσινος παράδεισος στην καρδιά του αστικού ιστού- ευελπιστούμε ότι με τις παρεμβάσεις που προτείνουμε θα αλλάξει ολοκληρωτικά η εικόνα της πόλης. 

 

Open Image Modal
ROUTE
Ναυτικός χάρτης θρακικού πελάγους

 - Να μιλήσουμε για τα μονοπάτια; Τα βουνά της Ελλάδας είναι κατάστικτα από παλιά δίκτυα μονοπατιών.

Τα δίκτυα αυτά  εξυπηρετούσαν τις καθημερινές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών μέχρι τη δεκαετία του ΄50 ή ακόμη και  του’60. Μετά τις διανοίξεις των ορεινών δρόμων, που, προφανώς είναι θετικές ως αναπόδραστο στοιχείο της ανάπτυξης, τα παλιά μονοπάτια που περπατήθηκαν από γενιές και γενιές απαξιώθηκαν, έπεσαν στη λήθη,  χάθηκαν μες στη βλάστηση. Στα χρόνια που κύλησαν κάθε προσπάθεια «αναβίωσης» ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία- γιατί δεν εξυπηρετούσε μια πραγματική κοινωνική ανάγκη αλλά περισσότερο απηχούσε μια ρομαντική νοσταλγία.   

 

Open Image Modal
Fotis Christopoulos
Σύντομη στάση για να καταγράψει ο Πάνος με τον φακό του την ομορφιά της φύσης

 - Όμως, την τελευταία δεκαετία, όλο και πιο έντονα τα μονοπάτια έρχονται πάλι στο προσκήνιο: επαναλειτουργούν, περπατιούνται ξανά. Πως το εξηγείς αυτό, πως συνέβη;

Οι ανθρώπινες ανάγκες (που επανακαθορίζονται διαρκώς) προκάλεσαν αυτή την αναβίωση των μονοπατιών. Ξεκινώντας από τις «οικογενειακές αποδράσεις του Σαββατοκύριακου»  μέχρι τις ορεινές διασχίσεις μεγάλων αποστάσεων...- όλα αυτά αναζωογόνησαν το ενδιαφέρον των σύγχρονων κοινωνιών για τον χαμένο κόσμο των μονοπατιών. Εμείς, ως ROUTE, αναλαμβάνουμε τον σχεδιασμό, τον καθαρισμό και την ανάδειξη περιηγητικών διαδρομών, δίνοντάς ξανά ζωή στα παλιά μονοπάτια.

 

Open Image Modal
Panos Deligiannidis
Ξημέρωμα στην Πετρόστρουγκα Ολύμπου.

 - Να σου πω την αλήθεια, για μένα ήταν πάντα ένα μαράζι, όταν βρισκόμουν σε δάση που μπορούσα να θαυμάσω από τον δρόμο αλλά όχι να εισχωρήσω στην ενδοχώρα, να βιώσω την εμπειρία της περιπλάνησης στον πυρήνα τους...

Αυτή ακριβώς την ανάγκη ικανοποιούν και αυτή την εμπειρία προσφέρουν τα οργανωμένα δίκτυα μονοπατιών- σε ξεναγούν με ασφάλεια στον πυρήνα των δασών και ενοποιούν με ένα μοναδικό τρόπο τους ορεινούς οικισμούς με τα διάσπαρτα αξιόλογα σημεία μιας περιοχής. Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στα ταξίδια τους και η Ελλάδα είναι ιδανικός τόπος για να τα βρεις.

 

Open Image Modal
Panos Deligiannidis
Περπατώντας στα μονοπάτια του μυθικού βουνού.

 - Σε όρους τουριστικής ανάπτυξης, ορθολογικής, ποιοτικής ανάπτυξης- και μάλιστα σε περιοχές που δεν θεωρούνται κατεξοχήν «τουριστικές»- ποια πλεονεκτήματα επιφέρουν τα δίκτυα μονοπατιών;

Προσελκύουν ποιοτικό  τουρισμό στον οποίο πρέπει να στοχεύσουμε  ως χώρα. Στα νησιά η τουριστική περίοδος  διαρκεί 2-4 μήνες. Και σε άλλες περιοχές της χώρας είναι ακόμα μικρότερη, ίσως και ανύπαρκτη. Σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι να κερδίσουμε το στοίχημα του «εναλλακτικού» τουρισμού:  η τουριστική περίοδος επιμηκύνεται και διαχέεται χωροταξικά σε όλη τη χώρα, όχι μόνο στις παράκτιες περιοχές. Η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού δεν απαιτεί μεγάλες δημόσιες δαπάνες ή κοστοβόρα έργα υποδομών. Εκμεταλλευόμενοι τις υφιστάμενες υποδομές και με  παρεμβάσεις ήπιας μορφής, ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί.

 

Open Image Modal
Panos Deligiannidis
Κάτω από τον επιβλητικό θρόνο του Δία και τον έναστρο ουρανό.

 - Ο χειμώνας είναι θαυμάσια εποχή για πεζοπορίες, έτσι δεν είναι;

Ακριβώς. Ας πάρουμε το παράδειγμα της Κρήτης που κάθε χρόνο δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες. Οι παράκτιες περιοχές της υποφέρουν από την πίεση της «βαριάς τουριστικής βιομηχανίας». Ωστόσο η Κρήτη είναι πολύ περισσότερα από αυτόν τον μαζικό τουρισμό. Είναι οι υπέροχοι ορεινοί όγκοι των Λευκών Ορέων και του Ψηλορείτη, τα φαράγγια, τα οροπέδια και τα σπήλαια. Κρήτη είναι οι παραδοσιακοί οικισμοί,  τα μιτάτα, οι κούμοι, οι αρχαίες ελιές. Και οι βυζαντινές εκκλησίες, οι τσικουδιές και οι μαντινάδες, ένα αρμονικό πάντρεμα ιστορίας, φύσης και παράδοσης.

«Ένα δίκτυο μονοπατιών μπορεί να αναδείξει αυτό το πάντρεμα της φύσης με την ιστορία και την παράδοση κάθε τόπου, να λειτουργήσει σε κάθε περιοχή ως εφαλτήριο για την ανάδειξη, την προβολή, την ποιοτική ανάπτυξή της -  αλλά και την προστασία της. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να περάσουμε στις τοπικές κοινωνίες. Η  ισόρροπη ανάπτυξη κερδίζεται με ποιότητα».

«Κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να αναπτυχθεί σε αυτό το μονοπάτι», λέει ο Ηλίας χαμογελώντας.

 

Open Image Modal
Panos Deligiannidis
Ατενίζοντας τις πλαγιές του Ολύμπου από τα Ζωνάρια.

 - Μιλήσαμε πριν για τα αιολικά πάρκα, ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία και ειδικά την ορειβατική και πεζοπορική κοινότητα.

Η θέση μας για τα αιολικά πάρκα  είναι ναι, υπό κάποιες προϋποθέσεις, και κυρίως με την  κατάλληλη χωροθέτηση. Βγαίνοντας από το σπίτι μου στην παλιά πόλη της Ξάνθης, βλέπω στη βορειοανατολική απέναντι κορυφογραμμή τις ανεμογεννήτριες να περιστρέφονται νωχελικά. Ένα αιολικό πάρκο έχει στηθεί σε αυτή την ορεινή περιοχή, λίγα χιλιόμετρα πάνω από την πόλη. Είναι μια περιοχή που δεν ανήκει στο εθνικό πάρκο οροσειράς Ροδόπης, δεν είναι περιοχή Natura, δεν είναι Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα, συνεπώς, ναι, μπορούσε εκεί να στηθεί ένα αιολικό πάρκο. Ακόμα και σε αυτή την «ιδανική» περίπτωση αρνητικές επιπτώσεις υπάρχουν, π.χ. με τις διανοίξεις μεγάλων δρόμων στον ορεινό όγκο- αλλά δεν μπορούμε να είμαστε υποκριτές. Οφείλουμε  να αποδεχτούμε την πραγματικότητα και να μειώσουμε το ίχνος του άνθρακα καθώς η κλιματική αλλαγή αναδύεται ως κύρια απειλή της ανθρωπότητας. Ωστόσο, στο όνομα αυτής της απειλής δεν πρέπει να επιτρέψουμε να στηθούν έργα φαραωνικών διαστάσεων στους ορεινούς όγκους της Πίνδου, της Ροδόπης ή σε άλλες σημαντικές για την άγρια ζωή περιοχές. Τέτοια επενδυτικά σχέδια θα προκαλέσουν για πολλές δεκαετίες ανεπανόρθωτες αλλοιώσεις και υποβαθμίσεις στο τοπίο και τα οικοσυστήματα. 

 

Open Image Modal
Ilias Germantzidis
Ο Ηλίας, ο Μιχάλης Στύλλας και ο Γιώργος Θεολόγης στην κορυφή του Ολύμπου με ski και snowboard

 «Με λίγα λόγια θα καταστρέψουμε τους θησαυρούς της ελληνικής φύσης και μαζί με αυτούς κάθε θετική προοπτική του εναλλακτικού τουρισμού.  Και αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί. Η οροσειρά της Ροδόπης κινδυνεύει. Ήδη, η ορνιθολογική εταιρεία της Βουλγαρίας (BSPB) έχει προσφύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για συγκεκριμένη ορεινή περιοχή κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα».

«Το ελληνικό κράτος, θα πρέπει να συνυπολογίσει τα αποτελέσματα που θα προκαλέσουν τα αιολικά πάρκα στην οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία. Είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορούμε να μιλάμε για τουρισμό στις περιοχές που θα υψωθούν ανεμογεννήτριες. Το ισοζύγιο ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τουρισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση για τη χώρα μας, η οποία αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Θα χρειαστεί πολύ μελέτη και να πρυτανεύσει το «μέτρον άριστον».

 

Open Image Modal
Panos Deligiannidis
Παρθένο δάσος Φρακτού, χρώματα φθινοπώρου στους βραχώδεις σχηματισμούς.

 - Ηλία, εκτός από τις χαρτογραφήσεις, φτιάχνετε και πολύ όμορφα εικαστικά βίντεο της φύσης- θα παραθέσουμε αμέσως πιο κάτω μερικά σχετικά λινκς. Που αποσκοπεί η δημιουργία τους;

Δημιουργήσαμε το Blog My-ROUTE για να μοιραζόμαστε με το κοινό τις εμπειρίες από τα ταξίδια μας και ενδιαφέροντα outdoor θέματα. Και σε αυτό το πλαίσιο αποφασίσαμε με την ομάδα να ξεκινήσουμε την παραγωγή βίντεο για τις περιοχές που επισκεπτόμαστε. Όσο καλά και να προσπαθείς να περιγράψεις με λόγια την ομορφιά της φύσης, πως να ξεπεράσεις τη δύναμη της εικόνας;

 - WAVE running, «τρέχοντας πάνω στο κύμα» αν το αποδίδω σωστά. Μια αθλητική εκδήλωση πολύ ξεχωριστή, πολύ όμορφη. Υπερβατική η ονομασία της. Να την περιγράψουμε;

Τα παιδικά μου καλοκαίρια τα πέρασα στην παραλία των Αβδήρων. Είναι ένας τόπος που αγαπώ, καθώς συνδέεται με ανέμελες αναμνήσεις και στιγμές. Μια μέρα του 2013 έτρεχα στην ίδια παραλία, πλάι στο κύμα,  από τα Αρχαία Άβδηρα με κατεύθυνση το Δέλτα του Νέστου. Όταν έφτασα στις εκβολές του ποταμού, πέρασα  στην απέναντι όχθη και συνέχισα να τρέχω μέχρι που έφτασα στην Κεραμωτή. Είχα διανύσει 28 km στην άμμο,  είχα διασχίσει πέντε ρέματα που εκβάλλουν στη θάλασσα και ένα από τα πιο πλούσια δελταϊκά οικοσυστήματα της Ευρώπης. Ήταν μια μοναδική εμπειρία και σκέφτηκα ότι σίγουρα θα εντυπωσίαζε όποιον τη ζούσε.

 

Open Image Modal
Nikos Germantzidis
Οι λιμνοθάλασσες του Δέλτα Νέστου.
Open Image Modal
Drosos Drossos
Ο Νίκος Σιδερίδης στον τερματισμό του WAVE Running.

 «Ένα χρόνο μετά αποφασίσαμε να κάνουμε τη σκέψη, πράξη. Μοιραστήκαμε το πάθος μας με όποιον πίστεψε σε αυτή την “τρελή” ιδέα και διοργανώσαμε τον 1ο παραθαλάσσιο αγώνα δρόμου στην άμμο. Θυμάμαι τους ντόπιους να με ρωτάνε πώς πέρασα τον Νέστο με τα πόδια... (γελάει). Έξι χρόνια μετά, συγκινούμαι όταν διακόσιοι περίπου αθλητές φτάνουν στη γραμμή του τερματισμού και περιγράφουν όσα και ο ίδιος ένιωσα εκείνο το δειλινό του 2013.  Πλέον, στέλνουμε όλοι μαζί το μήνυμα “τρέχουμε για καθαρές παραλίες” και οργανώνουμε καθαρισμούς ακτών. Το επόμενο ραντεβού μας είναι στο 7ο WAVE running στις 1&2 Αυγούστου2020!».

 

Open Image Modal
Drosos Drossos
Ένα φυσικό κοχύλι είναι το μετάλλιο του αγώνα.
Open Image Modal
Drosos Drossos
Εθελοντικός καθαρισμός της παραλίας Κεραμωτής.

 - Τα όνειρά σας, οι μελλοντικοί σας στόχοι;

Από την αρχή αυτής της δύσκολης αλλά όμορφης πορείας που διασχίζουμε μαζί με τη σύντροφό μου, Ραλού Βλαχοπούλου, ευελπιστούμε όλο και περισσότεροι να δούνε με αισιοδοξία το μέλλον μέσα από τα μάτια και τα έργα μας. Οι άνθρωποι της ROUTE- τοπογράφοι, γεωγράφοι, γεωλόγοι, κινηματογραφιστές και γραφίστες- θέλουμε να χαρτογραφήσουμε κάθε γωνιά της Ελλάδας,  να τη γνωρίσουμε καλύτερα εμείς και όλος ο υπόλοιπος κόσμος. Το μότο μας είναι “keep on track” που σημαίνει, μείνε σταθερός στην πορεία σου.  Μη σταματάς να εξερευνάς και να ονειρεύεσαι! Να εξελίσσεσαι συνεχώς για να γράψεις τη δική σου μοναδική διαδρομή. 

 

Open Image Modal
ROUTE
Η ομάδα της ROUTE στον Όλυμπο με φόντο τον θρόνο του Δία.

 «Η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει κορυφαίο προορισμό τεσσάρων εποχών- είναι προικισμένη με μια υπέροχη φύση  και μια βαθιά ιστορία από την Ήπειρο μέχρι τον Έβρο και από τον Άρδα μέχρι τη Γαύδο και το  Καστελόριζο. Έχουμε μια θαυμάσια πολιτιστική κληρονομιά, πλούσια γαστρονομία και πανάρχαια έθιμα. Μπορούμε να γοητεύσουμε τον κόσμο. Ας το κάνουμε με τον σωστό τρόπο». 

 

Open Image Modal
Ilias Germantzidis
Λούκι Μύτικα, Όλυμπος. Χαρτογράφηση διαδρομών ορειβατικού σκι.
Open Image Modal
Ilias Germantzidis
Όλυμπος. Ανάβαση.
Open Image Modal
Panos Deligiannidis
Στην ομάδα της ROUTE και το μπόξερ του Ηλία, ο Έκτορας.
Open Image Modal
ROUTE
Το εξώφυλλο του έντυπου πεζοπορικού χάρτη για τον Όλυμπο από τη ROUTE maps.
Open Image Modal
Fotis Christopoulos
Πανοραμική θέα από τον Όλυμπο, το Λιτόχωρο και η Ολυμπιακή Ακτή μέχρι τη φωτισμένη Θεσσαλονίκη.